Η αναπνοή γίνεται αυτόματα. Είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μας γεμίζει με ενέργεια και τροφοδοτεί το σώμα με οξυγόνο. Μέσω της αναπνοής, παίρνουμε την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου, που μεταφέρεται σε κάθε σημείο και όργανο του σώματός μας. Από την άλλη, το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την ύπαρξη μας.
Η σωστή αναπνοή βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων κι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σωστά οξυγονωμένο αίμα καταπολεμά βακτήρια και ιούς. Επιπλέον, τα όργανα του σώματος μας είναι αποδοτικότερα και πιο λειτουργικά.
Τι προκαλεί η δυσκολία στην αναπνοή
Η δυσκολία αναπνοής από τη μύτη ή η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής, είναι η αδυναμία εισόδου του αέρα διά μέσου της μύτης προς τους πνεύμονες, αποτελεί ένα καθημερινό μεν αλλά σημαντικό πρόβλημα, που είναι συνήθως απλό, αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι και σοβαρότερο. Η μύτη μας λειτουργεί ως ένας σημαντικός αεραγωγός, μέσω του οποίου ο αέρας φτάνει στους πνεύμονες υγρός, θερμός, φιλτραρισμένος, όμως είναι σημαντικό να είναι και αρκετός.
Γιατί υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια πολλές αιτίες, με συχνότερη στα ενήλικα άτομα τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, που συνοδεύεται από υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, όπως μας εξηγεί ο Δρ. Χρήστος Γκιώνης, Ωτορινολαρυγγολόγος*.
Άτομα που αντιμετωπίζουν δυσχέρεια στη ρινική τους αναπνοή εμφανίζουν παράλληλα και μια σειρά από άλλα συμπτώματα, που επηρεάζουν σημαντικά τη καθημερινότητα τους. Μερικά από αυτά είναι:
Πονοκέφαλος
Ροχαλητό
Υπνική άπνοια
Δυσκολία αφύπνισης
Αίσθημα χρόνιας κόπωσης
Στυτική δυσλειτουργία
Μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης υπέρτασης ή αρρυθμίας
Έλλειψη συγκέντρωσης
Υποτροπιάζουσες φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού
Συχνές αμυγδαλίτιδες κ.α.
Τα νέα δεδομένα στη «μάχη» για την αντιμετώπιση της δυσχέρειας της ρινικής αναπνοής
«Η σύγχρονη τεχνολογία ήρθε να εξαλείψει το μύθο της δυσκολίας στην αντιμετώπιση του διαφράγματος. Με κάμερες υψηλής ευκρίνειας μέσα από τη μύτη, χωρίς εξωτερικές τομές και με τη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων, αντιμετωπίζεται η υπερτροφία των ρινικών κογχών και ευθυάζεται το διάφραγμα. Ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο για 30 λεπτά, με γενική αναισθησία και το ίδιο κιόλας βράδυ ή την επόμενη μέρα επιστρέφει στο σπίτι του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Χρήστος Γκιώνης, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής και προσθέτει:
«Παράλληλα, η αποθεραπεία είναι απλή, μέσω της χρήσης αλοιφών και πλύσεων με φυσιολογικό όρο. Μετά την επέμβαση, δεν εμφανίζεται πρήξιμο, μελανιές ή πόνος και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες τις αμέσως επόμενες ημέρες», επισημαίνει ο Δρ. Γκιώνης, τονίζοντας πως το κέρδος της επέμβασης είναι πολλαπλό καθώς προσφέρει καλή αναπνοή, καλό ύπνο και εν γένει καλή ποιότητα ζωής.
*Ο Δρ. Χρήστος Γκιώνης είναι Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής στο Metropolitan Hospital