Αν το κόψουμε, κόβουμε κατά πολύ τις πιθανότητες να νοσήσουμε από καρκίνο του μαστού, ποιο είναι; Δεν είναι παλιομοδίτικο αίνιγμα, είναι μία πραγματικότητα που προκύπτει από μελέτες και επιστημονικά στοιχεία.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνος που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη, επισημαίνειο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κορμό του ΠΟΥ (WHO European Region), η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας από τους μεγαλύτερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο. Προσπαθούμε να σε τρομάξουμε κατακαλόκαιρο; Όχι, αν το σκεφτείς, αυτό είναι ένα καλό νέο αφού πρόκειται για έναν παράγοντα που μπορούμε να ελέγξουμε και να εκμηδενίσουμε ώστε να μεγαλώνουμε με υγεία!

Πρέπει να κόψουμε εντελώς το αλκοόλ για να αποφύγουμε τον καρκίνο του μαστού;

«Δεν θα λέγαμε να το κόψετε, προσπαθήστε όμως να το απολαμβάνετε με μέτρο. Πιείτε ένα ποτό ή μέχρι δύο ποτηράκια κρασί, όχι παραπάνω. Κι αυτό κοινωνικά, μία ή το πολύ δύο φορές την εβδομάδα. Αποφύγετε την καθημερινή κατανάλωση στο σπίτι, ιδιαίτερα αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου», απαντά ο Γιάννης Φύσσας, Ειδικός Χειρουργός Μαστού -Μαστολόγος. «Είναι σήμερα αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες που πίνουν τρία ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα έχουν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στους μαστούς, σε σχέση με αυτές που δεν πίνουν καθόλου».

Πώς σχετίζεται το αλκοόλ με τον καρκίνο του μαστού;

«Το αλκοόλ δρα με δύο διαφορετικούς τρόπους. Αφενός βλάπτει το DNA των κυττάρων των μαστών κι αφετέρου αυξάνει τα οιστρογόνα στο αίμα, που επίσης μεγαλώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων μαστού», εξηγεί ο μαστολόγος. Τονίζει δε τη σημασία της αποχής ή του περιορισμού του αλκοόλ σε νεότερες ηλικίες. «Το αλκοόλ βλάπτει και τους μαστούς των εφήβων. Έχει βρεθεί ότι τα κορίτσια έως 15 ετών, που πίνουν 3 -5 ποτά την εβδομάδα, εμφανίζουν τριπλάσια καλοήθη ογκίδια σε σχέση με τις συνομήλικές τους που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Κάποια από αυτά τα καλοήθη ογκίδια θα γίνουν αργότερα κακοήθη. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που βλέπουμε σήμερα συχνότερα καρκίνους μαστού στις νέες γυναίκες».

Τα λεγόμενα του Δρ. Γιάννη Φύσσα επιβεβαιώνουν επιστημονικές έρευνες που έχουν διενεργηθεί στο παρελθόν. Μια από τις μεγαλύτερες, η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Million Women Study), παρακολούθησε πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού κατά 12% για κάθε επιπλέον μονάδα αλκοόλ που καταναλώνεται καθημερινά.

Στις ΗΠΑ, η Nurses’ HealthStudy, μία μεγάλης χρονικής διάρκειας μελέτη, παρακολούθησε 105.986 γυναίκες από το 1980 έως το 2008. Οι γυναίκες που κατανάλωναν 3-5 ποτά την εβδομάδα είχαν 15% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ.

Υπάρχει ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ;

Η απάντηση είναι αρνητική. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ, ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξάνεται με κάθε μονάδα αλκοόλ που καταναλώνουμε ημερησίως. Ειδικότερα για την περιοχή της Ευρώπης, οι ειδικοί τονίζουν τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού: καθημερινή κατανάλωση ίση με μόλις ένα μπουκάλι μπύρα (500ml) ή δύο μικρά ποτήρια κρασί (100ml) συνδέεται με πάνω από το 10% των περιπτώσεων καρκίνου που αποδίδονται στο αλκοόλ.

Στην χώρα μας, έχουμε το όφελος της ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής για την υγεία μας. Αν παράλληλα μειώσουμε -ή κόψουμε εντελώς το αλκοόλ-, φροντίζουμε να διατηρούμε το βάρος μας στο φυσιολογικό όριο και αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα τότε έχουμε τις πιθανότητες με το μέρος μας. Και φυσικά, δεν παραμελούμε τον ετήσιο έλεγχο στον μαστολόγο ώστε οτιδήποτε προκύψει να έχει διαγνωστεί νωρίς και να είναι διαχειρίσιμο.

[mc4wp_form id="278"]