Όταν σκέφτεστε έναν “gamer”, πιθανότατα δεν σκέφτεστε μια 65χρονη γυναίκα να περνά το απόγευμα της στο Nintendo. Αλλά ξανασκεφτείτε το – εκτιμάται ότι το 15% των ανθρώπων που παίζουν βιντεοπαιχνίδια είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι ορισμένοι από αυτούς τους ηλικιωμένους “gamers” αποκομίζουν πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία τους ως αποτέλεσμα.

Εδώ είναι μερικά από τα κοινωνικά, γνωστικά και σωματικά οφέλη που έχουν να προσφέρουν τα βιντεοπαιχνίδια και η εικονική πραγματικότητα (VR) στους ηλικιωμένους.

Καλύτερη συναισθηματική ευτυχία

Είτε πηγαίνετε για μια βόλτα, συναντάτε φίλους για μεσημεριανό γεύμα ή βλέπετε μια ταινία, το να κάνετε οτιδήποτε σας αρέσει βελτιώνει τη συναισθηματική σας υγεία. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί ηλικιωμένοι που απολαμβάνουν τα βιντεοπαιχνίδια βρίσκονται σε καλύτερη διάθεση.

Μια μελέτη 140 ηλικιωμένων άνω των 63 ετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο οι τακτικοί όσο και οι περιστασιακοί “gamers” ανέφεραν μεγαλύτερη ευημερία, κοινωνική λειτουργικότητα και υγεία από τους μη παίκτες. Επιπλέον, ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των ανθρώπων που παίζουν βιντεοπαιχνίδια σε σχέση με αυτούς που δεν παίζουν.

Βελτιωμένη ισορροπία

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν επίσης να προσφέρουν σωματικά οφέλη, ειδικά στους ηλικιωμένους. Ορισμένα παιχνίδια που απαιτούν φυσική αλληλεπίδραση, όπως το παιχνίδι VR Beat Saber, το Wii Sports και άλλοι παρόμοιοι τίτλοι, μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να βελτιώσουν την ισορροπία, τον συντονισμό και τα αντανακλαστικά λόγω της γρήγορης λήψης αποφάσεων και των ενεργειών που απαιτούνται για να παίξουν. Ορισμένοι ηλικιωμένοι έχουν αναφέρει ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες περπατήματος ως αποτέλεσμα της αναπαραγωγής βιντεοπαιχνιδιών.

Μπορεί να μην είναι προφανές στην αρχή, αλλά η βελτίωση των γνωστικών δεξιοτήτων μπορεί να μεταφραστεί σε βελτιωμένη ισορροπία και βάδιση. Και ενώ τα βιντεοπαιχνίδια γυμναστικής στο Nintendo Wii και στο νεότερο Nintendo Switch έχουν φέρει επανάσταση στην άσκηση για ηλικιωμένους, η εικονική πραγματικότητα αφήνει ήδη το στίγμα της στη φυσικοθεραπεία. Νέα προγράμματα τόσο απλά όσο το περπάτημα σε ένα τοπίο που προβάλλεται σε μια οθόνη τηλεόρασης, έχουν δείξει μερικά αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Μια μελέτη ηλικιωμένων που χρησιμοποιούσαν VR έδειξε μείωση στις πτώσεις των ηλικιωμένων αφού προπονήθηκαν χρησιμοποιώντας διάδρομο σε συνδυασμό με VR. Το VR πρόβαλλε τα πόδια των συμμετεχόντων σε μια οθόνη μπροστά από τον διάδρομο. Στη συνέχεια παρουσίασε εμπόδια από την πραγματική ζωή που έπρεπε να ξεπεράσει ο συμμετέχων ως μέρος της εκπαίδευσης για να αυξήσει την ισορροπία και τη δύναμή του.

