Γιατί λέμε ότι η ανακύκλωση δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πλαστική ρύπανση; Επειδή, στην πραγματικότητα, μόνο το 9% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται, ενώ η παραγωγή πλαστικού προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Η ανακύκλωση απλά δεν μπορεί να καλύψει τέτοιες, τεράστιες ποσότητες πλαστικού.

Είναι γεγονός ότι η πλαστική ρύπανση «πνίγει» τον πλανήτη κι εμάς. Τα πλαστικά εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω της τροφικής αλυσίδας, ενώ τα βρίσκουμε μέχρι και στα πιο απόμακρα σημεία. Γι’ αυτό, στόχος όλων μας είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην ρίζα του.

Τα πλαστικά εισχωρούν στα σώματά μας με άγνωστες, ακόμα, συνέπειες. Η βιοποικιλότητα κινδυνεύει: δεκάδες είδη ζώων βρίσκονται νεκρά, με στομάχια γεμάτα πλαστικά. Είναι επικίνδυνα για το κλίμα: το 99% των πλαστικών φτιάχνεται από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και αέριο), επιδεινώνοντας περισσότερο την κλιματική κρίση.

Είναι επιτακτική ανάγκη:

Να περιορίσουμε την παραγωγή και χρήση πλαστικού.
Να στραφούμε στην επαναχρησιμοποίηση, την επαναγέμιση και την κυκλική οικονομία.
Να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στις ποσότητες παραγωγής, χρήσης, εισαγωγών και εξαγωγών πλαστικού.
Να γίνεται εξέταση όλου του κύκλου ζωής του πλαστικού.

Παρόλο που το πλαστικό ξεκίνησε να παράγεται λιγότερο από 100 χρόνια πριν, τώρα βρίσκεται παντού: στα ρούχα μας, στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, ακόμα και στο φαγητό μας. Προωθήθηκε για την «ευκολία στην χρήση» και την «ανθεκτικότητά» του, όμως καθώς η παραγωγή και η χρήση του όλο κι αυξάνεται, το όνειρο έγινε εφιάλτης. Το πλαστικό – το οποίο φτιάχνεται από ορυκτά καύσιμα – επηρεάζει δραματικά το κλίμα, το περιβάλλον και την υγεία μας.

Δεν θα έπρεπε, εδώ που έχουμε φτάσει, να βάλουμε ένα τέλος στην κυριαρχία του;

Πηγή: Greenpeace Greece

[mc4wp_form id="278"]