Το μελισσόχορτο είναι γνωστό στην ανθρωπότητα, εδώ και αιώνες, ενώ έχει συνδεθεί με πολλούς πολιτισμούς. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ενώ οι μέλισσες το αγαπούν, γιατί συνεισφέρει στην παραγωγή ενός εξαιρετικού μελιού.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πολυετές βότανο, που φτάνει σε ύψος έως και 90 εκατοστά. Έχει μικρά λευκά ή μωβ λουλούδια και δυνατά αρωματικά φύλλα, που απελευθερώνουν ένα ευχάριστο άρωμα λεμονιού.
Το μελισσόχορτο περιέχει μια σειρά από φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, που έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ηρεμιστικές ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες ενισχύουν τον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθούν στην αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών. Μερικές από τις κύριες θεραπευτικές χρήσεις του περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της κατάθλιψης, του άγχους, της άσθματος και των πεπτικών διαταραχών. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κι ανακουφίζει από τους πόνους της εμμηνορρυσίας.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος χρήσης του μελισσόχορτου είναι σε μορφή τσαγιού. Μπορείτε, επίσης, να το βρείτε σε μορφή κρέμας ή λαδιού για την ανακούφιση δερματικών προβλημάτων, όπως το έκζεμα, ενώ είναι κατάλληλο και για τα ακνεϊκά σπυράκια. Επιπλέον, λειτουργεί ως εντομοαπωθητικό κι αντικουνουπικό. Η προσθήκη του σε σαλάτες και σε άλλα φαγητά είναι μοναδική. Ενισχύει την γεύση, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα λεμονιού, ενώ παράλληλα μας ωφελεί.
Παρά τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του μελισσόχορτου, είναι σημαντικό να το χρησιμοποιούμε με προσοχή. Οι άνθρωποι με ευαισθησία στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae) πρέπει να αποφεύγουν την χρήση του, ενώ οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει, επίσης, να το αποφεύγουν.
Επιπλέον, το μελισσόχορτο είναι ένα από τα αγαπημένα φυτά των μελισσών. Προσφέρει πολλή γύρη και νέκταρ, δύο σημαντικά συστατικά για την παραγωγή μελιού. Έτσι, η καλλιέργειά του μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των μελισσοκομικών δραστηριοτήτων και της βιοποικιλότητας.
Για την ιστορία, το μελισσόχορτο ή αλλιώς η μέλισσα, η φαρμακευτική μπορεί να είναι το «μελισσόφυλλον», που αναφέρεται στον Θεόφραστο.