Η Sha’Carri Richardson είναι η ταχύτερη γυναίκα στον κόσμο και τώρα οι επιστήμονες (κάπως) λένε ότι θα μπορούσε να τρέξει στο νερό, τουλάχιστον σύμφωνα με ένα πείραμα φυσικής, που θα καταλάβετε τη βάση του και τη ισχύ του στη συνέχεια.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Physics World (πάρα πολύ ενδιαφέρον, μπορείτε και να το ακούσετε αν σας κουράζει η ανάγνωση) για τον εορτασμό των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, η ειδικός στη δυναμική των υγρών Nicole Sharp σχολίασε το ερώτημα εάν θα ήταν σωματικά δυνατό για έναν άνθρωπο αθλητή να τρέξει στο νερό. Η απάντηση είναι ναι, αλλά όχι πραγματικά. Σύμφωνα με το Physics World, υπάρχει ένας αριθμός ζώων που μπορούν να περπατήσουν στο νερό, ίσως το πιο αξιοσημείωτο είναι η σαύρα βασιλικού, γνωστή και ως «σαύρα του Ιησού Χριστού», που πήρε το όνομά της λόγω αυτού που καταλαβαίνουμε όλοι.

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τη σαύρα βασιλικού και άλλα πλάσματα που διασχίζουν το νερό, όπως ο δυτικός λαγωνικός (western grebe), για δεκαετίες, όπως περιγράφει η Sharp στο άρθρο της. Βασικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να μπορέσουν αυτά τα ζώα να τρέξουν στο νερό, πρέπει να εξουδετερώσουν το βάρος τους χτυπώντας το νερό με τα πόδια τους. Ένας επιστήμονας διαπίστωσε ότι οι πυγοποδίδες (grebes) κάνουν έως και 20 βήματα το δευτερόλεπτο, ενώ ο μέσος ολυμπιονίκης σπρίντερ κάνει περίπου πέντε βήματα το δευτερόλεπτο.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τη δεκαετία του 1990, οι ερευνητές του Χάρβαρντ υπολόγισαν ότι θεωρητικά, ένας άνθρωπος 176 κιλών «με μέσο μέγεθος ποδιού και ρυθμό βηματισμού ενός σπρίντερ παγκόσμιας κλάσης» θα έπρεπε να χτυπήσει το νερό με ταχύτητα 30 μέτρων το δευτερόλεπτο για να υποστηρίξει το δικό του βάρος, κάτι που είναι φυσικά αδύνατο — τουλάχιστον στη Γη. Έτσι, το 2012, μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου θέλησε να προσδιορίσει εάν οι συνθήκες μειωμένης βαρύτητας θα μπορούσαν υποθετικά να επιτρέψουν στους ανθρώπους να τρέχουν στο νερό. Η μελέτη κέρδισε το Ig Nobel 2013, ένα σατιρικό βραβείο που ανταμείβει τους σπασίκλες που είναι τόσο αφοσιωμένοι στο κομμάτι που επιδιώκουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις χωρίς σχεδόν καμία πρακτική εφαρμογή.

Θα μπορούσε όμως η Sha’Carri Richardson να τρέξει στον Τιτάνα, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου; Λόγω της ελαφρύτερης βαρύτητας του Τιτάνα και της ταχύτητας της Richardson, η απάντηση είναι ναι. Η Sharp θεώρησε ότι η δρομέας θα έπρεπε να «χτυπήσει την επιφάνεια» των λιμνών αιθανίου του Τιτάνα με 8,7 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ αυτό με τον χρόνο της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των 9,3 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Πηγή: Them

[mc4wp_form id="278"]