Ο John Steinbeck, σε ένα από τα βιβλία του, το διατυπώνει με τον καλύτερο τρόπο: «Δεν πάμε εμείς ταξίδι, εκείνο μας πάει». Η διαδικασία της προετοιμασίας ενός ταξιδιού, αλλά και η γνωριμία μας με νέους ανθρώπους, τόπους και πολιτισμούς κατά τη διάρκειά του, μας προσφέρουν νέες εμπειρίες, ενώ παράλληλα διευρύνουν την σκέψη μας, καθιστώντας μας πιο συνειδητοποιημένους και δημιουργικούς.

«Με λίγα λόγια, είναι ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος να ενισχύσουμε την προσωπική μας ανάπτυξη», εξηγεί η Δήμητρα Τσόγκα, Life Coach και ιδρύτρια της WELCOMEISTIC Coaching Experience. «Στην καθημερινότητά μας, αφιερώνουμε ένα σημαντικό ποσοστό του χρόνου μας στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, κάτι που συνεπάγεται έναν τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς πλαισιωμένα από συγκεκριμένες οδηγίες, διαδικασίες και κανόνες. Η προσωπική μας ζωή, στην καθημερινότητά της, δεν απέχει πολύ από αυτό, παρόλη την ευελιξία που μπορεί να ενέχει. Είναι αλήθεια ότι συχνά δεν είναι εύκολο να διακόψουμε αυτήν τη ρουτίνα οργανώνοντας ένα ταξίδι, είναι όμως πολλοί οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να το κάνουμε, ειδικά αν αναλογιστούμε πόσο ευεργετικό θα είναι αυτό για την ψυχική μας υγεία, αλλά και την σχέση μας με τον εαυτό μας», καταλήγει.

Πώς τα ταξίδια μας κάνουν καλύτερους

Τονώνεται η αυτοπεποίθησή μας: Έχετε χαθεί σε μια άγνωστη πόλη; Χάσατε τις αποσκευές σας; Βρεθήκατε χωρίς δωμάτιο, ενώ ήσασταν σίγουροι για την κράτησή σας; Χάσατε το διαβατήριό σας ή ακόμα και την πτήση σας; Τέτοιες δυσκολίες, που σχεδόν σπάνια μπορούμε να αποφύγουμε ταξιδεύοντας, αποτελούν εκπληκτικές ευκαιρίες για να δοκιμάσουμε την ετοιμότητά μας, να επιστρατεύσουμε την επικοινωνία, να εστιάσουμε σε λύσεις και κυρίως να κάνουμε τα πάντα ώστε τελικά να καταφέρουμε να ζήσουμε το ταξίδι. Αν τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά ως τώρα με όλα αυτά, επιστρέφοντας, τι είναι αυτό που θα μπορούσε να μας πτοήσει στην ρέουσα καθημερινότητα;

Διευρύνεται η ζώνη άνεσής μας

Όλοι μας έχουμε φτιάξει το πλαίσιο, που μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς: το σπίτι, το γραφείο μας, η πόλη που ζούμε με τους ανθρώπους, οι συνθήκες και οι καταστάσεις που γνωρίζουμε και νιώθουμε οικεία σε αυτές σε βαθμό που σχεδόν τίποτα δε μπορεί να μας ξαφνιάσει ή να μας εκπλήξει. Η αίσθηση αυτή σχεδόν καταρρίπτεται, όταν χρειαστεί να συνεννοηθούμε σε μια ξένη γλώσσα, να προσαρμοστούμε σε νέες συνήθειες ή έθιμα, να συνηθίσουμε σε ένα διαφορετικό κλίμα. Η προσαρμογή μας στα νέα αυτά δεδομένα είναι απαραίτητη κι όσο την εξασκούμε τόσο αναθεωρούμε, απλοποιούμε ή υιοθετούμε κι εμείς νέα δεδομένα επιστρέφοντας.

Βελτιώνεται η επικοινωνία μας

Είτε ζητάμε οδηγίες για να βρούμε τον προορισμό μας, είτε συστάσεις για ένα καλό εστιατόριο για φαγητό, συνήθως θα χρειαστεί να επικοινωνήσουμε με αγνώστους. Η διάδραση με ντόπιους και συνταξιδιώτες προσφέρει ευκαιρίες να βγούμε έξω από τον οικείο τρόπο επικοινωνίας μας, ειδικότερα δε όταν αυτή γίνεται σε μία άλλη γλώσσα, και μέσω της ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών: να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας, την ενεργητική ακρόαση, να προσαρμόσουμε το στυλ επικοινωνίας μας και να αγκαλιάσουμε την τέχνη της μη λεκτικής επικοινωνίας. Το ταξίδι μας υπενθυμίζει ότι η σύνδεση και η ενσυναίσθηση μπορούν να ανθίσουν μέσα από τη γλώσσα της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και μόνο.

Συνδεόμαστε με τον σκοπό μας

Ο σκοπός είναι αυτό που μας συνδέει με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας και μας παρακινεί να συνεχίζουμε – ενώ στη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να αλλάζει: με κάθε νέα φάση της, έρχονται νέοι στόχοι και όνειρα. Τα ταξίδια είναι μια μοναδική ευκαιρία να πάρουμε την απόσταση που χρειάζεται και αφιερώνοντας χρόνο στο να παρατηρήσουμε την σκέψη μας να συνδεθούμε με ό,τι έχει νόημα για μας, να επαναξιολογήσουμε την πορεία της ζωής μας. Είναι ένας τρόπος να δούμε τον εαυτό μας με μια φρέσκια ματιά και να θυμηθούμε ή να ανακαλύψουμε κομμάτια και ανάγκες του.

«Τα ταξίδια, με την πιο χαλαρή διάθεση που σχεδόν επιβάλλουν, μας απαλλάσσουν από το καθημερινό άγχος, ξυπνώντας μας συναισθήματα που μπορεί να ενθαρρύνουν την πιο ήρεμη κι ευγενική πλευρά του εαυτού μας, διευρύνοντας παράλληλα την σκέψη και τον τρόπο συμπεριφοράς μας. Σε μια τέτοια συνθήκη, έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να περάσουμε όμορφα, να γεμίσουμε εικόνες και γνώση, αλλά να μάθουμε κάτι περισσότερο για τον εαυτό μας και γιατί όχι, επιστρέφοντας να νιώθουμε πιο πλούσιοι. Όχι οικονομικά, γιατί συνήθως μάλλον ξεπερνάμε και το όριο στα έξοδα που αρχικά είχαμε θέσει, αλλά πιο πλούσιοι προσωπικά. Γυρίζοντας είμαστε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας», καταλήγει η Δήμητρα Τσόγκα – και δεν ξέρω για σένα, εμένα με έπεισε ότι τα ταξίδια δεν είναι έξοδα αλλά σοφές επενδύσεις.

[mc4wp_form id="278"]