Τουλάχιστον μια φορά το μήνα, η ίδια εικόνα της Carrie Bradshaw κυκλοφορεί στο X (πρώην Twitter). Για όσους δε θυμούνται ή δεν ήταν ποτέ fans, είναι εκείνη η στιγμή στη 2η σεζόν που μένει έξω από το πάρτι αρραβώνων του Big με ένα λευκό φόρεμα. Δεν είναι η πραγματική σκηνή της πληγωμένης Carrie που κάνει το διαδίκτυο να μιλάει, αλλά αυτό που φοράει: ένα slip φόρεμα Christian Dior κομμένο χαμηλά στο λαιμό και κρεμασμένο αβίαστα στο σώμα της.

Σε αντίθεση με άλλα καλοκαιρινά φορέματα που βασίζονται σε χαριτωμένα σχέδια, το slip dress είναι κομψό και σέξι, αλλά εξακολουθεί να φοριέται αρκετά και ως casual ρούχο. Για το γραφείο, θα το φορούσαμε με loafers, μια tote bag και ένα πουλόβερ φορεμένο στους ώμους. Είναι κόψιμο φορέματος που θα ταίριαζε παντού. Θα μπορούσατε να το φορέσετε στη δουλειά, σε έναν γάμο το Σαββατοκύριακο ή σε μια βραδινή έξοδο.

Στην αναζήτηση των πιο ωραίων slip φορεμάτων, θα τα δούμε στις πασαρέλες από τη δεκαετία του ’90, την εποχή που το φόρεμα μεταμορφώθηκε από ένα αντικείμενο που συνήθως προοριζόταν για την κρεβατοκάμαρα, σε βασικό στυλ της μόδας. Ο Marc Jacobs έφερε μια πινελιά grunge στην απλή σιλουέτα με τη συλλογή του ‘93 για τον Perry Ellis, και μόλις ένα χρόνο αργότερα, η ανοιξιάτικη συλλογή του Calvin Klein—πρακτικά μια ωδή στο στυλ— πρόσφερε μινιμαλιστική κομψότητα. Το slip φόρεμα «χρησιμεύει ως ένας κενός καμβάς που μπορεί να διαμορφωθεί για κάθε περίσταση, από το κομψό μέχρι τον ύπνο», λέει η Katie Kolodinski, η ιδρύτρια του Silk Laundry.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, οι σταρ και τα μοντέλα αποδεικνύουν πόσο ευέλικτο είναι το λουκ: η Kate Moss και η Naomi Campbell το έκαναν βασικό στοιχείο της νυχτερινής ζωής. Η Cindy Crawford φόρεσε ένα μίνι στο γάμο της. Η Gwyneth Paltrow εμφανίστηκε στα Όσκαρ του ’96 σε μια έκδοση με παγιέτες μέχρι το πάτωμα.

Το slip dress έμοιαζε πάντα κομψό και 30 χρόνια αργότερα, η πανταχού παρουσία του δεν έχει αλλάξει. Πρόσφατα, η Hailey Bieber φόρεσε ένα τέτοιο φόρεμα σε σημαντικό δείπνο. Η Eva Longoria το προτιμάει τακτικά και η Emma Stone απέδειξε ότι αξίζει ακόμα μια στιγμή στο κόκκινο χαλί.

Αλλά σε αντίθεση με κάποιες από τις άλλες τάσεις της δεκαετίας που επανεξετάστηκαν, αυτό το στυλ της δεκαετίας του ’90 είναι φρέσκο. Ο Kolodinski πιστώνει την ικανότητά του να «υπερβαίνει τις τάσεις» στην απλότητα και την προσαρμοστικότητα του φορέματος. Είναι τόσο βασικό στοιχείο της ντουλάπας όσο το τζιν ή ένα λευκό μπλουζάκι, μια σιλουέτα που σβήνει το σώμα με ένα ελαφρύ σχέδιο.

Το σόου του Tory Burch για την άνοιξη του 2024 περιλάμβανε ένα σχεδόν φουτουριστικό, ανοιχτό πλεκτό ασημί φόρεμα με μαργαριταρένιες λεπτομέρειες πάνω από ένα φλοράλ slip εμπνευσμένο από vintage κομμάτια. Ήταν ένα νεύμα στη δεκαετία του ’90, ενώ ταυτόχρονα κουβαλούσε και το σύγχρονο στοιχείο. Στου Coach, το κλασικό μετάξι αντικαταστάθηκε με πλούσιο δέρμα, στιβαρό τζιν και διάφανη δαντέλα, ενώ στους Louis Vuitton, ένα slip με παγιέτες με ντραπέ λαιμό περπάτησε στην πασαρέλα. Στη Victoria Beckham, οι εμφανείς ραφές και οι ροζ ραφές έδωσαν στη γυαλιστερή σιλουέτα μια ακαταμάχητη, δροσερή αίσθηση κοριτσιού. Το συνεχώς εξελισσόμενο slip dress της δεκαετίας του 2020 αποδεικνύει ότι κάτι παλιό μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις της μόδας και πραγματικά να αναδείξει τα κλασικά.

Ένα slip φόρεμα είναι το καλοκαιρινό στυλ που θα φοράτε χρόνο με τον χρόνο, ίσως ακόμη και δεκαετία με τη δεκαετία. Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και βάλτε το προσωπικό σας στοιχείο σε κάθε εμφάνιση. Άλλωστε αυτό τονίζουμε πάντα: η προσωπικότητά μας είναι πάντα στη μόδα.

Με πληροφορίες από Instyle.


[mc4wp_form id="278"]