Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, η La Lison συγχωνεύει παριζιάνικα τοπία και αθλητικά επιτεύγματα σε μια έκθεση που τιμά τις στέγες της Πόλης του Φωτός. Η έκθεση πραγματοποίησε τα εγκαίνιά της το βράδυ της Πέμπτης.

«Στεγοφιλία» ως κοινός παρονομαστής

Το όνομα της έκθεσης – Head in the Clouds – μπορεί να ληφθεί κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η γκαλερί La Lison μας ανεβάζει ψηλά, προσφέροντας μια στιγμή ονειροπόλησης κοντά στα σύννεφα, στις στέγες του Παρισιού. Το πρόγραμμα αναδεικνύει τα έργα τριών καλλιτεχνών που είναι ειδικευμένοι στις στέγες, καθώς έχουν ένα πάθος για την αναρρίχηση σε ταράτσες, παρόμοιο με το parkour και το freerunning.

Τα ονόματα που αποτελούν την τριάδα των εναέριων καλλιτεχνών είναι οι Simon Nogueira, Ulyana Ginkgo και Cheuminer. Αυτοί οι τρεις καλλιτέχνες προσφέρουν μοναδικές προοπτικές στις στέγες του Παρισιού, προσφέροντας μια φρέσκια ματιά στην πόλη.

Simon Nogueira: το μονοπάτι είναι καθαρό

Ακολουθώντας το Do Look Up, το οποίο γοήτευσε τους επισκέπτες τον Ιούλιο του 2023 με την εντυπωσιακή θέα στις στέγες του Παρισιού, ο Simon Nogueira επιστρέφει στη La Lison με το νέο του έργο The Path is Clear.

Μια συλλογή από εκπληκτικές εικόνες που καταγράφηκαν με το χρονόμετρο στην κάμερά του, τοποθετείται ανάμεσα σε καλύμματα ψευδαργύρου και πήλινες καμινάδες, στην κορυφή της πόλης. Οι ιλιγγιώδεις φωτογραφίες του, προσφέρουν μια υπέροχη θέα στον παριζιάνικο αρχιτεκτονικό λαβύρινθο.

Ο Simon είναι ένας έμπειρος αθλητής, που ασκεί το freerunning σε επαγγελματικό επίπεδο. Γνωστό και ως parkour, αυτό το άθλημα περιλαμβάνει την ανάπτυξη σωματικών δεξιοτήτων για την ελεύθερη κίνηση χρησιμοποιώντας εμπόδια σε οποιοδήποτε περιβάλλον, με αποτέλεσμα ρευστές, ακροβατικές κινήσεις.

Οι Freerunners όπως ο Simon Nogueira βλέπουν την πόλη ως μια τεράστια παιδική χαρά όπου κάθε προεξοχή, τοίχος και ταράτσα είναι μια ευκαιρία να τελειοποιήσουν τις δεξιότητές τους και να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους με ευελιξία. Το έργο του Simon μεταφράζει αυτή τη φιλοσοφία σε εικόνες, αποτυπώνοντας στιγμές χάρης και αθλητικής ανδρείας σε απροσδόκητα, συχνά απρόσιτα μέρη.

Ulyana Ginkgo: στον έβδομο ουρανό

Ο τίτλος της έκθεσης οφείλεται σε αυτή την καλλιτέχνιδα. Μια πολυεπιστημονική καλλιτέχιδα, η Ulyana Ginkgo συγκέντρωσε τα έργα της σε μια συλλογή με το όνομα Head in the Clouds.

Για την ομαδική έκθεση, η Ulyana Ginkgo παρουσιάζει το Seventh Heaven, μια σειρά από ακρυλικά έργα ζωγραφικής σε καμβά. Διαθέτει παριζιάνικες στέγες και τα δρώμενα τους, τυλιγμένα σε ροζ σύννεφα. Οι πολύχρωμες ιστορίες κόμικ της καλλιτέχνιδας συνδυάζουν πραγματικότητα και φαντασία. Το στυλ της, φλερτάροντας με την αισθητική Art Brut, είναι ποιητικό, αφελές και απείρως αγνό. Βυθίζει τον θεατή σε μια κατάσταση ευτυχίας και απομάκρυνσης από την πραγματικότητα, προσκαλώντας τον να ενωθεί με ονειροπόλους, καλλιτέχνες και εραστές, ανεβαίνοντας πάνω από τη Γη για να φτάσει στον έβδομο ουρανό.

