Δίνουμε απάντηση σε αυτήν και σε άλλες συχνές ερωτήσεις ώστε να είναι το καλοκαίρι μας πιο ευχάριστο και πιο healthy. Το καλοκαίρι μαζί με τα καρπούζια και τα σταφύλια ευδοκιμούν και πολλοί μύθοι! Ας διευκρινίσουμε τι ισχύει και τι όχι κι ας απολαύσουμε με υγεία και ευεξία τις πολυπόθητες ημέρες της καλοκαιρινής ανάπαυλας.
Μύθος Νο1: Όταν κολυμπάμε δεν ιδρώνουμε
Ο ιδρώτας είναι ένας τρόπος που έχει το σώμα μας για να ρυθμίζει την εσωτερική του θερμοκρασία. Πέρα όμως από τον ιδρώτα, ο οργανισμός μας αποβάλλει υγρά μέσω άλλων λειτουργιών του, όπως είναι η αναπνοή και η ούρηση. Επιπλέον, τώρα το καλοκαίρι, ακόμη και το κολύμπι στη θάλασσα μπορεί να μας αφυδατώσει, έστω κι αν δεν βλέπουμε τον ιδρώτα. Μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Science and Medicine in Sports βρήκε ότι οι κολυμβητές που συμμετείχαν στην έρευνα, έχαναν κατά μέσο όρο 200 ml ιδρώτα για κάθε ενάμιση χιλιόμετρο που διένυαν κολυμπώντας.
Θεωρητικά εμείς δεν κολυμπάμε με αντίστοιχο ρυθμό, ωστόσο η αφυδάτωση μετά από το κολύμπι και τα παιχνίδια στην παραλία παραμονεύει. Προστατευόμαστε πίνοντας τακτικά νερό και καταναλώνοντας σνακ πλούσια σε νερό, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
Μύθος Νο2: Το απόγευμα κι όταν έχει συννεφιά δεν είναι απαραίτητο το αντηλιακό
Κι όμως, οι υπεριώδεις ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα -ακόμη και τα τζάμια του αυτοκινήτου!-, οδηγώντας σε ηλιακά εγκαύματα και μακροπρόθεσμες βλάβες στο δέρμα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα Skin Cancer Foundation, έως και το 80 τοις εκατό των ακτίνων UV μπορούν να περάσουν μέσα από τα σύννεφα, καθιστώντας το αντηλιακό απαραίτητο ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες. Σχετικά με το αν πρέπει να φοράμε το απόγευμα αντηλιακό, η γενική απάντηση είναι «ναι», ειδικά αν έχουμε ανοιχτό φωτότυπο δέρματος. Και σε γενικές γραμμές ας θυμόμαστε ότι είναι καλύτερα με αντηλιακό, παρά χωρίς, ακόμη κι αν κάποιες στιγμές ή ώρες δεν είναι 100% απαραίτητο.
Μύθος Νο3: Βάζω αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, άρα μπορώ να εκτεθώ χωρίς φόβο στον ήλιο
Αν και το αντηλιακό με υψηλότερο δείκτη προστασίας παρέχει μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες UVB, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να παραμείνουμε κάτω από τον ήλιο χωρίς να το ανανεώνουμε τακτικά. Στην πράξη, χρειάζεται να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας κάθε δύο ώρες το πολύ και κάθε φορά μετά από το κολύμπι και το σκούπισμα με την πετσέτα. Και πραγματικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουμε για ώρες κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Πέρα απ’ όλες τις πιθανές επιπτώσεις για την υγεία του δέρματος, ας μην ξεχνάμε ότι η φωτογήρανση είναι ο υπ’ αριθμόν έναν ένοχος για το σχηματισμό των ρυτίδων στο δέρμα μας.
Μύθος και Αλήθεια Νο4: Αν μας τσιμπήσει τσούχτρα, ουρούμε στην περιοχή για ανακούφιση
Μπορεί στην cult σειρά Friends ο Τσάντλερ να ούρησε στο σημείο που τσίμπησε την Μόνικα τσούχτρα για να την ανακουφίσει και μπορεί επίσης να το έχετε ακούσει αυτό πολλάκις από τους γονείς σας ως «γιατροσόφι» για τα τσιμπήματα. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η πρακτική δεν είναι και η μόνη αποτελεσματική λύση και σίγουρα δεν είναι η ενδεδειγμένη για μία παραλία με κόσμο.
Τα ούρα μπορεί όντως να ανακουφίσουν το τσίμπημα, όπως εξηγεί ο δερματολόγος Dr Dan Wasserman, ωστόσο όπως έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια, αυτό που θα βοηθήσει περισσότερο στην ανακούφιση από το τσίμπημα της τσούχτρας, είναι να απομακρύνουμε με μία πλαστική πιστωτική κάρτα ή με ένα τσιμπιδάκι τυχόν πλοκάμια στην περιοχή του τσιμπήματος και στην συνέχεια να απλώσουμε στο δέρμα μια πάστα, που θα φτιάξουμε επί τόπου με μαγειρική σόδα και νερό για λίγα λεπτά. Στην συνέχεια, μπορούμε να κάνουμε επιθέματα με κρύο νερό και αν η ενόχληση είναι έντονη να εφαρμόσουμε αντιισταμινική αλοιφή.
Και μια αλήθεια: Δεν είναι ασφαλές να κολυμπάμε μετά το φαγητό ή με από κατανάλωση αλκοόλ
Η λειτουργία της πέψης που ξεκινά μετά το φαγητό κατευθύνει το αίμα στα όργανα του πεπτικού, μειώνοντας ελαφρώς την αιμάτωση της καρδιάς, διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του μη κερδοσκοπικού φορέα για ασφαλή κολύμβηση Safe Water Sports. Όταν εκτός από την πέψη, πέσουμε και στο νερό για να κολυμπήσουμε, η καρδιά επιβαρύνεται λίγο παραπάνω αφού αναγκάζεται να δουλέψει πιο εντατικά για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των μυών κατά την κολύμβηση. Όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως ισχαιμία, υπόταση ή λιποθυμία. Επίσης, όταν κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι αυξάνεται ο κίνδυνος για παλινδρόμηση και εισρόφηση, καταστάσεις που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες. Αντίστοιχα, το κολύμπι μετά από κατανάλωση αλκοόλ είναι nonono, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό και λάθος εκτίμηση των δυνάμεών μας με συνέπεια την εξάντληση.