Τα μακιγιάζ και η κοσμητική είναι πανάρχαιες τέχνες κι ανάγονται από την προϊστορία κατά την άσκηση σαμανικών τελετουργιών και ταφικών δοξασιών. Στην αρχαία Αίγυπτο, η βελτίωση της εμφάνισης είχε και πνευματική σημασία. Μια ογκώδης περούκα σκαλισμένη, κατασκευασμένη από κερί μέλισσας εξέφραζε δύναμη. Η πράσινη σκιά ματιών θα μπορούσε να επικαλεσθεί την προστασία της Θεάς Άθωρ, Αιγύπτια θεά της αγάπης. Οι ευγενείς έφτιαχναν περούκες από κατεργασμένα μαλλιά που λάμβαναν από σκλάβους. Το έθιμο αυτό διαιωνίζεται και τεκμηριώνεται από τις ανασκαφές που έγιναν στον Λούβρο, όπου διατηρούνται περούκες Φαραώ και αξιωματούχων.
Το μακιγιάζ τα τελευταία 100 χρόνια
Το μακιγιάζ μπήκε δυναμικά στη ζωή της γυναίκας από το 1920 κι έπειτα. Αφήνοντας τις πληγές του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, η γυναίκα αγκαλιάζει, όσο ποτέ άλλοτε, τα καλλυντικά, κουρεύει τα μαλλιά της κοντά, χορεύει, ντύνεται ανάλαφρα και καπνίζει. Την δεκαετία του 1920, το make up look είναι λίγο δραματικό. Τα μάτια παραπέμπουν σε smoky eyes, ενώ η ανακάλυψη της μάσκαρα, η οποία ήταν η ανακάλυψη της εποχής, δεν αφήνει καμία γυναίκα ασυγκίνητη. Η ένταση στα μάτια ήταν η κυρίαρχη τάση, λόγω του βουβού κινηματογράφου. Μέσα από τα μάτια, εκφράζονται τα συναισθήματα, οπότε η χρήση των μολυβιών και των σκιών ήταν τα αγαπημένα beauty items των γυναικών. Τα χείλη είναι κόκκινα και ζωντανά.
1930
Το 1930, το μακιγιάζ γίνεται πιο «μαλακό». Οι τάσεις αλλάζουν και οι γυναίκες εμφανίζονται με πιο έντονα ρουζ στα ζυγωματικά τους, ήπιο μακιγιάζ στα μάτια κι εξαιρετικά λεπτά φρύδια. Ωστόσο, eyeliner, μολύβι και μάσκαρα συνεχίζουν να είναι αγαπημένα beauty items των γυναικών, αλλά με μια πιο φειδωλή χρήση. Οι γκρι και γήινες σκιές αντικαθιστούν τις σκούρες σκιές και το δραματικό look του 1920. Τα χείλη συνεχίζουν την παράδοση του κόκκινου.
1940 και 1950
Το 1940 και το 1950,το μακιγιάζ φαίνεται να είναι πιο φυσικό. Το ρουζ είναι απαλό σε αντίθεση με το 1930, ενώ η ένταση από τα μάτια φεύγει τελείως. Λίγο eyeliner και μάσκαρα είναι αρκετά. Τα φρύδια γίνονται ελαφρώς τοξοτά, ενώ η ανατροπή γίνεται στα χείλη, στα οποία, εκτός από το κόκκινο χρώμα, χρησιμοποιείται το φούξια και το πορτοκαλί. Το περίγραμμα στο άνω χείλος γίνεται μεγαλύτερο, σε μια προσπάθεια τα χείλη να φαίνονται πιο γεμάτα.
1960
Τα 60’s, ως μία από τις πιο επαναστατικές περιόδους, επηρεάζουν μέχρι και σήμερα τη μόδα. Το ύφος του μακιγιάζ έχει δύο οπτικές. Από τη μία, έχουμε το πολύ δραματικό και γεωμετρικό μακιγιάζ κι από την άλλη έχουμε το φυσικό μακιγιάζ των hippies. Τα μάτια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ η χρήση της μάσκαρα είναι περιορισμένη. Οι ψεύτικες βλεφαρίδες αναλαμβάνουν δράση, ενώ οι υφές σε σκιές και σε κραγιόν είναι ματ. Οι σκιές είναι παστέλ και σε γλυκές αποχρώσεις. Τα χείλη δεν είναι έντονα. Φλερτάρουν με αποχρώσεις του ροδακινί, πορτοκαλί και κοραλλί. Τα φρύδια παραμένουν λεπτά και τοξοτά.
