Το έχουμε μάθει πια: βάζουμε αντηλιακό πριν πάμε στην παραλία και το ανανεώνουμε μετά το κολύμπι (συνήθως!). Είναι όμως αυτά αρκετά για να μας προσφέρουν προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία; Ας το πούμε ξανά για να το εμπεδώσουμε – όλοι μας, και της υπογράφουσας συμπεριλαμβανομένης: το αντηλιακό είναι απαραίτητο κάθε μέρα, χειμώνα καλοκαίρι, στην παραλία ή στο γραφείο. Είναι βασικό για την προστασία του δέρματός μας από βλάβες και καρκίνο του δέρματος καθώς και από τη φωτογήρανση. Κι αφού το βάζουμε που το βάζουμε, ας έχουμε στο νου μας να αποφύγουμε τα παρακάτω συχνά λάθη στην εφαρμογή του αντηλιακού.

Τα πιο συχνά λάθη που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού

1. Δεν χρησιμοποιούμε αρκετή ποσότητα: Αν δεις βιντεάκια δερματολόγων στο ίντερνετ πιθανότατα θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν βάζεις αρκετό αντηλιακό – εγώ σίγουρα δεν έβαζα μέχρι να τα δω. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) χρειαζόμαστε περίπου 30 γραμμάρια αντηλιακό για να καλύψουμε όλο το σώμα, όσο τρεις κουταλιές της σούπας ή ένα σφηνάκι. Βάζοντας μικρότερη ποσότητα, μειώνεται αντίστοιχα η προστασία μας στην ακτινοβολία.

2. Δεν το ανανεώνουμε όσο συχνά πρέπει. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα Skin Cancer Foundation, για να προστατευόμαστε αποτελεσματικά στις διακοπές, θα πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας κάθε δύο ώρες -το δίωρο αυτό ισχύει και για την πόλη-, μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα ή αν ιδρώσουμε, π.χ. παίζοντας ρακέτες.

3. Αμελούμε κάποια σημεία στο σώμα και το κεφάλι μας. Περιοχές όπως τα αυτιά, ο λαιμός, η ράχη των χεριών και το κουντεπιέ στα πόδια συχνά μας ξεφεύγουν, όταν βάζουμε αντηλιακό. Επίσης, χρειάζεται να βάζουμε αντηλιακό μέχρι τη γραμμή τριχοφυΐας στο κεφάλι και φυσικά στο γυμνό δέρμα του κρανίου σε περιπτώσεις απώλειας μαλλιών, όπως υπογραμμίζει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

4. Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό τις ημέρες με συννεφιά. Κι όμως, το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα, όπως εξηγούν οι ειδικοί της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS). Οι δερματολόγοι συμφωνούν, τονίζοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να φοράμε αντηλιακό όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλον τον χρόνο, κάθε μέρα.

5. Χρησιμοποιούμε το περσινό μας αντηλιακό. Η χρήση ληγμένου αντηλιακού μπορεί να μην καλύπτει τις ανάγκες μας για προστασία από τον ήλιο, ενώ τα αντηλιακά που έχουν περάσει ένα καλοκαίρι εκτεθειμένα στις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί, επίσης, να έχουν χάσει μέρος της αποτελεσματικότητάς τους.

6. Χρησιμοποιούμε προϊόντα με χαμηλό δείκτη SPF. Ένας δείκτης προστασίας κάτω από 30 είναι σύμφωνα με την ADD ανεπαρκής ως προς την προστασία που προσφέρει. Σε μια χώρα με έντονη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, για να είμαστε σίγουροι ότι προστατεύουμε σωστά το δέρμα μας θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με δείκτη προστασίας 50+ και ευρέως φάσματος.

7. Παραλείπουμε την εφαρμογή αντηλιακού στα «ντυμένα» σημεία. Κι όμως, οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν ορισμένα υφάσματα. Ιδανικά πρέπει να εφαρμόζουμε το αντηλιακό μας ακόμη σε σημεία του σώματος, που καλύπτονται με λεπτά ή διαφανή υφάσματα, ειδικά τις ώρες που είναι έντονη η ηλιοφάνεια ή αν πρόκειται να παραμείνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο.

8. Δεν ανανεώνουμε το αντηλιακό μετά το μακιγιάζ. Η εφαρμογή αντηλιακού πάνω από το μακιγιάζ μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά υπάρχουν λύσεις, όπως τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι ή πούδρας που μπορούν να εφαρμοστούν στη διάρκεια της ημέρας χωρίς να αλλοιωθεί το μακιγιάζ μας.

+1. Δεν φοράμε αντηλιακό, όταν δουλεύουμε με οθόνες. Ένα από τα λιγότερο γνωστά, αλλά σημαντικά λάθη που κάνουμε όλοι είναι ότι δεν φοράμε αντηλιακό, όταν εργαζόμαστε μπροστά από οθόνες υπολογιστών, tablets ή κινητών. Κι όμως, αυτές οι συσκευές εκπέμπουν μπλε φως (HEV), το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα στο δέρμα από τις ακτίνες UVA και UVB, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και πρόωρη γήρανση. Παρά το γεγονός ότι δεν προκαλεί άμεσα ηλιακά εγκαύματα, το μπλε φως από τις οθόνες μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ρυτίδων και μελάγχρωσης. Σχετικά με την παραπάνω έκθεση, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη χρήση αντηλιακών προϊόντων που περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που προκαλούνται από την έκθεση στο μπλε φως. Και αν δεν το ήξερες και το ψάξεις τώρα, πιθανότατα θα εκπλαγείς από τα πολλά αντηλιακά, αλλά και κρέμες προσώπου με ειδική σύνθεση για την προστασία από το μπλε φως που υπάρχουν πλέον στην αγορά.

[mc4wp_form id="278"]