Η έρημος Atacama στη βόρεια Χιλή είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη στη Γη, αλλά τα κομμάτια της συνήθως άνυδρης άμμου καλύπτονται αυτές τις μέρες από μια πολύχρωμη πληθώρα λευκών και μοβ λουλουδιών.

Η έρημος Atacama είναι γνωστή ως έρημος Φλόριντα, επειδή κάθε λίγα χρόνια καλύπτεται από λουλούδια, όταν τα σωστά επίπεδα βροχής και θερμοκρασίας συμπίπτουν για να ξυπνήσουν τους αδρανείς σπόρους της ερήμου. Αυτό συμβαίνει συνήθως την άνοιξη, αλλά η τρέχουσα ανθοφορία εμφανίζεται ασυνήθιστα νωρίς (στα μέσα του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο) χάρη στις βροχές που προκαλούνται από το «El Niño», ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα.

Η ανθοφορία συνήθως συμπίπτει με αυτό το κλιματικό φαινόμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες στην περιοχή, προκαλώντας μεγαλύτερη εξάτμιση και, στη συνέχεια, περισσότερες βροχοπτώσεις.

Περίπου 15 γεγονότα ανθοφορίας έχουν συμβεί τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση του 2022 από το Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής.

Οι ανθοφορίες δεν είναι ακόμη αρκετά εκτεταμένες για να θεωρηθούν επίσημα μέρος της «ανθισμένης ερήμου», δήλωσε στο Reuters ο César Pizarro, ο οποίος ηγείται της διατήρησης της βιοποικιλότητας στο National Forestry Corporation (CONAF), έναν οργανισμό που διοικείται από την κυβέρνηση της Χιλής. Ωστόσο, αναμένεται περισσότερη βροχή, που σημαίνει ότι τα λουλούδια θα μπορέσουν να εξαπλωθούν σε μια μεγαλύτερη περιοχή, πρόσθεσε.

Το 2022, η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου εθνικού πάρκου στην έρημο Atacama, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει αυτές τις σπάνιες ανθοφορίες μαζί με την άγρια ​​ζωή, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων, των ερπετών και των πτηνών.

Με πληροφορίες από CNN.

[mc4wp_form id="278"]