Δύο από τους πιο απειλούμενους παπαγάλους στον κόσμο ενώθηκαν ως μέρος ενός προγράμματος αναπαραγωγής για να βοηθήσουν στη διάσωση αυτού του πανέμορφου είδους από την εξαφάνιση.

Το ζευγάρι του είδους macaw με κόκκινο μέτωπο, έφτασε στον ζωολογικό κήπο Twycross στο Λέστερ της Αγγλίας, με την ελπίδα ότι θα «ερωτευτούν» και θα αναπαραχθούν και θα συμβάλουν στον συνολικό αριθμό λιγότερων από 300, που έχουν απομείνει στη φύση.

Με καταγωγή από τη Βολιβία, τα macaws είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη παπαγάλων στον πλανήτη, που αυτή τη στιγμή αναφέρεται ως «κρίσιμα απειλούμενο» στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Οι δωρεές πουλιών από τον Ζωολογικό Κήπο της Ουαλίας και τον Ζωολογικό Κήπο του Εδιμβούργου διοργανώθηκαν ως μέρος ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διατήρησης που το αποκάλεσαν «σημαντικό ορόσημο» στην παγκόσμια προσπάθειά τους.

Ο βοηθός επιμελητής πουλιών Rhys McKie εργαζόταν προηγουμένως στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου όταν ένα από τα macaw εκκολάφθηκε εκεί πέρυσι.

«Είναι πάντα μια συναρπαστική μέρα όταν ένα νέο ζώο φτάνει στο ζωολογικό κήπο, αλλά η επανένωση ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή στιγμή. Όταν εκκολάφθηκε ήταν η πρώτη φορά σε περισσότερα από 15 χρόνια που το είδος είχε εκτραφεί με επιτυχία στο ζωολογικό κήπο», δήλωσε. «Έτσι, το να του δώσω τώρα ένα σπίτι στοn ζωολογικό κήπο Twycross, όπου θα συνεχίσει το ταξίδι διατήρησης και που ελπίζω να αναπαράγει περισσότερα από αυτό το σπάνιο είδος, είναι πολύ σημαντικό για μένα».

Το είδος ξεχωρίζει για το έντονο κόκκινο μέτωπο από φτερά και τη μακριά γαλαζοπράσινη ουρά του. Στην άγρια ​​φύση, αυτοί οι παπαγάλοι μπορούν να βρεθούν μόνο σε μια μικρή ημι-έρημο, ορεινή περιοχή της Βολιβίας, γεγονός που τους καθιστά μοναδικούς. Σε αυτό το άνυδρο κλίμα, τα πουλιά τρέφονται με φυτά της ερήμου όπως ο κάκτος, και οι παπαγάλοι αποτελούν ένα από τους κύριους διασκορπιστές σπόρων για το φυτό.

«Ανυπομονώ οι επισκέπτες μας να έχουν την ευκαιρία να τους δουν μαζί, άλλα και μαζί με τα άλλα εκπληκτικά είδη παπαγάλων μας—στο βιότοπο που έχουμε φτιάξει». Η Δρ Rebecca Biddle, διευθύντρια διατήρησης στον ζωολογικό κήπο Twycross, πρόσθεσε: «Είμαι τόσο περήφανη που βλέπω τον ζωολογικό κήπο να πρωτοπορεί για τη διατήρηση αυτού του απίστευτα σημαντικού είδους. Η μεταφορά αυτού του ζευγαριού για να διευκολυνθεί η περαιτέρω αναπαραγωγή τους, είναι ένα απαραίτητο και σημαντικό βήμα για τη διάσωση αυτού του είδους».

Με πληροφορίες από το διαδίκτυο.

[mc4wp_form id="278"]