Αυτή τη στιγμή η Γη αντιμετωπίζει «μια τριπλή, πλανητική, έκτακτη ανάγκη»: το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα για να προσαρμοστούν οι άνθρωποι και η φύση. Η απώλεια οικοτόπων κι άλλες πιέσεις σημαίνουν ότι περίπου ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας.
Το να γίνεις eco-friendly σημαίνει, με έναν κάπως πιο «ανάλαφρο» ορισμό, το να ζεις κάνοντας επιλογές, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπό τους προς το περιβάλλον. Από τη στιγμή, λοιπόν, που αρχίσεις να σκέφτεσαι τον αντίκτυπο των πράξεων σου στο περιβάλλον, θα καταλάβεις πως πρέπει να διακόψεις πολλές συνήθειες που είχες.
Μείωσε το πλαστικό που χρησιμοποιείς
Είτε διαλέξεις πλαστική, είτε υφασμάτινη τσάντα, αυτό που μας νοιάζει είναι να επαναχρησιμοποιείται. Απλά, οι υφασμάτινες είναι πιο βολικές γιατί μπορούν να χωρέσουν ευκολότερα στην τσάντα σου. Εάν την έχεις μαζί σου κάθε μέρα, να ξέρεις πως θα μειώσεις κατά πολύ το πλαστικό που χρησιμοποιείς και θα γλιτώσεις αυτά τα επιπλέον λεπτά, που σε χρεώνουν για κάθε πλαστική σακούλα.
Στην ίδια λογική, εντάσσονται όλα τα πλαστικά που έχουμε στο σπίτι μας. Οτιδήποτε μπορείς να αντικαταστήσεις με κάτι επαναχρησιμοποιούμενο είναι μία καλή επιλογή, όπως ας πούμε ένα θερμός για το νερό σου, αντί του πλαστικού μπουκαλιού μίας χρήσης.
Μην κάνεις απλά ανακύκλωση
Αν και πάρα πολλοί από μας ανακυκλώνουμε, σε καθημερινή βάση, εντούτοις, ακολουθούμε λαθεμένα βήματα, όταν ανακυκλώνουμε, με αποτέλεσμα να πηγαίνει χαμένη η όλη προσπάθεια. Επομένως, πρέπει να γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο. Μπορείς επίσης, να πάρεις και χρήματα από την ανακύκλωση συσκευασιών, σε ειδικούς κάδους ιδιωτικών εταιρειών.
Μία άλλη τάση είναι να επιδιορθώνεις τα φθαρμένα ή μερικώς χαλασμένα αντικείμενα, πριν ακόμα καταλήξουν στα σκουπίδια. Έτσι δεν πετάς κάτι, του δίνεις μία δεύτερη ευκαιρία και συγχρόνως δεν το αντικαθιστάς με κάτι καινούριο. Αυτή η παράταση στη ζωή ενός αντικείμενου, καθώς και η προσπάθειά σου να «εξαντλήσεις» ένα προϊόν, είναι πραγματικά μία συνήθεια, που θα σε γλιτώσει από την αγορά πραγμάτων, που τελικά δεν χρειαζόσουν τόσο.
Τέλος, όλοι στο σπίτι μας, έχουμε φάρμακα τα οποία οδεύουν προς τη λήξη. Μπορείς και σε αυτά να δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία, δωρίζοντάς τα σε Κοινωνικά Φαρμακεία. Διαφορετικά, αν τα φάρμακα έληξαν, τότε απλά τα ανακυκλώνεις σε ειδικούς κάδους, που θα βρεις έξω από επιλεγμένα φαρμακεία.
Επίλεξε οικολογικές λάμπες και συσκευές
Μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε τροφοδοτείται από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μπορείς να αλλάξεις πολλά στην καθημερινότητά σου, για να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας. Ενδεικτικά:
Χρησιμοποίησε ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης
Επίλεξε λαμπτήρες LED διότι καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και έχουν 5-10 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Πλύνε τα ρούχα σου με κρύο νερό και απόφυγε τη χρήση του στεγνωτηρίου
Μπορείς ακόμη, να μάθεις με μία ερώτηση στον προμηθευτή ενέργειας, εάν η ενέργεια που παρέχει στο σπίτι σου προέρχεται από: πετρέλαιο, άνθρακα ή φυσικό αέριο.
Εάν είναι δυνατόν, προσπάθησε να μεταβείς σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως να εγκαταστήσεις φωτοβολταϊκά πάνελ στην στέγη σου (ή σε κάποιο υπαίθριο χώρο που να σου ανήκει) για να παράγεις εσύ την δική σου ενέργεια, από το σπίτι.
Χρησιμοποίησε οικολογικά μέσα μεταφοράς
Μία πρώτη σκέψη είναι να αποφύγεις τη χρήση του οχήματός σου, για κοντινές αποστάσεις. Αντ’ αυτού, αν περπατήσεις ή κάνεις ποδήλατο, συμβάλλεις στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ενισχύεις τη φυσική σου κατάσταση. Για τις μακρινές αποστάσεις, μπορείς να χρησιμοποιείς το λεωφορείο, τρένο κ.λπ. Από την άλλη, αν θες το δικό σου όχημα, μπορείς να ελέγξεις όλες τις οικολογικές επιλογές που υπάρχουν. Λόγου χάρη, τα υβριδικά & ηλεκτρικά οχήματα ή ακόμα τα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο, κατατάσσονται στις πιο πράσινες επιλογές, με την οικολογική οδήγηση να επιτυγχάνεται ευκολότερα.
