Αφού είναι συνέχεια μέσα στο νερό, το μαγιό μου είναι καθαρό, σωστά; Χμμμ, λάθος! Το μαγιό, όχι μόνο χρειάζεται τακτικό πλύσιμο, αλλά και με τον σωστό τρόπο για να μην χαλάσει το ύφασμά του.

Το μαγιό είναι το βασικό αξεσουάρ του καλοκαιριού το οποίο φοράμε στην παραλία, αλλά και στις βόλτες πριν ή μετά τη θάλασσα. Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε το μαγιό για να είναι υγιεινά καθαρό και να διατηρείται σε είναι καλή κατάσταση; Η βασική απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πως το μαγιό πρέπει να πλένεται με νερό και σαπούνι μετά από κάθε χρήση, είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα. Ο λόγος είναι ότι το μαγιό έρχεται σε επαφή με διάφορα στοιχεία, που μπορεί να το φθείρουν, όπως αλάτι, χλώριο, αντηλιακά και φυσικά λεκιάζεται από ιδρώτα και σωματικά υγρά.

Γιατί πρέπει να πλένουμε το μαγιό μετά από κάθε χρήση

Το αλάτι και το χλώριο είναι ιδιαίτερα καταστροφικά για τα υφάσματα, καθώς μπορεί να αποδυναμώσουν τις ίνες και να προκαλέσουν τον αποχρωματισμό τους – γι’ αυτό και αποφεύγουμε να φοράμε τα πιο ακριβά μαγιό στις πισίνες, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Τα αντηλιακά και τα έλαια από το δέρμα μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν την ελαστικότητα του υφάσματος του μαγιό, κάνοντάς το να χάσει τη φόρμα του. Επιπλέον, η συσσώρευση ιδρώτα και βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες οσμές και ερεθισμούς στο δέρμα και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Έτσι, το πλύσιμο με σαπούνι μετά από κάθε χρήση είναι απαραίτητο για να διατηρείται το μαγιό μας καθαρό και σε καλή κατάσταση για περισσότερο χρόνο.

Πώς πλένουμε σωστά το μαγιό για να μην χαλάσει

Είτε πρόκειται για θάλασσα είτε για πισίνα ξεπλένουμε μετά από κάθε χρήση το μαγιό με κρύο νερό για να απομακρυνθεί το αλάτι, το χλώριο και τα υπολείμματα του αντηλιακού. Παρότι μπορεί να μας φαίνεται ότι έτσι θα καθαρίσει καλύτερα, αποφεύγουμε το ζεστό νερό το οποίο μπορεί να καταστρέψει τις ελαστικές ίνες του υφάσματος.

Για το «κανονικό» πλύσιμο, ιδανικά τα μαγιό πλένονται στο χέρι με απορρυπαντικό για ευαίσθητα υφάσματα. Το μουλιάζουμε για λίγα λεπτά σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό και στη συνέχεια το τρίβουμε απαλά με τα χέρια μας. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που έρχονται σε επαφή με τα γεννητικά όργανα.

Αν είστε αποφασισμένη να χρησιμοποιήσετε πλυντήριο, βάλτε το μαγιό σε ένα ειδικό δίχτυ για ευαίσθητα ρούχα και επιλέξτε το πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα με κρύο νερό και χαμηλή ταχύτητα στυψίματος. Θυμηθείτε ότι με όποιον τρόπο κι αν το πλύνουμε, αποφεύγουμε τη χρήση μαλακτικών, καθώς μπορούν να καταστρέψουν την ελαστικότητα του υφάσματος.

Τέλος, στεγνώνουμε το μαγιό σε μια επίπεδη επιφάνεια ή το κρεμάμε χωρίς όμως να το τεντώσουμε για να μην χάσει την ελαστικότητά του. Ιδανικά αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, καθώς η υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό και να αποδυναμώσει τις ίνες του υφάσματος.

[mc4wp_form id="278"]