Από τότε που η Ulyana έφυγε από τη Λευκορωσία για τη Γαλλία το 2023, οι στέγες του Παρισιού και οι ζωές των κατοίκων του έχουν γίνει το κύριο επίκεντρο της καλλιτεχνικής της έρευνας και της πολυεπιστημονικής πρακτικής της. Εκτός από τη ζωγραφική, ασχολείται με τη φωτογραφία, την performance και τη συγγραφή των δικών της παραμυθιών.

Η Ulyana περιγράφει την τέχνη της ως «ένα ηρωικό ταξίδι προς τη συνειδητή ευαλωτότητα». Πασχίζει να μεταμορφώσει κάθε της εμπειρία και βάσανο σε αισθητικές επιδείξεις, καλλιεργώντας σοφία και διαδίδοντας αγάπη. Τα έργα της γεμίζουν τον χώρο με μια μαγική ατμόσφαιρα, προσκαλώντας τον θεατή σε έναν κόσμο όπου όλα είναι δυνατά.

Cheuminer: από το parkour στην τέχνη της στέγης

Σπάνια ένα ψευδώνυμο έχει τόσο μεγάλη απήχηση. Ένας αθλητής parkour, ο Cheuminer ταξιδεύει εδώ και καιρό στις στέγες του Île-de-France, ανάμεσα στις καμινάδες από τούβλα ή πέτρα που αγαπά τόσο πολύ. Ένας τραυματισμός όμως τον ανάγκασε να προσαρμόσει την πρακτική του. Ο αστικός ακροβάτης στη συνέχεια στράφηκε στην τέχνη της στέγης – μια παραλλαγή της τέχνης του δρόμου που γίνεται σε στέγες.

Το γούστο του για τα ύψη και τα μοναδικά πανοράματα που προσφέρουν οι στέγες της πρωτεύουσας γέννησαν ένα σύνθετο έργο: ένα μείγμα γκράφιτι (ορατό από το δρόμο) και μικρά θραύσματα καμινάδας που ζωγραφίζει. Ο Cheuminer χρησιμοποιεί την αθλητική του εμπειρία για να αποκτήσει πρόσβαση σε περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες από τους απλούς ανθρώπους. Εξηγεί ότι η επιλογή της καμινάδας ως κύριο μοτίβο ήρθε φυσικά. Μετά τον τραυματισμό του, άρχισε να σχεδιάζει στις καμινάδες από τερακότα των στεγών του Παρισιού, βρίσκοντας σε αυτή την πρακτική μια νέα και θεραπευτική μορφή έκφρασης.

Για την έκθεση The Head in the Clouds, συμφώνησε να μεταφέρει την αισθητική του σε καμβάδες, αναδημιουργώντας το βασικό του μοτίβο (μια μικρή καμινάδα) και δίνοντας έτσι μια νέα διάσταση στη δουλειά του. Η μετάβασή του από τα αστικά τείχη στους τοίχους των γκαλερί αντανακλά τη διαρκή του αναζήτηση για ελευθερία στην καλλιτεχνική έκφραση.

Ο Cheuminer περιγράφει αυτή τη μετάβαση ως μια νέα πρόκληση: «Το σχέδιο σε έναν καμβά δεν προσφέρει τις ίδιες αισθήσεις με τα γκράφιτι στις στέγες, αλλά επιτρέπει ένα διαρκές ίχνος της δουλειάς κάποιου».

Η έκθεση αυτή είναι μια γιορτή τόλμης και ονείρων. Συνδυάζοντας τα οράματα τριών ταλαντούχων καλλιτεχνών, αυτή η έκθεση προσκαλεί τους επισκέπτες να κοιτάξουν ψηλά, να εξερευνήσουν νέα ύψη και να ανακαλύψουν το Παρίσι από μια νέα οπτική γωνία.

Μέσα από τις ιλιγγιώδεις φωτογραφίες του Simon Nogueira, τους ποιητικούς πίνακες της Ulyana Ginkgo ή τα τολμηρά γκράφιτι του Cheuminer, κάθε έργο προσφέρει μια πρόσκληση για στοχασμό και απόδραση.

Πρακτικές πληροφορίες

Εγκαίνια: Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, από τις 19:30

Διάρκεια: Από Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 έως Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Πρόσβαση: Πέμπτη έως Σάββατο, 10 π.μ. έως 7 μ.μ

Ελεύθερη είσοδος

Διεύθυνση: 5 rue Pierre Chausson, 75010 Παρίσι

Επικοινωνία: [email protected]

Πηγή: La lison.

[mc4wp_form id="278"]