Δημοφιλείς εναλλακτικές επιλογές
Το να μετακινείσαι στην πόλη με ένα πατίνι, αρχίζει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής επιλογή. Ακόμη, τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν κερδίσει την προσοχή μας. Και τα δύο είναι ευέλικτα, μικρά και βολικά για τη μετακίνησή μας, αφότου μπορούμε να τα έχουμε μαζί μας και στις συγκοινωνίες, σε περίπτωση που θέλουμε να πάμε λίγο πιο μακριά.
Ταξίδεψε με βιώσιμο τρόπο
Τα αεροπλάνα συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, διότι μολύνουν κι αυτά την ατμόσφαιρα με καυσαέριο, όπως τα αυτοκίνητα στις πόλεις και τις επαρχίες. Όταν, λοιπόν, πας διακοπές, πάρε μαζί σου και όλες τις «πράσινες» συνήθειες, ώστε να μειώσεις το ταξιδιωτικό σου αποτύπωμα.
Εμπιστεύσου τα τοπικά ξενοδοχεία και τα eco-friendly καταλύματα, δοκίμασε τα τοπικά φαγητά και στήριξε τις επιχειρήσεις που αναπτύσσονται με βιώσιμο τρόπο. Μπορείς στο μέρος που επισκέπτεσαι να περπατήσεις, να κάνεις ποδήλατο, να χρησιμοποιήσεις τις συγκοινωνίες και έτσι να βοηθήσεις στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Φρόντισε τη διατροφή σου, αποφεύγοντας το food waste
Αρχικά, όρισε τα γεύματά σου. Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων, και λιγότερου κρέατος και γαλακτοκομικών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον περιβαλλοντικό σου αντίκτυπο. Αυτό γιατί, η παραγωγή φυτικών τροφίμων γίνεται με σχετικά λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και απαιτεί λιγότερη ενέργεια, γη και νερό.
Έπειτα, προγραμμάτισε την κατανάλωσή σου. Όπως αποφεύγουμε τη σπατάλη του νερού, έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με τη σπατάλη του φαγητού. Πότε έχουμε food waste; Όποτε πετάμε ποσότητα φαγητού, η οποία περίσσεψε και δεν μπορούσαμε να καταναλώσουμε.
Όταν πετάς τα τρόφιμα, ουσιαστικά σπαταλάς τους πόρους και την ενέργεια που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια, την παραγωγή, τη συσκευασία και τη μεταφορά τους. Επομένως, αν μείνει φαγητό, μπορείς να το απορρίπτεις σε οικιακούς κομποστοποιητές, τους οποίους μπορείς να ζητήσεις από τον δήμο σου.
Διάλεξε προσεκτικά οτιδήποτε αγοράζεις
Είναι μία δύσκολη επιλογή και πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν κάτι φθηνό, επειδή απλά δεν παράγεται βιώσιμα. Όμως, αν θέλεις να κάνεις κάτι για το περιβάλλον τότε πρέπει να μετατραπείς σε έναν συνειδητοποιημένο καταναλωτή. Δηλαδή, να επιλέγεις το καλύτερο για εσένα και συγχρόνως να μην βλάπτεις το περιβάλλον. Σε αυτή σου την προσπάθεια, θα διαβάζεις τα συστατικά, την προέλευση των προϊόντων και θα συγκρίνεις κάτι πριν το επιλέξεις.
Τέλος, οι λογαριασμοί του νοικοκυριού μπορούν να έρχονται σε ηλεκτρονική μορφή. Έτσι, μειώνεις την κατανάλωση χαρτιού.
Μην το αγοράσεις, δανείσου το
Πριν από οποιαδήποτε μεγάλη αγορά, σκέψου: Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιήσω; Αν η απάντηση είναι «όχι και πολύ συχνά», τότε δανείσου το από κάποιον που δεν το χρειάζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μπορείς επίσης, να κοιτάξεις εάν υπάρχουν εταιρείες leasing που να σε εξυπηρετούν. Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα για leasing αυτοκινήτου έως και συσκευών τεχνολογίας.
Βάλε στο σπίτι σου μόνο σωστά προϊόντα καθαριότητας
Διάλεξε οικολογικά προϊόντα καθαρισμού. Τα προϊόντα καθαρισμού είναι γεμάτα επιβλαβείς χημικές ουσίες και τοξίνες, που μολύνουν το περιβάλλον. Επίλεξε ασφαλή προϊόντα ή φτιάξε τα δικά σου, για παράδειγμα με ξύδι και αιθέριο έλαιο. Κάνεις καλό και στο περιβάλλον και σε εσένα. Κάπου εκεί κοντά, δίπλα στα καθαριστικά, ίσως να έχεις και τα εντομοαπωθητικά/ εντομοκτόνα. Μπορείς να βρεις και για αυτά οικολογικές λύσεις, ώστε να αποφύγεις τις βλαβερές χημικές ουσίες και να γίνεις πιο eco-friendly
Πηγή: insurancemarket