Ο Ferdia Lennon κέρδισε το φετινό βραβείο του Waterstones, που δίνεται κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που εξέδωσαν τα βιβλία τους στη Μ. Βρετανία, με το μυθιστόρημά του “Glorious Exploits”.

Το μυθιστόρημα, το οποίο χρειάστηκε περίπου επτά χρόνια για να γραφτεί, διαδραματίζεται στις Συρακούσες το 412 π.Χ., στον απόηχο της αποτυχημένης εισβολής της Αθήνας στη Σικελία. Ακολουθεί δύο ντόπιους που αποφασίζουν να ανεβάσουν μια διασκευή της Μήδειας σε ένα λατομείο όπου κρατούνται αιχμάλωτοι Αθηναίοι στρατιώτες, χρησιμοποιώντας τους αιχμαλώτους ως ηθοποιούς.

Ο Lennon ανακοινώθηκε ως ο νικητής σε μια τελετή στο υποκατάστημα του Waterstones Piccadilly στο Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης. Έλαβε 5.000 £ και να τηρήσει «μια υπόσχεση συνεχούς δέσμευσης» στην καριέρα του.

«Ο Λένον ζωντανεύει τον αρχαίο κόσμο στο Technicolor, από τη φρίκη του πολέμου μέχρι τις στιγμές ιλαρότητας που συναντάμε στα εγκόσμια, με ένα γοητευτικά εκκεντρικό καστ χαρακτήρων», δήλωσε η Bea Carvalho, επικεφαλής βιβλίων στο Waterstones.

Ο Lennon γεννήθηκε στο Δουβλίνο από Ιρλανδή μητέρα και Λίβυο πατέρα και σπούδασε ιστορία και κλασική φιλολογία στο University College του Δουβλίνου και πεζογραφία στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. Τώρα ζει στο Norwich με τη γυναίκα και τον γιο του.

«Η λατρεία μου για την αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε από παιδί», είπε ο Lennon. «Ωστόσο, χωρίς να γνωρίζω προσωπικά κανέναν θεό ή μυθικό ήρωα, αποφάσισα να αφηγηθώ το μυθιστόρημά μου από την οπτική γωνία δύο συνηθισμένων παλικαριών που αγαπούν την ιστορία».

«Πάντα μου έκανε εντύπωση ότι η αρχαία ελληνική κωμωδία, όπως αυτή του Αριστοφάνη, έχει κάτι το αυθάδικο, ένα ασεβές χιούμορ με το οποίο μεγάλωσα στο Δουβλίνο και ότι η ανάμειξη αυτού με τα καθολικά θέματα της κλασικής τραγωδίας θα ήταν ένας τρόπος για να μεταφέρω την πνοή του αρχαίου κόσμου στο τώρα».

Ο Lennon είπε ότι η έμπνευση για την πλοκή προήλθε από «μια τυχαία ανακάλυψη ενός στίχου από τον Πλούταρχο, όπου μαθαίνουμε ότι οι Αθηναίοι αιχμάλωτοι πολέμου επέζησαν παραθέτοντας στίχους από τα έργα του Ευριπίδη στους Σικελούς απαγωγείς τους».

Στη σύντομη λίστα μαζί με το Glorious Exploits ήταν τα βιβλία: Martyr! του Kaveh Akbar, The Ministry of Time της Kaliane Bradley, The Silence In Between της Josie Ferguson, Mongrel της Hanako Footman και της Greta and Valdin της Rebecca K Reilly.

Το Glorious Exploits «είναι μια ταραχώδης, πληθωρική απόλαυση ενός μυθιστορήματος, που γιορτάζει τη λυτρωτική δύναμη της τέχνης και την κάθαρση που υπάρχει στην αφήγηση», είπε ο Carvalho. «Ένα masterclass στην τραγικωμωδία, ριζωμένο γερά στην κλασική παράδοση και όμως εντυπωσιακά σύγχρονο, το Glorious Exploits είναι τρελά φιλόδοξο και καταστροφικά επηρεαστικό, αλλά πάνω απ’ όλα προσφέρει την καθαρή χαρά να γυρίζεις τις σελίδες από την αρχή μέχρι το τέλος».

Το βραβείο είναι ανοιχτό για βιβλία μυθοπλασίας όλων των ειδών και ο νικητής επιλέγεται από μια ομάδα βιβλιοπώλων που εργάζονται στο Waterstones. Ξεκίνησε το 2022 και η Tess Gunty ήταν η εναρκτήρια νικήτρια με το The Rabbit Hutch. Πέρυσι, η Alice Winn κέρδισε το βραβείο για το μυθιστόρημά της In Memoriam.

Πηγή: The Guardian

[mc4wp_form id="278"]