Εμπνευσμένη από μια καινοτόμο προσπάθεια αποκατάστασης δασών της Χιλής, η αγγλική πόλη Lewes επιστρατεύει τη βοήθεια περιπατητών σκύλων για να αναζωογονήσει ένα τοπικό φυσικό καταφύγιο.

Σοβαρά υποβαθμισμένο από την κίνηση των πεζών, το έργο συνενώνει την τάση των σκύλων να τρέχουν στο δάσος για να απλώσουν σπόρους αγριολούλουδων από σακουλάκια που είναι δεμένα σε μια ζώνη γύρω από την κοιλιά τους.

Η ιδέα μιμείται αυτό που έκαναν κάποτε οι λύκοι σε αυτό το μέρος της Αγγλίας, περιπλανώμενοι σε τεράστιες αποστάσεις κολλώντας γρασίδι και σπόρους λουλουδιών στο τρίχωμά τους, μόνο για να πέσουν και να βλαστήσουν κάπου αλλού.

Αυτή η εξάπλωση των σπόρων δείχνει στην πραγματικότητα πως κάποια φυτά εξελίχθηκαν και αναπαράχθηκαν και είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας βιοποικιλότητας και ενός εγγενούς οικοσυστήματος.

«Ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τις διαδικασίες επαναφοράς, αλλά συχνά περιλαμβάνουν την επανεισαγωγή μεγάλων φυτοφάγων όπως οι βίσονες ή τα άγρια ​​άλογα», δήλωσε ο διευθυντής Dylan Walker από το Railway Land Wildlife Trust που οργάνωσε το έργο το 2019.

«Σε ένα μικρότερο αστικό φυσικό καταφύγιο είναι πραγματικά δύσκολο να κάνεις αυτά τα πράγματα. Έτσι, για να αναπαραγάγουμε την επίδραση που έχουν αυτά τα ζώα στο οικοσύστημα, στοχεύσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον τεράστιο αριθμό περιπατητών σκύλων που επισκέπτονται το φυσικό καταφύγιο καθημερινά».

Οι σακούλες είναι γεμάτες με μια ποικιλία από σπόρους φυτών αναμεμειγμένους με άμμο. Αυτό επιτρέπει στον σπόρο να απλώνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε μεγαλύτερες αποστάσεις, ενώ παρέχει επίσης ένα χρήσιμο σημάδι παρακολούθησης για να ενημερώνει τους υπαλλήλους του Trust πού περπατούν οι σκύλοι.

«Εγγράφτηκα γιατί μου φάνηκε τόσο καλό. Μου ζητήθηκε να βάλω ένα λουρί στο σοκολατένιο σπάνιελ μου που ονομάζεται Bertie και εκείνος έτρεξε τριγύρω απλώνοντας σπόρους όπως έκαναν οι λύκοι πριν από πολλά χρόνια», είπε στο Guardian η Cressida Murray, μια περιπατήτρια σκύλων που χρησιμοποιεί τακτικά το φυσικό καταφύγιο.

Οι λύκοι διώχθηκαν μέχρι εξαφάνισης στην Αγγλία ήδη από τη βασιλεία του Ερρίκου Ζ’, ο οποίος βασίλεψε στο δεύτερο τρίτο του 15ου αιώνα.

«Ένα έργο που βασίζεται στην κοινότητα, όχι μόνο βοηθά να εμπλακούν και να ενημερωθούν οι άνθρωποι για τις οικολογικές επιπτώσεις της άγριας ζωής, αλλά επίσης μας επιτρέπει να κάνουμε την άγρια ​​ζωή και το περιβάλλον μας πλουσιότερο στη διαδικασία», δήλωσε ο Walker.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της οργάνωσης, εδώ.

Πηγή: Good News Network

[mc4wp_form id="278"]