Όταν ο αέρας μέσα στο σπίτι σας είναι τοξικός από πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), όπως χρώματα και είδη καθαρισμού, θα ήταν ωραίο να γνωρίζετε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου σας καθαρίζουν τον αέρα, σωστά; Όχι απαραίτητα.

Σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές του 2019 για όλους, ενώ βρισκόμασταν σε καραντίνα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου Drexel που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο στο Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, διαπίστωσε ότι ο φυσικός αερισμός βελτιώνει την ποιότητα του αέρα πολύ πιο γρήγορα από τα φυτά σε γλάστρες.

«Αυτή ήταν μια κοινή παρανόηση εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Michael Waring, αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικής και περιβαλλοντικής μηχανικής που μελετά την ποιότητα του εσωτερικού αέρα στο Κολέγιο Μηχανικών του Drexel. «Τα φυτά είναι υπέροχα, αλλά στην πραγματικότητα δεν καθαρίζουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων αρκετά γρήγορα ώστε να έχουν επίδραση στην ποιότητα του αέρα του περιβάλλοντος του σπιτιού ή του γραφείου σας».

Σύμφωνα με πολλούς ιδιοκτήτες μαγαζιών με φυτά, μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που λαμβάνουν από πελάτες είναι αν έχουν φυτά που καθαρίζουν τον αέρα. Στην κουλτούρα του Instagram όπου οι άνθρωποι διαβάζουν μόνο τίτλους, είναι πανεύκολο, για λόγους διαφήμισης μαγαζιών, να κυκλοφορούν άρθρα με τίτλους όπως «Τα 10 φυτά που καθαρίζουν πιο γρήγορα τον αέρα του σπιτιού σας».

Δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις. Μια μελέτη για τον καθαρό αέρα το 1989 από τη NASA, συνέβαλε στον μύθο αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κοινά οικιακά φυτά αφαιρούν μέρος της τοξικότητας από τον αέρα σε μικρούς, σφραγισμένους θαλάμους.

Ωστόσο, ο καθηγητής Waring και ο διδακτορικός φοιτητής Bryan Cummings δε συμφωνούν, σημειώνοντας ότι τα σπίτια μας, με αέρα που ρέει μέσα και έξω, δεν θυμίζουν σε τίποτα σφραγισμένους θαλάμους. Έτσι, αφού εξέτασαν 12 δημοσιευμένες μελέτες πειραμάτων πολλών δεκαετιών, οι Waring και Cummings πήραν τα δεδομένα 196 πειραματικών αποτελεσμάτων και τα χρησιμοποίησαν για να υπολογίσουν αυτό που αποκαλούσαν CADR, ή «ρυθμό παροχής καθαρού αέρα».

Χρησιμοποιώντας το CADR, μπόρεσαν να μετρήσουν πόσο καλά τα φυτά διασκορπίζουν τις τοξικές ουσίες σε σύγκριση με τον φυσικό αερισμό. Τελικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σπίτια μας θα χρειάζονταν 10 έως 1.000 φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο για να καθαρίσουν τον αέρα, σε συνδυασμό πάντα με φυσικό αερισμό.

Αυτό είναι σίγουρα ένα παράδειγμα του πώς τα επιστημονικά ευρήματα μπορεί να είναι παραπλανητικά ή παρερμηνευμένα με την πάροδο του χρόνου. Αλλά είναι επίσης ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η επιστημονική έρευνα πρέπει να επανεξετάζει συνεχώς και να αμφισβητεί τα ευρήματα για να πλησιάσει στην κατανόηση του τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας.

Ακόμα και αν τα φυτά τελικά δεν καθαρίζουν τον αέρα, μπορούν να καθαρίσουν το μυαλό σου. Το να κοιτάς κάτι που είναι ζωντανό, είναι υπέροχο για την ψυχή σου και ως εκ τούτου σου φτιάχνει τη διάθεση. Είναι τόσα πολλά τα οφέλη του να έχεις φυτά στον χώρο σου, που δεν πειράζει αν μόλις καταρρίψαμε έναν μύθο.

Με πληροφορίες από Los Angeles Times.

[mc4wp_form id="278"]