Το όνομα της μασκότ του Παρισιού 2024 είναι Olympic Phryge, με βάση τα παραδοσιακά μικρά φρυγικά καπέλα από το σχήμα των οποίων διαμορφώνονται οι μασκότ. Το όνομα και το σχέδιο επιλέχθηκαν ως σύμβολα της ελευθερίας και για να αντιπροσωπεύσουν αλληγορικές μορφές της γαλλικής δημοκρατίας.

Ο Ολυμπιακός Φρύγος παίρνει το σχήμα και τη μορφή φρυγικού σκουφιού. Καθώς το όραμα των Ολυμπιακών του Παρισιού 2024 είναι να αποδείξει ότι ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τη ζωή, οι μασκότ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο οδηγώντας μια επανάσταση μέσω του αθλητισμού. Ο Ολυμπιακός Φρύγος έχει τα χρώματα μπλε, λευκό και κόκκινο – τα χρώματα της διάσημης τρίχρωμης σημαίας της Γαλλίας – με το χρυσό λογότυπο Παρίσι 2024 να είναι χαραγμένο στο στήθος της.

Τα φρυγικά σκουφάκια στα οποία βασίζονται οι Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές μασκότ του Παρισιού 2024 ήταν σύμβολο ελευθερίας σε όλη τη γαλλική ιστορία. Αποτελούν κοινή αναφορά για τους Γάλλους, συμπεριλαμβανομένου του κόσμου της τέχνης (ως μεταφορά της ελευθερίας) και ως σύμβολο της Δημοκρατίας στα γαλλικά ιδρύματα. Φρυγικά σκουφάκια μπορούμε να δούμε στο κεφάλι της εμβληματικής φιγούρας της Marianne σε κάθε δημαρχείο και ακόμη και σε καθημερινά αντικείμενα στη Γαλλία, όπως νομίσματα και γραμματόσημα. Είναι επίσης ένα διεθνές σύμβολο ελευθερίας που φορούσαν οι απελευθερωμένοι σκλάβοι στη ρωμαϊκή εποχή και εμφανίζονται σε διαφορετικά εμβλήματα στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Γνωστό και ως καπέλο της ελευθερίας, το Φρυγικό καπέλο έχει γίνει ένα από τα σύμβολα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το σύνθημα των Ολυμπιακών Φρυγών και των Παραολυμπιακών Φρυγών είναι: «Μόνοι μας προχωράμε πιο γρήγορα, αλλά μαζί προχωράμε παρακάτω», αντιπροσωπεύοντας τους τρόπους με τους οποίους οι μασκότ και οι άνθρωποι του κόσμου μπορούν να κάνουν ο ένας τον άλλο καλύτερο δουλεύοντας δίπλα-δίπλα.

«Επιλέξαμε για μασκότ ένα ιδανικό, ένα σύμβολο παρά ένα ζωάκι», είπε ο Estanguet, σύμφωνα με το Olympics.com.

Οι διοργανωτές περιέγραψαν τις μασκότ για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες ως σύμβολα που ανήκουν σε μια μεγαλύτερη οικογένεια Φρύγων.

Ο Ολυμπιακός Φρύγος είναι τακτικός με υπολογιστικό, μαθηματικό εγκέφαλο. Το μεθοδικό του μυαλό και η δελεαστική γοητεία του είναι βέβαιο ότι θα εμπνεύσουν τους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, ενώ ο Παραολυμπιακός Φρύγος, που αναγνωρίζεται από την πρόσθεση και την αγωνιστική του λεπίδα, είναι αυθόρμητος και γεμάτος ενέργεια και ενθουσιασμό, σύμφωνα με το NBC Olympics.

«Είναι οι δύο βασικοί χαρακτήρες σε μια μεγάλη φυλή. Είναι μέρος της οικογένειας των Φρυγών», δήλωσε η διευθύντρια του brand Paris 2024 Julie Matikhine, σύμφωνα με το Olympics.com. «Σύμφωνα με την αφήγησή μας, υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια και ήταν παρόντες σε αρκετά βασικά γεγονότα της γαλλικής ιστορίας».

Και συνέχισε: «Τώρα επέστρεψαν για αυτό το μεγάλο γεγονός στη Γαλλία για να ηγηθούν μιας αποστολής επανάστασης μέσω του αθλητισμού. Ο στόχος είναι να δείξουν ότι ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τα πάντα στην κοινωνία. Ο στόχος είναι να δείξουν ότι ο αθλητισμός και οι αξίες του μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα. Αφορά την αδελφότητα, την αλληλεγγύη και βοηθάει την κοινωνία να αναπτυχθεί».

Πηγή: NBC Olympics/ Olympics.com

[mc4wp_form id="278"]