Ο συνιδρυτής του Reddit Αλέξις Οχανιάν και σύζυγος της Σερένα Γουίλιαμς πάσχει από τη νόσο Lyme (βορρελίωση). Ο 41χρονος επιχειρηματίας ανακοίνωσε τη διάγνωση μέσω μιας σειράς αναρτήσεων στο X, το βράδυ της Τρίτης.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Υποβλήθηκα σε ένα πλήρες σύνολο απεικονιστικών εξετάσεων υγείας και αποδείχθηκε ότι έχω τη νόσο του Lyme. Παραδόξως, δεν υπάρχουν συμπτώματα, μέχρι στιγμής, αλλά θα λάβω θεραπεία. Η καλή μου χοληστερόλη είναι πολύ χαμηλή και η κακή χοληστερόλη είναι εντάξει. Πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό», υπογράμμισε.

Ο Οχανιάν σημείωσε ότι η νόσος του Lyme περιγράφεται από το NHS ως «βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώνεται στους ανθρώπους από μολυσμένα τσιμπούρια». «Έχω ένα αγαπημένο πρόσωπο, που το είχε, πριν από μερικά χρόνια. Είχε συμπτώματα κι απλά δεν μπορούσε να το καταλάβει, μέχρι που τον εξέτασαν και στη συνέχεια το βρήκαν (το αντιμετώπισαν με επιτυχία, επίσης)».

Πολλοί άλλοι διάσημοι έχουν, επίσης, μοιραστεί τη μάχη τους με τη νόσο του Lyme, τα τελευταία χρόνια. Η Γιολάντα Χαντίντ δήλωσε ότι υπέφερε από βαθιά κατάθλιψη, εν μέσω μιας συσσώρευσης συμπτωμάτων, για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας, την οποία απέδωσε στην ασθένειά της. Η κόρη της Μπέλα, περιέγραψε, επίσης, πέρυσι, πως είχε υποβληθεί σε θεραπεία 100 ημερών για την πάθηση, που διήρκεσε σχεδόν 15 χρόνια. Ο μουσικός καλλιτέχνης Τζάστιν Μπίμπερ δήλωσε, τον Ιανουάριο του 2020, ότι οι γιατροί διέγνωσαν τη νόσο του Lyme, μετά από δυσάρεστα σχόλια για την εμφάνισή του.

Τι είναι η νόσος του Lyme και ποια τα συμπτώματά της

Η νόσος Lyme ή αλλιώς βορρελίωση μεταδίδεται κυρίως μέσω των δαγκωμάτων των τσιμπουριών. Όσο η λοίμωξη παραμένει ενεργή στον οργανισμό, τα συμπτώματα μπορεί να κλιμακώνονται. Στην αρχική φάση, τα συμπτώματα της νόσου Lyme μοιάζουν με εκείνα της γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση. Ξεχωρίζουν, ωστόσο, χάρη σε ένα χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα, που μοιάζει με στόχο. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει τελικά τις αρθρώσεις, την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Σε πιο προχωρημένα στάδια, η νόσος μπορεί να προκαλέσει χρόνια συμπτώματα, όπως αρθρίτιδα, νευρολογικά προβλήματα και καρδιοπάθειες.

Πώς μεταδίδεται

Η νόσος Lyme μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένων τσιμπουριών – τα οποία συναντάμε πολύ συχνά αυτήν την εποχή του χρόνου, που κάνουμε περισσότερες βόλτες στην εξοχή, ανάμεσα σε ψηλά χόρτα και δίπλα σε θάμνους. Τα καλά νέα είναι ότι αν ένα τσιμπούρι «γραπωθεί» στο σώμα μας, το αντιλαμβανόμαστε μέσω του κνησμού που προκαλεί – δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει πάντα.

Θεραπεία

Η βασική θεραπεία για την νόσο Lyme είναι η χορήγηση αντιβιοτικών, που θα συστήσει ο δερματολόγος ή ο παθολόγος. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμες για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί παρατεταμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της χρόνιας νόσου.

[mc4wp_form id="278"]