Το υπέροχο, γευστικότατο χούμους κόκκινης φακής είναι, όπως ξέρουμε, υψηλό σε φυτική πρωτεΐνη. Σημαντικό για να ερχόμαστε, όσο μπορούμε, πιο κοντά σε έναν χορτοφαγικό τρόπο διατροφής, που κάνει καλό, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στον πλανήτη.


Για το χούμους κόκκινης φακής χρειαζόμαστε:

300 γρ. κόκκινες φακές
2 κ. σούπας ταχίνι (40 γρ)
3 κ. σούπας ελαιόλαδο (45 γρ)
1 -2 σκελίδες σκόρδου
Χυμό από ένα λεμόνι
30 γρ. νιφάδες βρόμης (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση:

Αρχικά, βράζουμε τις φακές για 15 λεπτά σε κατσαρολάκι. Τις σουρώνουμε, μεταφέρουμε σε μούλτι, προσθέτουμε κι όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Η βρόμη, ναι μεν, είναι προαιρετική, αλλά βοηθά το μίγμα να δέσει καλύτερα.

Ο συνδυασμός του χούμους με φρυγανιές Wasa βοηθά να πετύχουμε συμπληρωματικότητα αμινοξέων, φτιάχνοντας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Το συγκεκριμένο χούμους είναι απολαυστικό ως πρωινό γεύμα, με λίγα τοματίνια ή αγγουράκι, ή ως ενδιάμεσο σνακ, αλλά κι ως βραδινό με μια μεγάλη σαλάτα δίπλα, για μέγιστο κορεσμό.

κόκκινη φακή είναι όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και βιταμίνες Β. Επειδή είναι αποφλοιωμένη, βράζει πολύ γρήγορα κι έχει πιο γλυκιά και απαλή γεύση από αυτήν της κοινής φακής. Eίναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Λόγω, επίσης, της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στην υγεία της καρδιάς και είναι πιο εύπεπτη, ειδικά για άτομα με ευερέθιστο έντερο. Εκτός από τις ευεργετικές της ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα και την καρδιά, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαχείριση διαταραχών του σακχάρου, καθώς εμποδίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξηθούν με ταχύ ρυθμό μετά από ένα γεύμα.

Πηγή: Έφη Κολοβέρου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου / Instagram

[mc4wp_form id="278"]