Ο ζωολογικός κήπος του Chester γιόρτασε τη γέννηση ενός από τα πιο σπάνια ζώα στη γη.

Το αξιοθέατο του Cheshire είπε ότι ο περσικός οναγέρ ή αλλιώς περσικός άγριος γάιδαρος γεννήθηκε από τη μαμά Azita μετά από έναν χρόνο εγκυμοσύνης. Οι onagers κατάγονται από τις ημι-ερήμους του Ιράν και σχετίζονται με τα οικόσιτα γαϊδούρια.

Το πουλάρι ονομάστηκε Jasper, του οποίου η περσική σημασία σχετίζεται με τον θησαυρό. Οι οικολόγοι στον ζωολογικό κήπο δήλωσαν ότι υπάρχουν λιγότεροι από 600 επιζώντες άγριοι γάιδαροι, αλλά η γέννησή του θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του είδους από την εξαφάνιση.

Ο Mike Jordan, διευθυντής ζώων και φυτών στο ζωολογικό κήπο του Chester, είπε ότι ο ζωολογικός κήπος ήταν ευτυχισμένος με τη γέννηση του Jasper. Ο διευθυντής είπε ακόμα ότι το νεογέννητο ζώο «τα πάει πολύ καλά» και πρόσθεσε ότι «η μαμά Azita κάνει φανταστική δουλειά ανατροφής και έχει δεσμευτεί στη νέα της πραγματικότητα». «Είναι γεμάτος ενέργεια και του αρέσει να σηκώνει παιχνιδιάρικα την άμμο καθώς τρέχει γύρω από τον βιότοπό του», πρόσθεσε.

Άγρια γαϊδούρια βρίσκονταν κάποτε σε αφθονία στις ερήμους της Μογγολίας, της Κίνας και του Ιράν, αλλά τώρα έχουν απομείνει πολύ λίγα είδη. Οι Onagers επιβιώνουν μόνο σε δύο μικρές, προστατευμένες περιοχές στο Ιράν, δήλωσε εκπρόσωπος του Chester Zoo. Σύμφωνα με τους οικολόγους, το είδος έχει υποφέρει από παράνομη λαθροθηρία, υπερβόσκηση, ξηρασία και ασθένειες που μεταδίδονται από ζώα φάρμας.

Ο αριθμός τους έχει πέσει κατακόρυφα περισσότερο από 50% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Το είδος έχει καταχωρηθεί ως απειλούμενο από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
«Με τους αριθμούς να έχουν μειωθεί τόσο γρήγορα στην άγρια ​​φύση και τα είδη να βρίσκονται τώρα στα όρια της ύπαρξης στο Ιράν, είναι δυστυχώς πολύ πιθανό αυτά τα ζώα να εξαφανιστούν στη φύση κατά τη διάρκεια της ζωής μας», πρόσθεσε ο κ. Jordan.

Πηγή: BBC

[mc4wp_form id="278"]