Tα social media έχουν διευκολύνει κατά πολύ την καθημερινότητά μας, καθώς μας συνδέουν με τον ευρύτερο κόσμο γύρω μας. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση σε αυτά μπορεί να οδηγήσει σε burn out και σε ανεπιθύμητες συνέπειες, με αποτέλεσμα να έχουμε ανάγκη για αποτοξίνωση, ένα digital detox.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή χρήση τεχνολογίας έχει συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής, μειωμένη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη, εθισμό στην τεχνολογία, κοινωνική απομόνωση, μειωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου και διαταραχή του ύπνου σε ορισμένες περιπτώσεις. Θα ξέρετε ότι το παρακάνετε και μπορεί να χρειαστείτε ένα digital detox εάν η τεχνολογία παρεμβαίνει στην δουλειά, τις σχέσεις, την ψυχική και σωματική υγεία ή τα οικονομικά σας.

7 τρόποι να κάνετε digital detox

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η διαγραφή της τεχνολογίας από τη ζωή τους δεν είναι πιθανό να συμβεί. Η μείωση της έκθεσης σε αυτήν φαίνεται ως μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση.

1. Προγραμματίστε χρόνο μακριά από τις οθόνες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας

2. Κάντε περιοδικά διαλείμματα από την τεχνολογία

3. Αντικαταστήστε το smartphone με ένα παλιό τηλέφωνο

4. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας σε μια συγκεκριμένη ώρα

5. Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας για να περιορίσετε ορισμένες εφαρμογές

6. Δημιουργήστε περιοχές χωρίς τηλέφωνο (π.χ η κρεβατοκάμαρα)

7. Εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας

    Μια καλή αρχή είναι να ξεκινήσετε να φορτίζετε το κινητό σας τηλέφωνο έξω από την κρεβατοκάμαρα, ώστε να μην το χρησιμοποιείτε λίγο πριν τον ύπνο.

    Με πληροφορίες από: in.gr

    [mc4wp_form id="278"]