Οι πόλεις σπάνια έχουν την ευκαιρία να προσθέσουν μεγάλους χώρους πρασίνου για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καύσωνα. Ωστόσο, οι μικρότεροι χώροι με βλάστηση μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις τοπικές θερμοκρασίες της γης.

Μια πρόσφατη μελέτη στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας έδειξε ότι πάρκα με δέντρα και, σε μικρότερο βαθμό, η κάλυψη του εδάφους από χορτάρι, μείωσαν τις τοπικές επιφανειακές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας έως και 6 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια ακραίων καλοκαιρινών συνθηκών ζέστης. Περαιτέρω στην ενδοχώρα, οι προαστιακές αυλές και οι κήποι μπορούν να μειώσουν τις τοπικές επιφανειακές θερμοκρασίες έως και 5 βαθμούς.

Σε αρκετά μικρή κλίμακα, της τάξης των δεκάδων τετραγωνικών μέτρων, τα δέντρα μείωσαν τις επιφανειακές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας δύο φορές περισσότερο από την κάλυψη του γρασιδιού. Όμως το γρασίδι και άλλα μικρά, χαμηλά φυτά, αναπτύσσονται σχετικά γρήγορα, σε σύγκριση με τα δέντρα.

Οι πόλεις θα πρέπει να υιοθετήσουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές για να ανταποκριθούν στην ακραία ζέστη, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης πλακόστρωτων και αδιαπέραστων επιφανειών με γρασίδι και χλοοτάπητα και της αύξησης των δενδροφυτεύσεων.

Ενίσχυση του εφέ ψύξης

Επιπλέον, κατά τη διαχείριση μικρών χώρων πρασίνου, οι πολεοδόμοι και οι δασολόγοι μπορούν να επιλέξουν είδη δέντρων με βάση την ικανότητά τους να ψύχουν το περιβάλλον. Οι χώροι πρασίνου με μεγάλη ποικιλία ειδών δέντρων έχουν μεγαλύτερη δροσιά την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Έχουν επίσης μεγαλύτερη μέγιστη πτώση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι, σε σύγκριση με χώρους που είναι λιγότερο διαφορετικοί.

Για παράδειγμα, είδη δέντρων με μεγάλα φύλλα και υψηλούς ρυθμούς διαπνοής, δηλαδή την εξάτμιση του νερού από τα φύλλα τους, θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερη ψύξη.

Η δομή του πράσινου χώρου μπορεί επίσης να επηρεάσει την απόδοση ψύξης του. Το καλοκαίρι, μια κοινότητα φυτών με πολλαπλά στρώματα δέντρων, θάμνων και βοτάνων μπορεί να μειώσει περαιτέρω τη θερμοκρασία του αέρα κατά 1 βαθμό μια ηλιόλουστη ημέρα και κατά 0,5 βαθμό μια συννεφιασμένη μέρα, σε σύγκριση με μια περιοχή που κυριαρχείται μόνο από ψηλά δέντρα.

Ομάδες δέντρων

Η διάταξη των χώρων πρασίνου, η χωρική τους διαμόρφωση, είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ενδιαφέρει τους πολεοδόμους όταν σκέφτονται την ικανότητα προσφοράς ψύξης από τους μικρούς χώρους πρασίνου. Όταν οι χώροι πρασίνου είναι πολύ κατακερματισμένοι, χωρισμένοι δηλαδή σε μικρότερα κομμάτια, απλώνονται περισσότερο μεταξύ τους ή είναι άνισα κατανεμημένοι, η συνεισφορά τους στην ψύξη είναι μικρότερη.

Συνολικά, τα δέντρα έχουν συνήθως ισχυρότερη επίδραση στην ψύξη από το γρασίδι. Η φύτευση δέντρων σε ομάδες, όχι μεμονωμένα ή σε γραμμές, συνιστάται για τη ρύθμιση του μικροκλίματος (τοπικές κλιματικές συνθήκες κοντά στην επιφάνεια της Γης).

Είναι γεγονός, ότι οι μικροί χώροι πρασίνου μπορούν να προσφέρουν καλοκαιρινή δροσιά στις πόλεις. Ακόμα, οι πόλεις μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα τη διαμόρφωση των μικρών χώρων πρασίνου για να λάβουν περισσότερα οφέλη ψύξης και να ελαχιστοποιήσουν τη μεγάλη ζέστη.

Με πληροφορίες από το διαδίκτυο.

[mc4wp_form id="278"]