Έχετε πάει ποτέ στην αγορά και ονειρευόσασταν να φτιάξετε μια ζουμερή καρπουζοσαλάτα και αφού διαλέξατε ένα καρπούζι, συνειδητοποιήσατε ότι δεν είχατε κανέναν τρόπο να μάθετε αν ήταν ώριμο ή όχι; Δεν είστε μόνοι! Το να μάθετε πώς να διαλέγετε ένα καρπούζι είναι λίγο σαν να προσπαθείτε να βρείτε έναν καλό σύντροφο σε ραντεβού στα τυφλά – δεν το ξέρετε μέχρι να το μάθετε!

Δεν υπάρχει τίποτα νοστιμότερο μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα από ένα ζουμερό, πολύ γλυκό καρπούζι. Μια ωραία ιδέα, αν δε θέλετε να το τρώτε σκέτο, είναι να το κόψετε σε φέτες και να το περιχύσετε με λίγο χυμό λάιμ και πουλ-πιμπέρ (τούρκικο πιπέρι). Είναι σκέτη απόλαυση!

Πώς μπορείτε να καταλάβετε πότε ένα καρπούζι είναι γλυκό, ώριμο και έτοιμο; Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε καρπούζια;

Αρχικά, τα στοιχεία που καθορίζουν τη γλυκύτητα ενός καρπουζιού είναι η θερμότητα, οι συνθήκες καλλιέργειας και επικονίασης. Ωστόσο, το να ρωτήσετε απευθείας έναν αγρότη δεν είναι πάντα μια επιλογή, καθώς δεν ψωνίζουν όλοι από λαϊκές αγορές, ούτε ο πωλητής είναι ο ίδιος ο αγρότης. Σε αυτήν την περίπτωση, ακολουθήστε αυτόν τον γρήγορο οδηγό αναφοράς. Ένα γλυκό καρπούζι πρέπει:

-Να δείχνει συμμετρικό
-Να είναι βαρύ για το μέγεθός του
-Να δίνει έναν βαθύ ήχο όταν το χτυπάτε
-Να έχει ένα μεγάλο, κίτρινο σημείο

Είδατε; Η επιλογή του τέλειου γλυκού καρπουζιού δεν χρειάζεται να είναι πρόκληση!

Ας συνεχίσουμε τώρα με πιο εξειδικευμένες συμβουλές:

-Εξετάστε το σχήμα. Βρείτε ένα καρπούζι που έχει συμμετρικό σχήμα. Mπορεί να είναι οβάλ ή στρογγυλό, αλλά δεν πρέπει να έχει περίεργο σχήμα ή ακανόνιστα εξογκώματα.
-Ισορροπήστε το βάρος. Ένα καρπούζι που το αισθάνεστε πιο βαρύ από όσο φαίνεται έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε νερό, επομένως είναι ζουμερό και έτοιμο. Αποφύγετε τα καρπούζια που είναι πολύ μεγάλα αλλά δεν είναι τόσο βαριά όσο φαίνονται.
-Ρίξτε μια ματιά στο χρώμα του δέρματος. Ένα ώριμο καρπούζι πρέπει να έχει σκούρο και θαμπό δέρμα. Εάν το δέρμα φαίνεται χλωμό ή γυαλιστερό, δεν είναι ώριμο.
-Ελέγξτε το σχέδιο του πλέγματος ή των κηλίδων ζάχαρης (τις σκούρες ζιγκ-ζαγκ ρίγες). Το μεγαλύτερο πλέγμα είναι σημάδι ότι το καρπούζι έχει επικονιαστεί καλά και στάζει από γλύκα.
-Βρείτε το σημείο του χωραφιού (το σημείο όπου το καρπούζι ακουμπούσε στο έδαφος). Αγκαλιάστε το και αναζητήστε ένα σκούρο κιτρινωπό σημείο. Αν δείτε μια ωραία μεγάλη κίτρινη κηλίδα, σημαίνει ότι το καρπούζι είχε την ευκαιρία να ωριμάσει στο αμπέλι, άρα είναι γεμάτο γεύση. Ένα πιο λευκό σημείο του χωραφιού σημαίνει ότι το καρπούζι χρειάζεται ακόμα χρόνο για να ωριμάσει.
-Χτυπήστε το ή χαστουκίστε το (με ευγένεια)! Σηκώστε το καρπούζι, κρατήστε το κοντά στο αυτί σας και χτυπήστε το σε μερικά σημεία. Ένα ώριμο και ζουμερό καρπούζι θα πρέπει να δίνει έναν βαθύτερο ήχο που αντηχεί σαν τενόρος. Ένας κούφιος ήχος δείχνει ένα στεγνό, λιγότερο ώριμο καρπούζι.

Στην πραγματικότητα, το να αγοράσετε ένα καλό καρπούζι χτυπώντας το μόνο είναι λίγο δύσκολο. Και χρειάζεται σίγουρα εξάσκηση για να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ των ήχων που προέρχονται από την κοιλιά ενός καρπουζιού. Κάντε το λοιπόν, ναι, και διασκεδάστε, αλλά ψάξτε και για άλλους δείκτες.

Πηγή: The Mediterranean Dish

[mc4wp_form id="278"]