Τα κοράλλια σε όλο τον κόσμο γίνονται άσπρα (φαινόμενο bleaching – λεύκανση) και φθάνουν στο σημείο να πεθαίνουν, καθώς το πρόσφατο ρεκόρ ζέστης των ωκεανών δείχνει να έχει καταστροφικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το BBC.
Η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει τα κοράλλια
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), η ζέστη έχει πυροδοτήσει το τέταρτο παγκόσμιο γεγονός μαζικής λεύκανσης κοραλλιών. Η λεύκανση παρατηρείται όταν το κοράλλι στρεσάρεται και γίνεται λευκό επειδή το νερό στο οποίο ζει είναι πολύ ζεστό.
Τα ρεκόρ θερμοκρασίας των ωκεανών σπάνε συνεχώς τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια απόδειξη του πώς αυτό το γεγονός επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή. Η NOAA έχει επιβεβαιώσει το μαζικό στρες των κοραλλιών σε όλους τους ωκεανούς (τον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό) μετά από εβδομάδες αναφορών από επιστήμονες παγκοσμίως. Ένα λευκασμένο κοράλλι μπορεί να φαίνεται όμορφο στις φωτογραφίες, αλλά όσοι βουτούν για να εξετάσουν τους υφάλους λένε ότι από κοντά τα κοράλλια είναι σαφώς άρρωστα και σε αποσύνθεση.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Κένυα και τη Βραζιλία είπαν στο BBC News ότι αισθάνονται απογοήτευση, ακόμη και θυμό, καθώς βλέπουν τα κοράλλια που αγαπούν να απειλούνται ή να πεθαίνουν.
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία των ωκεανών έσπασε τα ρεκόρ
Τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια ήταν στην Καραϊβική πέρυσι, όταν οι λουόμενοι διαπίστωσαν ότι το νερό στις ακτές της Φλόριντα ήταν τόσο ζεστό όσο ένα υδρομασάζ. Αυτή η θερμότητα μετακινήθηκε στο νότιο ημισφαίριο. Τώρα έχει επηρεάσει περισσότερα από τα μισά κοράλλια του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Ύφαλου της Αυστραλίας και στις ακτές στην Τανζανία, τον Μαυρίκιο, τη Βραζιλία, τα νησιά του Ειρηνικού, καθώς και στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο.
Τον περασμένο Αύγουστο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία των ωκεανών έσπασε ρεκόρ όλων των εποχών και έκτοτε είναι πάνω από το μέσο όρο, σχεδόν κάθε μέρα. Η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας, καθώς τα θερμαινόμενα αέρια που εκπέμπονται, όταν καίμε πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο απορροφώνται από τους ωκεανούς. Το φαινόμενο Ελ Νίνιο συνέβαλε, επίσης, σε υψηλότερες θερμοκρασίες από τον περασμένο Ιούνιο, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι τώρα εξασθενεί.
Κοράλλι: Ο αρχιτέκτονας της θάλασσας
Τα κοράλλια είναι ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη. Με το παρατσούκλι του αρχιτέκτονα της θάλασσας, χτίζουν τεράστιες κατασκευές που φιλοξενούν το 25% όλων των θαλάσσιων ειδών. Το στρεσαρισμένο κοράλλι πιθανότατα θα πεθάνει εάν έχει θερμοκρασίες 1 βαθμό Κελσίου πάνω από το θερμικό του όριο για δύο μήνες. Εάν τα νερά είναι υψηλότερα κατά 2 βαθμούς, μπορεί να επιβιώσει περίπου ένα μήνα.
Μόλις πεθάνει, πλάσματα, όπως τα ψάρια, που πλοηγούνται χρησιμοποιώντας τον θόρυβο των κοραλλιών μπορούν να δυσκολευτούν να βρουν το δρόμο για τη φωλιά τους. Το κοράλλι μπορεί να ανακάμψει από το θερμικό στρες, αλλά χρειάζεται χρόνο – ιδανικά αρκετά χρόνια. Όταν είναι εξασθενημένο, είναι ευαίσθητο σε ασθένειες και μπορεί εύκολα να πεθάνει.
Το τελευταίο μαζικό παγκόσμιο φαινόμενο λεύκανσης ήταν το 2014-2016. Από τότε, οι θερμοκρασίες των ωκεανών έχουν γίνει τόσο πιο θερμές, που η NOAA αναγκάστηκε να εισαγάγει τρία νέα επίπεδα συναγερμού θερμότητας.
Πηγή: Athensvoice