Έχει χαρακτηριστεί κι ως ένα από τα καλύτερα μπαρ των Κυκλάδων. Φωτογραφίες, μπλουζάκια, αποκόμματα εφημερίδων, καπέλα και γενικά ό,τι παραπέμπει στον Τσε Γκεβάρα και την Κούβα βρίσκεται απλωμένο, απ’ άκρη σ’ άκρη, σε ολόκληρο το μαγαζί. Πίσω από την μπάρα, ο Κώστας Γεωργούλης, ντόπιος και λάτρης της κουβανέζικης ιστορίας.
Χτισμένο σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του Κάστρου της Σίφνου, με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο και στο εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων, το συγκεκριμένο μπαρ σίγουρα είναι κάτι διαφορετικό.
Το εσωτερικό του αποτελεί ένα πραγματικό μουσείο για τον Τσε Γκεβάρα. Ο ιδιοκτήτης του λέει ότι κάποτε ταξίδεψε στην Κούβα, έζησε εκεί για μερικούς μήνες κι όταν επέστρεψε στο νησί, θέλησε να φέρει ένα κομμάτι από αυτή μαζί του. Έφτιαξε τον Κουβανό, λοιπόν, γεμίζοντάς τον με πράγματα που θυμίζουν τον Τσε, τον Φιντέλ Κάστρο και το νησί της Καραϊβικής.
Στον Κουβανό, ο κόσμος κάθεται σε ξύλινες καρέκλες, σε πεζούλια, στα σκαλάκια, πάνω σε κουρελούδες. Πίνει φθηνό ρούμι (και μόνο ρούμι – με λεμόνι ή κόλα), ακούει ωραία μουσική, χάνεται στην μοναδική θέα. Υπάρχει κι ένα «βουνό» από άδεια μπουκάλια Havana Club στο εσωτερικό του μαγαζιού. Πλάκα έχει.
Έτσι, για την ιστορία
Το γόνιμο έδαφος και το υγρό κλίμα της Κούβας είναι ιδανικά για την καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων, όπως το ζαχαροκάλαμο και ο καπνός, γι’ αυτό και οι κουβανέζικες καλλιέργειες είναι διάσημες για την ποιότητα που χαρακτηρίζουν τόσο το ρούμι όσο και τον καπνό/πούρα, που παράγονται από αυτές. Η Κούβα μάλιστα παράγει ένα ελαφρύτερο, πιο crispy ρούμι απ’ ό,τι άλλα νησιά εκεί γύρω, χάρη σε ένα παλαιό αίτημα του Ισπανικού Στέμματος, το οποίο προτιμούσε έτσι τα αλκοολούχα ποτά του. Στη Σιέρα Μαέστρα, ο Τσε Γκεβάρα χρησιμοποιούσε το ρούμι ως αναισθητικό, όταν έβγαζε τα χαλασμένα δόντια των ανταρτών του Φιντέλ Κάστρο.
Με πληροφορίες από: gazzetta.gr