Σε έναν μακρινό ύφαλο, 16.000 χλμ από το Παρίσι, ο σέρφερ Gabriel Medina χάρισε στους θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων μια από τις πιο αξέχαστες εικόνες των Αγώνων μέχρι σήμερα, με έναν αερομεταφερόμενο εορτασμό τόσο καλά προετοιμασμένο που φαινόταν πολύ καλός για να είναι αληθινός. Ο Βραζιλιάνος απογείωσε ένα εντυπωσιακό κύμα στο Teahupo’o στην Ταϊτή τη Δευτέρα, αναδυόμενος από ένα τμήμα βαρελιού πριν βρεθεί στον αέρα και φανεί σα να εγκαθίσταται σε ένα σύννεφο του Ειρηνικού, με τις κινήσεις του να αντικατοπτρίζονται ακριβώς στη σανίδα του. .

Η λήψη τραβήχτηκε από τον φωτογράφο του Agence France-Presse Jérôme Brouillet, ο οποίος είπε «οι συνθήκες ήταν τέλειες, τα κύματα ήταν ψηλότερα από ό,τι περιμέναμε». Τράβηξε τη φωτογραφία ενώ βρισκόταν σε μια βάρκα κοντά, απαθανατίζοντας τη σουρεαλιστική εικόνα με τέτοια ακρίβεια που στην αρχή κάποιοι υποψιάζονταν Photoshop ή AI.

«Λοιπόν, αυτός [η Medina] βρίσκεται στο πίσω μέρος του κύματος και δεν μπορώ να τον δω και μετά εμφανίζεται και τράβηξα τέσσερις φωτογραφίες και μία από αυτές ήταν αυτή», είπε ο Brouillet.

«Δεν ήταν δύσκολο να τραβήξω τη φωτογραφία. Ήταν περισσότερο για την πρόβλεψη της στιγμής και του σημείου που ο Γκάμπριελ θα ξεκινήσει το κύμα».

Αλλά ο Brouillet είχε τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτει με το μέρος του – μπορούσε να δει ένα από τα καλύτερα κύματα της ημέρας να πλησιάζει και ήξερε ότι ο Medina συχνά κάνει αυτού του είδους τις κινήσεις σα να γιορτάζει, στο τέλος του κύματος.

Με τις εικόνες να στέλνονται αυτόματα από την κάμερα στους συντάκτες του, η αντίδραση ήρθε σύντομα και ο Brouillet παραδέχεται ότι ήταν «λίγο σοκαρισμένος» από αυτό. «Μόλις έλεγχα το τηλέφωνό μου στο διάλειμμα των έξι λεπτών μετά το γύρισμα και είχα πολλές ειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και νόμιζα ότι κάτι συμβαίνει με αυτό το πλάνο, το οποίο είχε ήδη κοινοποιηθεί στο ESPN και σκέφτηκα: «cool»».

«Είναι πολύ ωραίο, είναι μια ωραία λήψη και σε πολλούς ανθρώπους αρέσει. Δεν είναι πραγματικά μια φωτογραφία σερφ, επομένως τραβάει την προσοχή περισσότερων ανθρώπων».

Ο Medina, ένας τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, είχε βάλει στόχο το τέλειο σκορ κύματος 10 καθώς ετοιμαζόταν να πλεύσει προς τα πάνω, αλλά έπρεπε να συμβιβαστεί με το 9,9, το καλύτερο σκορ των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι στιγμής. Σε μια ανάρτηση στο Instagram αργότερα, ο σέρφερ που είναι πολύ πιστός απέδωσε την επιτυχία, παραθέτοντας τα λόγια του Απόστολου Παύλου από το εδάφιο Φιλιππησίους 4:13: «Μπορώ να κάνω τα πάντα μέσω Εκείνου που με ενισχύει».

Για τους φωτογράφους, η αισθητική έλξη υπήρξε στην απατηλή εμφάνισή του. Ο Medina φαίνεται να στέκεται σε στερεό έδαφος, το σχοινί του ποδιού του είναι ύποπτα οριζόντιο και η σανίδα του μιμείται τέλεια τη στάση του.

Υπήρξαν επίσης έπαινοι για τον τέλειο συγχρονισμό του Brouillet, ο οποίος θα χρειαζόταν μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου για να τραβήξει μια καθαρή εικόνα ενώ βρισκόταν σε κινούμενο σκάφος σε ασταθείς συνθήκες ωκεανού. Για τον Brouillet, η αξιομνημόνευτη εικόνα ήταν απολαυστική, αλλά αν θα μείνει αξέχαστη, το αφήνει σε άλλους να το αποφασίσουν.

«Έβγαλα τη φωτογραφία της ημέρας, ήμουν με έξι ταλαντούχους φωτογράφους στο σκάφος και σίγουρα όλοι θα το ξεχάσουν την επόμενη εβδομάδα. Το αύριο δεν θα είναι τόσο διαφορετικό», είπε τελικά.

Πηγή: The Guardian

[mc4wp_form id="278"]