Από την εποχή που το μαγιό ήταν το «μπανιερό», μέχρι το καλοκαίρι του 2024, που τα περισσότερα κορίτσια «λιώνουν» στις παραλίες, γεμάτες αλάτι και άμμο, φορώντας αντισυμβατική –εννοείται- λίκρα, αυτό που έχει μείνει ίδιο κι απαράλλαχτο είναι η ανάγκη για ελευθερία. Μέσα στο νερό, έξω από το νερό, κάτω από το ντους, στην κάθετη ορμή του ήλιου, στη χρυσή άμμο, στις πέτρες, στα ρηχά και τα βαθιά. Το πρωί, που η θάλασσα μυρίζει καρπούζι. Στην άνωση, που ο χρόνος σταματάει.

Ό,τι και να φοριέται, κάθε χρόνο, είτε ψηλόμεσο σλιπ μπικίνι, είτε μονόχρωμα ολόσωμα, οποιοδήποτε μοτίβο και να στεγνώνει στις απλώστρες του Αυγούστου, η αλήθεια είναι μία: τα μαγιό χαρίζουν στο σώμα ένα αδιαπέραστο λευκό μέρος. Τόσο λευκό μπροστά στο ανακουφιστικό, σταρένιο χρώμα, που μπορεί να προκύψει ακόμη και νοσταλγικός στίχος («κάθε Σεπτέμβρη θα γυρνάς απ’ το χωριό σου και μόνο απ’ τα άσπρα μέρη κάτω απ’ το μαγιό, θα αναγνωρίζω το κορμάκι το δικό σου, που τους χειμώνες το κοιτάζω μόνο εγώ»). Η παραλία έχει άλλους κώδικες. Σαν να μην προσέχει κανείς, αν θα λυθεί το μαγιό, αν το κύμα θα σκίσει ράντες ή ό,τι άλλο, αν το μπικίνι είναι υποκοριστικό ή το ολόσωμο σε μετατρέπει δικαίως σε Ανίτα Έκμπεργκ. Ο αυθορμητισμός. Το πόσο γνήσια χαίρεσαι ξυπόλητη. Αυτό έχει σημασία.

Έχει παίξει πολύ Cine Paris, φέτος, οπότε:  Έλλη Λαμπέτη, στο «Κυριακάτικο ξύπνημα». Δεκαετία του ’50, σε ένα Φάληρο μόνο και απείραχτο. Της κλέβουν τα ρούχα, ενώ κάνει βουτιές. Την σκηνή, έπειτα, την κλέβει η ίδια, όχι γιατί καταθέτει στο φακό αβίαστα τη λύπη της, αλλά γιατί κινείται αέρινα στον χώρο φορώντας ένα μαύρο, ολόσωμο μαγιό, που έχει μείνει στην ιστορία.

Στυλ είναι να ξεχνάς όλα τα στυλ. Α, και μην ξεχαστώ. Ξεκίνησα να γράφω – πώς παρασύρθηκα, έτσι – με σκοπό να χωρέσω κάπου τα πλεονεκτήματα του ολόσωμου μαγιό.

Λοιπόν:

Τα ολόσωμα μαγιό έχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα στυλ μαγιό. Ορισμένα από αυτά είναι:

Προστασία από τον ήλιο: Τα ολόσωμα μαγιό προστατεύουν ολόκληρο το σώμα από την ηλιακή ακτινοβολία και μειώνουν τον κίνδυνο εγκαυμάτων ή καρκίνου του δέρματος.

Κάλυψη: Τα ολόσωμα μαγιό μπορούν να καλύψουν περισσότερο το σώμα, σε σύγκριση με άλλα στυλ μαγιό, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση κι αυτοπεποίθηση σε ορισμένες γυναίκες.

Ευκολία: Τα ολόσωμα μαγιό είναι εύκολα στη φόρμα και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πώς θα κάτσει ή θα κινηθεί το μαγιό σας κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων σας στην παραλία.

Στυλ: Τα ολόσωμα μαγιό είναι ιδανικά για να δημιουργήσετε μια εντυπωσιακή εμφάνιση στην παραλία, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχέδια και στυλ που μπορείτε να επιλέξετε.

Πολυλειτουργικότητα: Τα ολόσωμα μαγιό μπορούν να φορεθούν κι ως το βραδινό ντύσιμο, ειδικά εάν συνδυαστούν με κατάλληλα αξεσουάρ, όπως μια καλή ζώνη ή κοσμήματα. Αυτό καθιστά τα ολόσωμα μαγιό πιο πολυλειτουργικά από άλλα στυλ μαγιό, που συνήθως δεν μπορούν να φορεθούν σε άλλες περιστάσεις εκτός από την παραλία ή την πισίνα.

Επαναχρησιμοποίηση: Τα ολόσωμα μαγιό μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε διάφορες παραλίες ή πισίνες χωρίς να δείχνουν ότι φορεμένα ξανά και ξανά, κάτι που δεν είναι τόσο εφικτό με άλλα στυλ μαγιό.

Άνεση: Τα ολόσωμα μαγιό είναι εξαιρετικά άνετα για να φορεθούν και να κινηθούν, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος να «ξεφύγει» το μαγιό σας ή να χαθεί κάποιο μέρος του. Επίσης, μερικές γυναίκες θεωρούν ότι τα ολόσωμα μαγιό καθιστούν το σώμα τους πιο σταθερό και υποστηρικτικό.

Είναι κι άλλα; Ε, σίγουρα. Ο επίλογος, όμως, είναι πάντα ένας: Σε λίγες μέρες, θα αλλάζουμε δέρμα στην δική μας θάλασσα. Ο ήλιος θα δύει πιο γρήγορα. Το καλοκαίρι είναι συνειδητή υπόθεση, μου είπες.

[mc4wp_form id="278"]