Στις 24 Ιουλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας και μπορεί, ακούγοντας τη λέξη «αυτοφροντίδα», να θεωρείς ότι μιλάμε για τα αυτονόητα και ότι, από καταβολής κόσμου, ο άνθρωπος από ένστικτο φροντίζει τον εαυτό του, όμως, η ενημέρωση, η γνώση, καθώς και η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχουν εμπλουτίσει τη διαδικασία αυτή, με νέες δυνατότητες και πτυχές πιο στοχευμένες στην υγεία και την ευεξία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πρόληψη ασθενειών και τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής.

Η αυτοφροντίδα είναι μία σημαντική ρουτίνα, που περιλαμβάνει την τακτική άσκηση και την ταιριαστή στον καθένα φυσική δραστηριότητα, την κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων και γενικότερα, τήρηση υγιεινής διατροφής, τον σεβασμό στον ποιοτικό και επαρκή ύπνο (καθόλου αυτονόητο στις ημέρες μας), την ένταξη στην καθημερινότητά μας τεχνικών διαχείρισης του άγχους, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή, αλλά και η κουλτούρα πρόληψης ασθενειών, με την τήρηση των απαραίτητων προληπτικών μέτρων, αλλά και τη διενέργεια τακτικών ιατρικών εξετάσεων.

Η ένταξη των παραπάνω πρακτικών (ή κάποιων από αυτές) συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχοσωματικής υγείας, στη μείωση των επιπέδων στρες, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη βελτίωση της διάθεσης.

Αυτοφροντίδα: ένα λουλούδι με βαθιές ρίζες

Όταν οι γιαγιάδες μας είχαν σαν απάντηση, για κάθε πρόβλημα υγείας και κάθε πόνο, μία σπιτική συνταγή (που σήμερα γίνονται όλο και περισσότερο trend), κληρονομημένη από τη βαθιά παράδοση -που λειτουργούσε τελικά και τις έκανε να μοιάζουν με τον γιατρό της οικογένειας- αποδείκνυαν στην πράξη πως αποτελούσε βαθιά συνείδηση πόσο απαραίτητη είναι η αυτοφροντίδα για τον άνθρωπο.

Σήμερα, υπάρχουν πολλά προϊόντα αυτοφροντίδας που συμβάλλουν στην υγεία, την ευεξία αλλά και την αποτελεσματική διαχείριση ζητημάτων υγείας, όπως: βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, αναλγητικά, φάρμακα για το κρυολόγημα, για την αποσυμφόρηση της μύτης, για το γαστρεντερικό, κολλύρια και φυσικό δάκρυ για τα μάτια, προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις (όπως για τους μύκητες), κρέμες για εγκαύματα, προϊόντα που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος κ.α.

Η αυτοθεραπεία ΔΕΝ υποκαθιστά το ρόλο του γιατρού

Αυτό που πρέπει να είναι κατανοητό από όλους είναι πως, σε καμιά περίπτωση, η αυτοθεραπεία ΔΕΝ υποκαθιστά το ρόλο του γιατρού. Ο πολίτης πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό με την έναρξη των συμπτωμάτων και για χρόνιες παθήσεις, να τηρεί μία ρουτίνα αυτοφροντίδας, ώστε να διαχειρίζεται στον βέλτιστο δυνατό βαθμό την πάθησή του.

Από την άλλη μεριά, οι γιατροί, αλλά και οι φαρμακοποιοί -που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας, συμβουλών και πληροφόρησης προς τους πολίτες- οφείλουν να εκτελούν με γνώμονα την ηθική το λειτούργημά τους σχετικά με την αυτοφροντίδα και την ορθολογική χρήση των φαρμάκων.

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η αυτοφροντίδα δεν λύνει πάντα όλα τα προβλήματα και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα τη συμβουλή από το γιατρό μας.

Περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν καθημερινά προϊόντα αυτοφροντίδας

Με αφορμή τη χθεσινή (24/7), Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας (Self-care), ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), σε ενημέρωση των ιατρικών συντακτών με τίτλο: «Η συμβολή της Αυτοφροντίδας στο Σύστημα Υγείας και την Ελληνική Οικονομία», προσπάθησε να αναδείξει τα οφέλη της αυτοφροντίδας στις ζωές των Ελλήνων πολιτών, τον τρόπο με τον οποίο τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων για το Σύστημα Υγείας, αλλά και το πώς θα επηρεαζόταν η καθημερινή κλινική πρακτική αλλά και η ζωή των ασθενών αν δεν υπήρχαν τα σκευάσματα αυτοφροντίδας για την αντιμετώπιση των ήπιων ασθενειών.

Τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες στον δυτικό κόσμο, αλλά και σε αναπτυγμένες ασιατικές κοινωνίες, δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ήπιων ασθενειών μέσω της χρήσης προϊόντων αυτοφροντίδας, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων αυτών.

Όσον αφορά στη χώρα μας -σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ)- περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόντα αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, ενώ μόλις τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 1.255 νέα προϊόντα αυτοφροντίδας. Αυτό σημαίνει πως 1 στα 5 προϊόντα αυτοφροντίδας που πωλείται στο φαρμακείο είναι νέο στην αγορά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας μας υπενθυμίζει ότι η υγεία μας είναι στα χέρια μας και ότι οι καθημερινές μας επιλογές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

[mc4wp_form id="278"]