Οι αστυνομικοί επιθεωρητές ήταν πάντα ήρωες, που, από τις σελίδες των βιβλίων, συνέχιζαν με επιτυχία την καριέρα τους στο πανί και στο γυαλί. Ο κατάλογος μακρύς. Εκτός από τον Ηρακλή Πουαρό και την Μις Τζέιν Μαρπ της Αγκάθα Κρίστι, μπορούμε να θυμηθούμε και δικούς μας. Τον αστυνόμο Μπέκα του Γιάννη Μαρή ή τον αστυνόμο Χαρίτο του Πέτρου Μάρκαρη. Κι από τον Σταύρο Ξενίδη ως τον Μηνά Χατζησάββα και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, πολλοί ήταν οι ηθοποιοί που φόρεσαν την χαρακτηριστική φθαρμένη καμπαρτίνα και είδαν με ευκολία αυτό, που όλοι οι άλλοι δεν μπορούσαν να δουν.

Σε όλες τις ιστορίες, έχουμε έναν κεντρικό ήρωα (συχνά με τον βοηθό του) εργασιομανή, φυσικά έξυπνο και σχεδόν πάντα ιδιόρρυθμο. Και, σχεδόν, πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν και οι πόλεις. Ναι, οι γειτονιές, τα τοπία, οι γεύσεις και οι κάτοικοι. Ο «Τούρκος επιθεωρητής» βασίζεται στην κλασική συνταγή. Είναι σειρά βασισμένη σε μυθιστορήματα της Αγγλίδας συγγραφέα Μπάρμπαρα Νάντελ. Δύο αστυνομικοί ντεντέκτιβ της Πόλης προσπαθούν να εξιχνιάσουν εγκλήματα και ιστορίες μυστηρίου. Μάλιστα, η Νάντελ δέχθηκε επικρίσεις, γιατί επέλεξε την Κωνσταντινούπολη, ως σκηνικό για τη σειρά μυθιστορημάτων της.

Τα δύο πρόσωπα, γύρω από τα οποία εκτυλίσσεται το “The Turkish Detective” είναι ο νεαρός ντετέκτιβ Mehmet Suleyman, που φτάνει με μετάθεση από το Λονδίνο στην Κωνσταντινούπολη (λες και είναι ακόμη κομμάτι της βρετανικής αυτοκρατορίας) και βρίσκει έναν αντισυμβατικό μέντορα στο πρόσωπο του έμπειρου ντετέκτιβ Cetin Ikmen. Ο Cetin βλέπει στο πρόσωπο του νεαρού Mehmet το μέλλον της ομάδας αστυνομικών ντετέκτιβ, μιας και ο ίδιος είναι στα πρόθυρα της σύνταξης. Μαζί με την ντετέκτιβ Ayse Farsakoglu, η οποία, επίσης, συμμετέχει στις έρευνες των εγκλημάτων, προσεγγίζουν κάθε υπόθεση ακολουθώντας τις τυπικές και καθιερωμένες διαδικασίες, ενώ παράλληλα αφουγκράζονται τις κρυφές επιθυμίες και τα μυστικά των εμπλεκόμενων.

Η Κωνσταντινούπολη γίνεται σκηνικό για ιστορίες έρωτα, μίσους, καταπίεσης, φθόνου, που καταλήγουν στον φόνο. Ωστόσο, παρουσιάζεται ως μια πόλη εξωτική, δελεαστική , αλλά σπάνια απειλητική. Το “The Turkish Detective” δεν μπορεί να χωρέσει αυστηρά στην κατηγορία των «τούρκικων σίριαλ». Η σειρά είναι γυρισμένη σε τουρκικά κι αγγλικά, κάτι που τη φέρνει πιο κοντά στο κοινό εκτός Τουρκίας. Αυτός ο γλωσσικός συνδυασμός ξαφνιάζει όσους παρακολουθούν αγγλικές ή τουρκικές τηλεοπτικές παραγωγές, Για παράδειγμα, όταν ο Cetin συνομιλεί με την οικογένειά του στο σπίτι, οι διάλογοι είναι εξ’ ολοκλήρου στα τουρκικά, ενώ τα αγγλικά χρησιμοποιούνται κυρίως, όταν βλέπουμε στην οθόνη μας τον Mehmet, ο οποίος έχει περάσει σημαντικό κομμάτι της ζωής του στην Αγγλία.

Η σειρά είναι μια συμπαραγωγή των Miramax, Ay Yapin και Viacom-CBS International Studios. Κυκλοφορεί στο Paramount+, σεναριογράφος της σειράς είναι ο Ben Schiffer (Skins, Young Wallander, Ransom), ενώ σκηνοθέτης ο Nils Arden Oplev (Vikings: Valhalla).

Στον ρόλο του Cetin Ikmen, βρίσκουμε τον βραβευμένο κι εξαιρετικά ταλαντούχο ηθοποιό Haluk Bilginer, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές με μεγάλη επιτυχία, τόσο τουρκικές όσο κι άλλες (Sahsiyet, Ben Hur). Τον Mehmet Suleyman υποδύεται ο Ethan Kai. Όσο για τους γυναικείους χαρακτήρες, εκτός από τη γνωστή από τον ρόλο της ως σουλτάνα Hatice, στο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπή» Selma Ergec, την Ayse Farsakoglu, παίζει και η Yasemin Kay Allen.

Στην Ελλάδα προβάλλεται από το Cosmote TV.

[mc4wp_form id="278"]