Βούλγαροι αρχαιολόγοι έπεσαν πάνω σε έναν απροσδόκητο θησαυρό αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής σε αρχαίο ρωμαϊκό υπόνομο, καθώς αντίκρισαν ένα καλοδιατηρημένο, μαρμάρινο άγαλμα που απεικονίζει τον Έλληνα θεό Ερμή.

Η ανακάλυψη του ύψους 6,8 ποδιών (2 μέτρων) αγάλματος έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Heraclea Sintica στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται κοντά στα ελληνικά σύνορα. Οι αρχαιολόγοι που ηγήθηκαν των εργασιών είπαν ότι μετά από σεισμό που κατέστρεψε την τεράστια πόλη το 388 μ.Χ. περίπου, το άγαλμα είχε τοποθετηθεί προσεκτικά στους υπονόμους και καλύφθηκε με χώμα, εξηγώντας την καλή του κατάσταση.

«Το κεφάλι του σώζεται και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχουν μερικά κατάγματα στα χέρια», είπε ο Lyudmil Vagalinski, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας αρχαιολόγων, προσθέτοντας ότι το άγαλμα ήταν ρωμαϊκό αντίγραφο αρχαίου ελληνικού πρωτοτύπου.

Η Heraclea Sintica ήταν μια μεγάλη πόλη που ιδρύθηκε από τον αρχαίο Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας, μεταξύ 356 π.Χ. και 339 π.Χ. στη σημερινή βουλγαρική περιοχή του Πιρίν στη Μακεδονία.

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι οι κάτοικοι της περιοχής πιθανότατα προσπάθησαν να διατηρήσουν το άγαλμα, ακόμη και μετά την υιοθέτηση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

«Ό,τι παγανιστικό ήταν απαγορευμένο και φυσικά εκείνη την εποχή είχαν ενταχθεί στη νέα ιδεολογία, αλλά προφανώς φρόντισαν τις παλιές τους θεότητες», είπε ο υπεύθυνος αρχαιολόγος.

Μετά τον σεισμό, η πόλη έπεσε σε ραγδαία παρακμή και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 500 μ.Χ.

Με πληροφορίες από CNN.

[mc4wp_form id="278"]