Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων, που δεν αντέχουν την ζέστη καθόλου, ακολουθούν κάποιοι έξυπνοι, φυσικοί τρόποι για να διατηρείτε το σπίτι σας δροσερό, τα καλοκαίρια.

Κλείστε τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές που καίνε άσκοπα

Οι λάμπες πυρακτώσεως, το σίδερο, το πλυντήριο, το στεγνωτήριο, η ηλεκτρική κουζίνα ανεβάζουν περισσότερο την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού. Προσπαθήστε να μην τα καίτε, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν δεν είναι ανάγκη. Χρησιμοποιήστε τα τη νύχτα, που η θερμοκρασία είναι ομολογουμένως πιο χαμηλή και οι δουλειές σας θα γίνουν πιο ευχάριστα.

Κλείστε τα παντζούρια

Κλείστε τα παντζούρια από εκείνη τη μεριά που χτυπάει ο ήλιος και ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Οι ακτίνες του ήλιου και ο θερμός αέρας, που μπαίνουν από τα παράθυρα, θα μετατρέψουν το σπίτι σας σε θερμοκήπιο. Τα τζάμια φταίνε, και γι’ αυτό δεν πρέπει να φτάνει ως εκεί ο ήλιος.

Ανοίξτε τα παράθυρα να μπει καθαρός αέρας

Αυτό ισχύει από εκείνη τη μεριά που δεν χτυπάει ο ήλιος. Μέσα στο σπίτι, πρέπει να μπαίνει φρέσκος, καθαρός αέρας και όχι να ανακυκλώνεται ο ίδιος, που υπάρχει μέσα. Είναι ό,τι χειρότερο, όχι μόνο για την ζέστη, αλλά γενικά για την υγεία.

Βάλτε φυτά στο μπαλκόνι

Τα λουλούδια, τα βότανα και γενικά τα φυτά θα ομορφύνουν σημαντικά το μπαλκόνι σας και θα προσφέρουν πολύ καλή δροσιά στο σπίτι σας. Αν επιδιώκετε να έχετε ένα όμορφο, μυρωδάτο και δροσερό σπίτι, διαλέξτε γλάστρες, ζαρντινιέρες, κρεμαστές γλάστρες και πέργκολες και διακοσμήστε τα, όπως θέλετε. Μην ξεχνάτε να τα ποτίζετε.

    Αν αποζητάτε φυσική σκίαση, τοποθετήστε έξω από το παράθυρο ψηλά φυτά, ακόμα καλύτερα αναρριχητικά φυτά, όπως είναι ο κισσός ή κάποιο δέντρο που βγάζει έντονη φυλλωσιά. Το δέντρο είναι επένδυση, αλλά αξίζει τον κόπο. Μπορείτε να φτιάξετε μέχρι και λαχανόκηπο στο μπαλκόνι σας.

    Κλείστε το κάλυμμα στο τζάκι

    Με αυτόν τον τρόπο, εμποδίζετε τον ζεστό αέρα που κυκλοφορεί επάνω από το σπίτι σας, να εισχωρήσει μέσα.

    Κατεβάστε τις τέντες στο μπαλκόνι

    Κατεβάζοντας τις τέντες, κρατάτε το φως στο σπίτι σας, μα διώχνετε τις ακτίνες του ήλιου από τα τζάμια σας. Το βραδάκι, σηκώστε τες πάλι για να απολαύσετε το δροσερό αεράκι του σούρουπου.

    Φτιάξτε φυσικό αεράκι

    Ανοίξτε δύο αντικρυστά παράθυρα ώστε να δημιουργήσετε φυσικό ρεύμα από αέρα. Το ιδανικό είναι να ανοίξετε ένα παράθυρο στη μία πλευρά του σπιτιού κι ένα στην άλλη.

    Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες έξυπνα

    Ο ανεμιστήρας σας δροσίζει μόνο όταν χτυπάει πάνω σας. Μπορείτε να τοποθετήσετε ανεμιστήρα οροφής, που πιάνει μεγαλύτερο μέρος του δωματίου και που ανανεώνει τον αέρα από ψηλά.

      Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε στον ανεμιστήρα ένα παγωμένο μπουκαλάκι νερό (που είχατε στην κατάψυξη) και έτσι να πετάει δροσερές σταγόνες, όσο στριφογυρίζει. Μην ξεχνάτε πως ο ανεμιστήρας όχι μόνο σας δροσίζει, αλλά διώχνει μακριά τις μύγες και τα κουνούπια.

      Ρίχνετε συχνά νερό στο μπαλκόνι

      Όχι, βέβαια επειδή δεν είναι καθαρό, αλλά γιατί το νερό θα προσφέρει δροσιά γύρω από το σπίτι σας. Ρίξτε, όμως, μπόλικο νερό για αρκετή ώρα, γιατί το λίγο ίσως βγάλει περισσότερη θερμότητα από τα τσιμέντα που βράζουν.

        Πηγή: Votanistas

        [mc4wp_form id="278"]