Για εκατομμύρια ανθρώπους, η μυρωδιά της βανίλιας είναι συνδεδεμένη με το σπίτι, την άνεση και την αίσθηση του ανήκειν. «Η βανίλια είναι ένα από τα λίγα αρώματα που είναι παγκοσμίως απολαυστικά», λέει ο Richard L Doty, διευθυντής του Hospital of the University of Pennsylvania’s Smell and Taste Center. «Ένα μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στην προετοιμασία, καθώς υπάρχει σε μια ποικιλία επιδορπίων». Η πρώιμη έκθεση στη βανίλια μπορεί να συμβεί ακόμη και πριν από την πρώτη μπουκιά στερεάς τροφής. Η βανίλια μπορεί να μεταφερθεί από τη διατροφή μιας θηλάζουσας μητέρας στο μητρικό γάλα και η έρευνα έχει δείξει ότι τα βρέφη τρέφονταν περισσότερο και κατανάλωναν περισσότερο γάλα αφού οι μαμάδες τους είχαν φάει τροφές με γεύση βανίλιας.

Σε μια μελέτη του 2022, ένα παράγωγο βανίλιας θεωρήθηκε η πιο ευχάριστη μυρωδιά του κόσμου όταν ζητήθηκε από άτομα από διαφορετικές πολιτιστικές ομάδες -συμπεριλαμβανομένων μελών αγροτικών και ιθαγενών κοινοτήτων- να κατατάξουν 10 αρώματα. Η υπεροχή των προϊόντων σώματος βανίλιας στη δεκαετία του 2000 σήμαινε ότι οι millennials κυριολεκτικά μεγάλωσαν περιτριγυρισμένοι από αυτό. Έχουν διαμορφώσει αυτόν τον δεσμό βανίλιας με παιδικές και εφηβικές μυρωδιές, συνδεδεμένες με ανέμελους καιρούς», λέει η Έλενα Βοσνάκη, ιστορικός, ειδικός στα αρώματα και συντάκτρια της Fragrantica.

Το γλυκό και οικείο άρωμα της βανίλιας είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συστατικά στη σύγχρονη αρωματοποιία και η εξοικείωσή του μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη για την επιτυχία κάθε νέου αρώματος. Η φήμη του ως ισχυρού αφροδισιακού παραμένει και συχνά αποτελεί συστατικό των σαγηνευτικών αρωμάτων, ειδικά εκείνων που ανήκουν στις οικογένειες των γκουρμέ και των κεχριμπαρένιων αρωμάτων. Η ουσία του βρίσκεται συνήθως στο φόντο ενός αρώματος λόγω των μοναδικών μοριακών του ιδιοτήτων που χρησιμεύουν ως σταθεροποιητικό που παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο δέρμα.

Η πρώτη φορά που η βανίλια εμφανίστηκε στον σύγχρονο κόσμο της αρωματοποιίας ήταν το 1921, όταν η Guerlain την πρόσθεσε ως συστατικό στο εμβληματικό δημιούργημά της, το Jicky. Αναπτύχθηκε από τον Aimé Guerlain, τον γιο του αρωματοποιού Pierre-François-Pascal Guerlain, ο οποίος ίδρυσε τον οικογενειακό οίκο αρωμάτων το 1828 όταν άνοιξε ένα μικρό κατάστημα στο Παρίσι. Ήταν ένας τεχνίτης του οποίου ο κατάλογος πελατών περιελάμβανε βασίλισσες και γυναίκες τσάρων.

Γιατί οι αρωματοποιοί αγαπούν τη βανίλια;

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ ευέλικτο και μπορεί να συμπληρώσει τέλεια μια ατελείωτη ποσότητα από νότες, για να δημιουργήσει μια νέα και απροσδόκητη όψη σε όλες σχεδόν τις οικογένειες όσφρησης.

Τα κεχριμπαρένια αρώματα περιέχουν συχνά πτυχές βανίλιας αναμεμειγμένα με άλλα μπαχαρικά και τα ξυλώδη αρώματα βασίζονται στη βανίλια για να ενισχύσουν τις δημιουργίες τους με βαθείς, πλούσιους και βελούδινους τόνους. Οι νότες καρδιάς εσπεριδοειδών ή λουλουδιών εμποτισμένες με βανίλια είναι συνήθως αυτές που μπορούν να φορεθούν όλες τις εποχές του χρόνου.

Η βανίλια είναι σχεδόν πάντα αναπόσπαστο συστατικό των σύγχρονων πολυτελών αρωμάτων και είναι ένας από τους λόγους που είναι πιο ακριβά από άλλα.

Η συνθετική βανιλίνη και η αιθυλική βανιλίνη εκτιμώνται ιδιαίτερα, καθώς είναι τουλάχιστον είκοσι φορές φθηνότερες από την πραγματική βανίλια και αυτός είναι ο λόγος γιατί παράγονται περισσότεροι από 20.000 μετρικοί τόνοι ετησίως.

Τα οφέλη του αρώματος της βανίλιας

Το πιο σημαντικό, είναι ότι η βανίλια είναι ενισχυτικό της διάθεσης και βοηθά στη μείωση του άγχους και του στρες. Είναι εκείνο το άπιαστο στοιχείο που προσθέτει τη δύναμη της ανάκλησης και της ζεστασιάς σε ένα άρωμα. Η ευελιξία του μεταφράζεται στην ικανότητα των αρωματοποιών να συνθέτουν ατελείωτους εξωτικούς συνδυασμούς και συνδυάζεται καλά με τροπικά στοιχεία όπως η καρύδα. Το άρωμά της δροσίζει τον χώρο σας με τον καλύτερο τρόπο, καθώς το βρίσκετε σε μεγάλη ποικιλία κεριών και αρωματικών χώρου. Έτσι, η διαχρονικότητα αυτής της μυρωδιάς είναι δεδομένη.

Με πληροφορίες από Harper’s Bazaar.



[mc4wp_form id="278"]