Ενισχυμένη γνωστική ικανότητα

Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τη βελτίωση όχι μόνο συναισθηματικά και σωματικά, αλλά και γνωστικά. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο έδειξε σημαντική βελτίωση στη γνωστική ικανότητα, αντιστρέφοντας αποτελεσματικά τα σημάδια γήρανσης σε ηλικιωμένους που έπαιζαν 3D βιντεοπαιχνίδια.

Η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών ασκεί τη μνήμη του παίκτη, ιδιαίτερα τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Το να παίζετε ακόμη και περιστασιακά μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να θυμούνται πράγματα όπως ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου, ημερομηνίες και ώρες καλύτερα από ό,τι χωρίς διέγερση βιντεοπαιχνιδιών. Αναγκάζουν επίσης τους παίκτες να αλλάζουν γρήγορα μεταξύ διαφορετικών εργασιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πνευματική ευελιξία και ικανότητα πολλαπλών εργασιών για τους ηλικιωμένους.

Επιπλέον, οι τεχνολογίες VR έχουν χρησιμοποιηθεί σε γνωστικές και σωματικές αξιολογήσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις για άτομα με άνοια. Αυτές οι τεχνολογίες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την κινητικότητα, αποτρέπουν τις πτώσεις και αυξάνουν τις γνωστικές ικανότητες σε άτομα με άνοια και σε άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν άνοια.

Μειωμένος κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Με περίπου 6 εκατομμύρια ηλικιωμένους που ζουν με Αλτσχάιμερ μόνο στις ΗΠΑ, οι μέθοδοι θεραπείας ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό και εκτιμώνται ιδιαίτερα. Παραδόξως, έρευνα από το 2017 έχει δείξει ακόμη και μια σχέση μεταξύ της αναπαραγωγής βιντεοπαιχνιδιών και του μειωμένου κινδύνου για Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη εξέτασε τις συνδέσεις μεταξύ του παιχνιδιού και της ανάπτυξης των ιστών σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, ειδικά στον ιππόκαμπο, μια περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη και την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η μελέτη ανέθεσε σε τρεις ομάδες ηλικιωμένων ηλικίας 55 έως 75 ετών διαφορετικές δραστηριότητες: η ομάδα 1 έπαιζε τακτικά το βιντεοπαιχνίδι Super Mario 64, η ομάδα 2 παρακολούθησε μαθήματα ψηφιακού πιάνου και η ομάδα 3 δεν ανέλαβε νέα δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Στα αποτελέσματα είδαν σημαντικά αυξημένη φαιά ουσία του ιππόκαμπου στην ομάδα παιχνιδιών σε σύγκριση με τις ομάδες πιάνου και ανενεργών ομάδων. Σωστά, τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούσαν τους ηλικιωμένους να ασκήσουν τον εγκέφαλό τους και να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για Αλτσχάιμερ με τρόπο που ακόμη και η εκμάθηση πιάνου δεν μπορούσε.

Όλα τα οφέλη —συν πολλή διασκέδαση

Οι κάτοικοι στο The Village Senior Residence στη Missoula, MT, μια κοινότητα υποβοηθούμενης διαβίωσης, συχνά παίζουν Wii Bowling. Ενθαρρύνεται για όλους να ζητωκραυγάζουν ο ένας για τον άλλον, κάνοντας το παιχνίδι λιγότερο ανταγωνιστικό και απλώς διασκεδαστικό.

Από όλα τα παιχνίδια Wii Sports, φαίνεται ότι οι κάτοικοι προτιμούν το Wii bowling. Πολλοί κάτοικοι έπαιζαν ήδη αυτό το παιχνίδι πριν μετακομίσουν σε μια κοινότητα!

Τα αποτελέσματα λοιπόν είναι πολύ θετικά κι έτσι μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους, αλλά και τα κέντρα φροντίδα για ηλικιωμένους να βάλουν τα βιντεοπαιχνίδια στη ρουτίνα τους!

Πηγή: The Goodman Group

[mc4wp_form id="278"]