Κι όμως δεν είναι το ανέκδοτο της ημέρας: oι Ιάπωνες υποχρεώνονται από το νόμο να γελούν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Κι αυτό γιατί κάνει καλό στην υγεία τους.
Το σχετικό διάταγμα, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα, στον βόρειο νομό Γιαμαγκάτα, βασίστηκε σε έρευνα του τοπικού πανεπιστημίου, που διαπιστώνει ότι το τακτικό γέλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ συμβάλλει και στην μακροβιότητα.
Ο νόμος, ο οποίος προτάθηκε και ψηφίστηκε από μέλη του συντηρητικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, δεν επιβάλλει μόνο στα άτομα να γελούν καθημερινά, αλλά απαιτεί κι από τις επιχειρήσεις να «αναπτύξουν ένα περιβάλλον εργασίας γεμάτο με γέλιο», ενώ ορίζει την όγδοη κάθε μήνα ως «ημέρα γέλιου».
Ωστόσο, οι υπουργοί της αντιπολίτευσης επέκριναν τον νόμο. Όπως υποστήριξαν, «η απαίτηση από τους ανθρώπους να γελούν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα μπορεί να παραβιάσει το «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά» της ισότητας». Ο Toru Seki, του αντίπαλου Κομμουνιστικού Κόμματος Ιαπωνίας, είπε: «το να γελάς ή να μην γελάς είναι ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που εγγυάται το σύνταγμα σχετικά με την ελευθερία της σκέψης και της πίστης, καθώς και την εσωτερική ελευθερία».
Άλλοι υποστήριξαν ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος εκείνων που δεν μπορούν να γελάσουν, λόγω αναπηρίας. Ο Satoru Ishiguro του συνασπισμού Νομαρχιακής Πολιτικής Λέσχης τόνισε ότι: «τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων δυσκολεύονται να γελάσουν λόγω ασθένειας ή άλλων λόγων δεν πρέπει να υπονομεύονται». Ο συνταγματολόγος Shigeru Minamino του Πανεπιστημίου Kyushu προέτρεψε τους πολιτικούς να σταματήσουν να είναι «γελοίοι». «Δεν είναι δική σας δουλειά», εξοργίστηκε. «Πιστεύω ότι είναι καλό να γελάω τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αλλά αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές μου απόψεις κι αξίες. Δεν είναι κάτι που πρέπει να παραγγέλνει ή να το προτείνει μια νομαρχιακή συνέλευση».
Η μελέτη γέλιου από το Πανεπιστήμιο Γιαμαγκάτα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology το 2019, διαπίστωσε ότι όσοι γελούσαν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά προβλήματα από εκείνους που το έκαναν λιγότερο από μία φορά το μήνα. Οι ερευνητές μελέτησαν 17.152 άτομα ηλικίας 40 ετών και κάτω. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, που καταγράφει πόσο συχνά γελούσαν και παρακολουθούνταν η υγεία τους για αρκετά χρόνια.
Οι ερευνητές σημείωσαν: «Ορίσαμε το «δυνατό γέλιο» ως γέλιο. Συνεπώς, το σιωπηλό γέλιο και το χαμόγελο δεν υπολογίζονταν ως γέλιο». Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η αύξηση της συχνότητας του γέλιου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να αυξήσει τη μακροζωία».
H Γιαμαγκάτα δεν είναι η μόνη ιαπωνική νομαρχία, που έχει θεσπίσει το γέλιο με νόμο. Η Οσάκα έχει εισαγάγει, επίσης για λόγους υγείας, προγράμματα γέλιου, ενώ στον νομό Χοκάιντο η 8η Αυγούστου έχει οριστεί ως «ημέρα γέλιου», γιατί το 8/8 στα ιαπωνικά ακούγεται σαν «χαχα».
Πηγή: Τimes οf London