Η βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης καλλυντικών Lush κυκλοφόρησε ένα σαπούνι με καρπούζι, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου θα χρηματοδοτήσουν και θα υποστηρίξουν βασική στήριξη για την ψυχική υγεία και συμβουλευτική για τα τραύματα των παιδιών, στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα καρπούζια έχουν αναδειχθεί ως σύμβολο αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη, καθώς περιέχουν τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας. Το σαπούνι Lush είναι φτιαγμένο από φυσικά συστατικά και ασφαλή συνθετικά όπως ελαιοκράμβη, καρύδα, καρπούζι, περγαμόντο και τριαντάφυλλο.

Σε ένα κατάστημα Lush στο Λονδίνο, τα σαπούνια εμφανίστηκαν με ένα μήνυμα που έγραφε: «Δεν μπορείτε να ξεπλύνετε το τραύμα που βιώνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων – αλλά όταν αγοράζετε αυτό το σαπούνι, το 100% των κερδών θα διατίθεται αποκλειστικά σε έργα που παρέχουν επαγγελματική υποστήριξη ψυχικής υγείας και συμβουλευτική τραύματος για παιδιά στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

Το 2011, το British Medical Journal δημοσίευσε μια μελέτη ανασκόπησης και όπως ήταν φυσικό βρήκε υψηλά ποσοστά διαταραχής μετατραυματικού στρες μεταξύ των παλαιστίνιων παιδιών. Νέα έρευνα της Save the Children ανέφερε ότι τα συναισθήματα της κατάθλιψης, της υπερκινητικότητας, της προτίμησης να μείνουν μόνα και της επιθετικότητας αναφέρονται τώρα στο 95 τοις εκατό των παιδιών στη Γάζα. Επιπλέον, είναι πιθανό αυτά τα παιδιά να εμφανίσουν επίκτητη δυσλεξία, λόγω των μεγάλων σοκ που έχουν υποστεί, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.

Η υποστήριξη της εταιρείας Lush δεν αποτελεί κάτι καινούργιο. Στις βιτρίνες των μαγαζιών της στο Λονδίνο, αναρτά συχνά μηνύματα εναντίον των δυνάμεων του Ισραήλ. Επιπλέον, η εταιρεία προμηθεύεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από το Marda Permaculture Farm της Παλαιστίνης, το οποίο υποστηρίζει την κοινωνική και περιβαλλοντική αναγέννηση. Το αγρόκτημα ενθαρρύνει βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες στις τοπικές κοινωνίες.

Ήδη αυτή η κίνηση έχει αγκαλιαστεί από πολλούς χρήστες των social media, που καλούν τους πάντες να συμβάλουν έστω με αυτόν τον τρόπο, αγοράζοντας δηλαδή συμβολικά ένα σαπούνι σε σχήμα καρπουζιού.

Με πληροφορίες από το Διαδίκτυο.

[mc4wp_form id="278"]