Μια ανάσα μας χωρίζει από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Την ερχόμενη Παρασκευή (26/7), καλλιτέχνες κι αθλητές θα γιορτάσουν, μαζί με ολόκληρο τον πλανήτη, όχι σε στάδιο, αλλά αυτή τη φορά, στις όχθες του Σηκουάνα.

«Γνωρίζουμε τη σημασία της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι κλειδί για τους αθλητές, είναι κλειδί για τη χώρα που τη διοργανώνει. Θα είναι μια τελετή χαρούμενη, τολμηρή κι όχι μια τυπική παράσταση. Δουλεύουμε γι’ αυτή την τελετή δύο χρόνια και είμαι ανυπόμονος να την μοιραστώ με τον κόσμο», είπε ο Tony Estangue, επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η τρίωρη παράσταση θα πραγματοποιηθεί, τόσο στο ποτάμι όσο και στις προκυμαίες, σε μια απόσταση σχεδόν έξι χιλιομέτρων. Αρκετές εκατοντάδες καλλιτέχνες από τον κόσμο του τσίρκου, του χορού, των εικαστικών τεχνών και της μουσικής αναμένεται να λάβουν μέρος στην παράσταση, η οποία θα περιλαμβάνει δώδεκα πίνακες, που θα απεικονίζουν την κληρονομιά της Γαλλίας. H πλωτή παρέλαση θα ξεκινήσει από τη γέφυρα Αούστερλιτς, θα πλεύσει από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre – Dame de Paris) για να καταλήξει κοντά στον Πύργο του Άιφελ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κάθε άλλο παρά κλασικής τελετής, τα τελετουργικά στοιχεία θα ενσωματωθούν με τα 45 λεπτά καλλιτεχνικής παράστασης και τις δύο ώρες παρέλασης, ώστε να δημιουργηθεί «μια μεγάλη, ομοιογενής γιορτή». Η παράσταση θα αρχίσει στις 19:30, ώστε να αξιοποιηθεί «το φυσικό φως του ήλιου που δύει με όλες τις αποχρώσεις του» , και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 11 μ.μ., με το άναμμα της φλόγας, στο Τροκαντερό.

Περίπου εκατό σκάφη έχουν προγραμματιστεί να μεταφέρουν τις αποστολές των αθλητών, που θα διασχίσουν αυτά τα ταμπλό. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, αφιέρωμα στην Παναγία των Παρισίων, για να επισημανθεί η επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού, στο τέλος του έτους. Όσον αφορά στα θέματα και τα μηνύματα που θα μεταφέρει η τελετή, ο Thomas Jolly θέλησε να αφηγηθεί «μια ιστορία για το τι είναι η Γαλλία».

Ακόμη και τα κοστούμια προσαρμόστηκαν σε αυτή την ασυνήθιστη συνθήκη. Σύμφωνα με την Daphné Burki, καλλιτεχνική διευθύντρια των κοστουμιών για το Παρίσι 2024, η εμφάνιση στον Σηκουάνα ήταν ένα ρίσκο κι έπρεπε να προσαρμόσει τα ρούχα των καλλιτεχνών για να αισθάνονται ελεύθεροι μέσα σε αυτά. Συνολικά, περίπου δεκαπέντε νέοι Γάλλοι σχεδιαστές και δύο οίκοι μόδας έχουν επιλεγεί για να δημιουργήσουν τα κοστούμια.

Ο Thomas Joly, καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης επισημαίνει: «Είδαμε να ξεδιπλώνεται η ιστορία της Γαλλίας με τα μνημεία, την αρχιτεκτονική και την επίδραση του Παρισιού στον κινηματογράφο. Το αποτέλεσμα είναι μια πλουραλιστική, ανομοιογενής, 360° αφήγηση της Γαλλίας. Αυτό που βλέπω να βγαίνει από τα εργαστήρια κοστουμιών, στις πρόβες, είναι εκθαμβωτικό. Ήρθε η ώρα αυτό το μεγάλο παζλ να ενωθεί στο μεγάλο σκηνικό του Σηκουάνα».

Η Emmanuelle Favre είναι υπεύθυνη για την τελετή λήξης. Η τελετή λήξης θα είναι διαφορετική από την εναρκτήρια, καθώς θα πραγματοποιηθεί στο Stade de France. «Θα είναι αρκετά θεατρική», συνεχίζει η ίδια. Και προσθέτει: «η τελετή λήξης των Παρολυμπιακών Αγώνων θα είναι πολύ διαφορετική και θα είναι ένα πραγματικό πάρτι».

Όσον αφορά στην τελετή έναρξης των Παρολυμπιακών Αγώνων, «μπορούμε να περιμένουμε κάτι εξαιρετικό, με μια μεγάλη χειρονομία που θα ανεβάσει όλους τους ήρωές μας στο βάθρο», δηλώνει ο υπεύθυνος Bruno de Lavenère. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί σε μια εξαιρετική τοποθεσία, στην συμβολή των Ηλυσίων Πεδίων και του Jardin des Tuileries, στην Place de la Concorde.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, ενώ οι Παρολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Sortiraparis.com

[mc4wp_form id="278"]