Το να φτάσει κανείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα — το οποίο όμως είναι ακόμη δυσκολότερο για ορισμένους αθλητές που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις χώρες τους και έγιναν πρόσφυγες. Αυτοί οι αθλητές θα συμμετάσχουν στους Αγώνες του 2024 ως μέρος της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, που δημιουργήθηκε από τη ΔΟΕ. Η Muna Dahouk, μια Σύρια πρόσφυγας που ζει τώρα στην Ολλανδία, λέει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το βήμα της ως αθλήτρια για να καταρρίψει τα στερεότυπα και να αμφισβητήσει τις παρανοήσεις για τους πρόσφυγες. Η Dahouk έφυγε από τη Συρία το 2019 και κατά την άφιξή της στην Ολλανδία, λέει ότι το τελευταίο πράγμα που είχε στο μυαλό της ήταν να αγωνίζεται στο τζούντο. Αλλά τελικά επέστρεψε σε αυτό και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Λέει ότι οι συνάδελφοί της πρόσφυγες αθλητές «καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον και είναι σαν ένα» γιατί όλοι έχουν μοιραστεί τον ίδιο πόνο της φυγής από τις χώρες τους. Τώρα όλοι θέλουν να είναι παράδειγμα ελπίδας για άλλους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. «Θα εκπροσωπήσω τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο – για να δείξω στους ανθρώπους τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν είμαστε αδύναμοι άνθρωποι. Μπορούμε να είμαστε αθλητές, μπορούμε να είμαστε φοιτητές, μπορούμε να είμαστε ό,τι θέλουμε», δήλωσε η Dahouk στο CBS News.

Τι σημαίνει η ΔΟΕ;

Η ΔΟΕ, ή Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι ο μη κερδοσκοπικός διεθνής οργανισμός πίσω από τους Αγώνες.

Τι είναι η προσφυγική Ολυμπιακή ομάδα της ΔΟΕ;

Η Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 αποτελείται από 37 αθλητές από 11 διαφορετικές χώρες που συμμετέχουν σε 12 αθλήματα. Η ΔΟΕ δημιούργησε την ομάδα για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τις χώρες τους μπορούν να έχουν πρόσβαση και χρηματοδότηση για να συμμετέχουν σε αθλήματα στο υψηλότερο επίπεδο. Η ομάδα θα αγωνιστεί με το ακρωνύμιο EOR, με βάση το γαλλικό όνομα Équipe Olympique des Réfugiés.

Ποιος είναι στην ομάδα προσφύγων της ΔΟΕ για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024;

Η ομάδα αντιπροσωπεύει περισσότερα από 100 εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα σε όλο τον κόσμο. Οι απαιτήσεις για την ένταξη στην ομάδα ήταν οι αθλητικές επιδόσεις κάθε αθλητή και το καθεστώς πρόσφυγα, όπως αυτό επαληθεύτηκε από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Η Ύπατη Αρμοστεία ορίζει ως πρόσφυγα κάποιον που «δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του λόγω βάσιμου φόβου ότι θα διωχθεί για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ή λόγω πολιτικών πεποιθήσεων». Η πλειοψηφία των αθλητών επιλέχτηκε από το Πρόγραμμα Υποτροφιών Προσφύγων Αθλητών, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ολυμπιακή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και την οποία διαχειρίζεται το Ολυμπιακό Ίδρυμα Προσφύγων. Οι 37 επιλεγμένοι αθλητές φιλοξενούνται από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές της Αυστρίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας, της Κένυας, του Μεξικού, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και των ΗΠΑ. Θα αγωνιστούν σε στίβο, μπάντμιντον, πυγμαχία, breaking dance, κανό, ποδηλασία, τζούντο, αθλητική σκοποβολή, κολύμβηση, ταεκβοντό, άρση βαρών και πάλη. Παρακάτω είναι οι διαγωνιζόμενοι, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων: Adnan Khankan, τζούντο – Alaa Maso, κολύμπι – Amir Ansari, ποδηλασία – Amir Rezanejad Hassanjani, κανό σλάλομ – Arab Sibghatullah, τζούντο – Cindy Ngamba, πυγμαχία – Dina Pouryones Langeroudi, ταεκβοντό – Dorian Keletela, στίβος – Dorsa Yavarivafa, μπάντμιντον – Eyeru Gebru, ποδηλασία – Farida Abaroge, στίβος – Farzad Mansouri, ταεκβοντό – Fernando Dayan Jorge Enriquez, σπριντ – κανό Francisco Edilio Centeno Nieves, σκοποβολή – Hadi Tiranvalipour, ταεκβοντό – Iman Mahdavi, πάλη – Jamal Abdelmaji, στίβος – Jamal Valizadeh, ελληνορωμαϊκή πάλη – Kasra Mehdipournejad, ταεκβοντό – Luna Solomon, πυροβολισμός – Mahboubeh Barbari Yharfi, τζούντο – Manizha Talash, breaking dance – Matin Balsini, κολύμβηση – Mohammad Amin Alsalami, στίβος – Mohammad Rashnonezhad, τζούντο – Muna Dahouk, τζούντο – Musa Suliman, στίβος – Nigara Shaheen, τζούντο – Omid Ahmadisafa, πυγμαχία – Perina Lokure Nakang, στίβος – Ramiro Mora, άρση βαρών – Saeid Fazloula, σπριντ κανό – Saman Soltani, σπριντ κανό – Tachlowini Gabriyesos, στίβος – Yahya Al Ghotany, ταεκβοντό – Yekta Jamali Galeh, άρση βαρών.

Πότε δημιούργησε η ΔΟΕ την προσφυγική ομάδα;

Ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης το 2015, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach ανακοίνωσε τη δημιουργία της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο του 2016 ήταν οι πρώτοι που παρουσίασαν ομάδα προσφύγων. Δέκα αθλητές από τη Συρία, το Νότιο Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, παρέλασαν στην Τελετή Έναρξης κάτω από την Ολυμπιακή Σημαία αμέσως πριν από τη διοργανώτρια χώρα της Βραζιλίας. Φέτος, για πρώτη φορά η Ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων θα αγωνιστεί με το δικό της έμβλημα που αποτελείται από μια καρδιά που περιβάλλεται από διάφορα χρωματιστά βέλη, που έχουν σκοπό να αντιπροσωπεύουν την αίσθηση του ανήκειν για τα 100 εκατομμύρια ανθρώπους που όλοι μοιράζονται την ιστορία του εκτοπισμού.

Πηγή: CBS news

[mc4wp_form id="278"]