Ερευνητές στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας ανέπτυξαν το VERO, ένα καινοτόμο σκυλί ρομπότ εξοπλισμένο με ηλεκτρικές σκούπες που τοποθετούνται στο πόδι, σχεδιασμένο να καθαρίζει παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των απορριμμάτων από αποτσίγαρα σε παράκτια περιβάλλοντα.

Το VERO (Vacuum-cleaner Equipped RObot) είναι ένα ρομπότ αιχμής, που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Dynamic Legged Systems στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IIT) στη Γένοβα. Κατασκευασμένο στην πλατφόρμα AlienGo από την κινεζική εταιρεία Unitree, αυτό το μηχάνημα των 50.000 δολαρίων είναι εξοπλισμένο με μια εμπορική ηλεκτρική σκούπα τοποθετημένη στην πλάτη του και προσαρμοσμένα ακροφύσια τρισδιάστατης εκτύπωσης τοποθετημένα σε σωλήνες που τρέχουν σε κάθε πόδι. Η κύρια αποστολή του ρομπότ είναι να καταπολεμήσει το ζήτημα των απορριμμάτων από αποτσίγαρα, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από 4 τρισεκατομμύρια από τα περίπου 6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα που καπνίζονται ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Χρησιμοποιώντας κάμερες βάθους και ένα νευρωνικό δίκτυο, το VERO εντοπίζει αυτόνομα αποτσίγαρα διάσπαρτα σε διάφορα εδάφη. Η λειτουργία του ρομπότ ξεκινά όταν ένας χειριστής ορίζει μια περιοχή καθαρισμού, μετά την οποία υπολογίζει τη βέλτιστη διαδρομή για να καλύψει ολόκληρη τη ζώνη. Καθώς το VERO περπατά πάνω από τα σκουπίδια, ενεργοποιεί ακροφύσια κενού στα πόδια του για να τα συλλέγει χωρίς να διακόπτει την κίνησή του.

Αυτός ο καινοτόμος σχεδιασμός του επιτρέπει να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τα πόδια του για εργασίες μετακίνησης και καθαρισμού, ένα χαρακτηριστικό που δεν παρατηρείται συνήθως στα ρομπότ με πόδια. Η τεχνική οπτικής εξυπηρέτησης που χρησιμοποιεί η VERO εξασφαλίζει ακριβή και αποτελεσματικό καθαρισμό παρέχοντας ανάδραση σε πραγματικό χρόνο από τους αισθητήρες όρασής της.

Δοκιμές έδειξαν ότι το VERO μπορεί να συλλέξει αυτόνομα σχεδόν το 90% των αποτσίγαρων σε διάφορα περιβάλλοντα, ξεπερνώντας δυνητικά τις προσπάθειες καθαρισμού από ανθρώπους. Η ικανότητα του ρομπότ να λειτουργεί συνεχώς, που περιορίζεται μόνο από τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη χειρωνακτική εργασία. Η ευελιξία του στην πλοήγηση σε δύσκολα εδάφη όπως παραλίες, στενά σοκάκια και σκάλες ενισχύει περαιτέρω τον πιθανό αντίκτυπό του στις προσπάθειες διατήρησης του περιβάλλοντος. Πέρα από τον καθαρισμό των παραλιών, οι ερευνητές οραματίζονται ευρύτερες εφαρμογές για την τεχνολογία του VERO, συμπεριλαμβανομένου του ψεκασμού ζιζανίων σε γεωργικά χωράφια, της επιθεώρησης υποδομής για ρωγμές αλλά χρήση και σε κατασκευαστικά έργα.

Πηγή: Startupper

[mc4wp_form id="278"]