1970
Το 1970, βλέπουμε το γκλίτερ, τις περλέ ιριδίζουσες αποχρώσεις και τα λιπ γκλος. Είναι η δεκαετία της ντίσκο και της περμανάντ. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι έντονες, κρεμώδεις σκιές, οι οποίες είναι πολύχρωμες. Το μαύρο eyeliner αντικαθίσταται από το καφέ και το γκρι, ενώ υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση στα χρωματιστά μολύβια, όπως το γαλάζιο. Τα λιπ γκλος μπαίνουν στη ζωή της γυναίκας χωρίς να φύγουν ποτέ. Τα χείλη είναι ιδιαίτερα λαμπερά.
1980
Τα 80’s είναι η εποχή της punk και της υπερβολής. Το eyeliner χρησιμοποιείται αρκετά, ενώ οι σκιές σε ροζ, γαλάζιες και λευκές αποχρώσεις φτάνουν μέχρι το φρύδι. Τα ζυγωματικά είναι έντονα, όπως και τα χείλη. Η παλέτα του έντονου ροζ έως και το φούξια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Γίνεται η επανάσταση της χρυσόσκονης και των λαμπερών εφέ. Στα 80’s, βλέπουμε για πρώτη φορά, άντρες από ροκ συγκροτήματα να χρησιμοποιούν make up, eye liner και μαύρο κραγιόν.
1990
Το μακιγιάζ του 1990 είναι nude, λιτό και απαλό. Τα έντονα εφέ και οι ζωηρές αποχρώσεις κάνουν στην άκρη για να ξεκινήσει η επανάσταση των γήινων αποχρώσεων. Το eyeliner χρησιμοποιείται ελάχιστα, οι σκιές τόσο όσο, ενώ στα χείλη τα απλά καφέ χρώματα και τα λιπ γκλος χωρίς χρώμα είναι η καινούρια τάση. Επανέρχονται τα λεπτά και τοξοτά φρύδια, ενώ στο ρουζ, προτιμώνται οι πιο καφεκόκκινες αποχρώσεις.
2000
Το 2000, βλέπουμε δύο τάσεις. Από τη μία, αυτό που ονομάζουμε σήμερα “no makeup look” κι από την άλλη, μια ελαφριά ένταση στα μάτια, η οποία παραπέμπει σε cat eye. Το ρουζ είναι απαλό, το περίγραμμα στα χείλη απαραίτητο, ενώ η λάμψη του λιπ γκλος, σε απαλές, καφέ αποχρώσεις, είναι παρούσα. Τα φρύδια αρχίζουν να γεμίζουν, αφήνοντας πίσω τους τις πολύ λεπτές και αυστηρές εκδοχές. Τα χρώματα είναι παστέλ, γλυκά και μαλακά.
2010
Το 2010, ακούμε για πρώτη φορά το χρώμα beige, τα φρύδια γίνονται όλο και πιο μεγάλα και πιο φαρδιά, ενώ ξεκινάει η τάση της skincare ρουτίνας, η οποία δίνει έμφαση στην φροντίδα και περιποίηση της επιδερμίδας. Τα χείλη είναι σε ματ υφές και σε γλυκές καφέ αποχρώσεις, ενώ τα μάτια έχουν την δική τους δυναμική. Λίγο γκλίτερ, λίγο eyeliner κι ελάχιστη μάσκαρα και όκει.
2020
Αισίως φτάνουμε στο 2020 που η skin care ρουτίνα από τη δεκαετία του 2010 έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το “no makeup look” βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, με κατά καιρούς να εμφανίζονται εποχικές τάσεις, οι οποίες θέλουν είτε λίγη ένταση στα μάτια είτε λίγη ένταση στα χείλη.
Οι μεταλλικές σκιές, κατά καιρούς, κάνουν δυναμική εμφάνιση, ενώ τα γλυκά και γεμάτα χείλη έχουν εξίσου τον δικό τους έντονο ρόλο. Τα φρύδια συνεχίζουν να είναι γεμάτα, οι ιριδίζουσες αποχρώσεις, τα highlighters και τα λιπ γκλος είναι απαραίτητα beauty items των γυναικών. Από το 2019 έως και σήμερα, το contouring, άλλοτε με πιο έντονες κι άλλοτε με πιο μαλακές φωτοσκιάσεις, είναι η τεχνική που έχουν λατρέψει πολλές γυναίκες.