Οι γάτες θα ήθελαν να τρώνε τα πάντα. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες γάτες θα σηκώσουν τη μύτη τους στα φρούτα όταν τους προσφέρεται. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν έχουν γευστικούς υποδοχείς για γλυκές γεύσεις, ώστε να έχουν την ίδια ευχαρίστηση με εμάς από την κατανάλωση φρούτων. Επιπλέον, οι περισσότεροι κτηνίατροι θα συνιστούσαν να μην ταΐζετε φρούτα στη γάτα σας, καθώς τυχόν διατροφικά οφέλη είναι ασήμαντα.

Ωστόσο, αν εξακολουθείτε να έχετε το περίεργο αιλουροειδές που είναι πρόθυμο να δοκιμάσει οτιδήποτε, πάμε να δούμε ποια φρούτα δεν είναι τοξικά για τις γάτες σας.

Μήλα
Τα μήλα παρέχουν μια καλή πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης C. Σερβίρονται καλύτερα με τα κουκούτσια/σπόρους να έχουν αφαιρεθεί, καθώς μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κυάνιο, το οποίο θα μπορούσε να είναι πρόβλημα εάν καταναλωθούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τυχόν σάπια μήλα που ζυμώνουν στον κήπο σας, καθώς αυτά μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα αιθανόλης (αλκοόλ) που θα μπορούσε να προκαλέσει τοξικότητα.

Μπανάνα
Αυτό το φρούτο παρέχει έναν διαφορετικό τύπο υφής που μερικές γάτες μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν. Είναι αρκετά χορταστικό και πλούσιο σε σάκχαρα όμως, γι’ αυτό ταΐζετε μόνο ως περιστασιακή απόλαυση. Οι μπανάνες είναι καλή πηγή καλίου, φυτικών ινών και βιταμίνης Β6.

Βατόμουρα
Αυτά μπορούν να βρεθούν και άγρια, αν και αυτές οι ποικιλίες μπορεί να είναι λίγο λιγότερο παχουλές και ζουμερές από αυτές που αγοράζονται στο κατάστημα. Όπως πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, τα βατόμουρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, αλλά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, επομένως τα προσφέρετε στη γάτα σας μόνο σε μικρές ποσότητες.

Μύρτιλα
Τα βατόμουρα αναφέρονται συχνά ως υπερτροφή, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (χρήσιμα ως αντιφλεγμονώδη, καταπολεμούν τους καρκίνους και διατηρούν την καλή υγεία των ματιών στους ανθρώπους) και βιταμίνες, καθώς και σχετικά χαμηλά σε θερμίδες.

Cranberries
Τα κράνμπερι είναι ασφαλή για να ταΐζετε τις γάτες σας, αν και πρέπει να είστε προσεκτικοί με την αποξηραμένη εκδοχή τους, καθώς πωλούνται συχνά σε συσκευασίες αναμεμειγμένες με σταφίδες (οι οποίες είναι πολύ τοξικές για σκύλους και γάτες), επομένως ελέγχετε πάντα τι ακριβώς ταΐζετε.

Μάνγκο
Το μάνγκο είναι πολύ γλυκό και μαλακό όταν είναι ώριμο, περιέχει πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνες. Είναι απολύτως ασφαλές να ταΐσετε τη γάτα σας εάν αφαιρέσετε το κουκούτσι και τη φλούδα φυσικά.

Νεκταρίνια και ροδάκινα
Η σάρκα των νεκταρινιών και των ροδάκινων είναι απολύτως ασφαλής για κατανάλωση, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν θα καταπιεί το κουκούτσι – επομένως αφαιρέστε το πριν τα σερβίρετε.

Παπάγια

Η παπάγια είναι μια καλή πηγή μετάλλων όπως τα κάλιο, φυλλικό οξύ και ασβέστιο, καθώς και βιταμίνες Α, C, Ε και Κ, και είναι ασφαλής για τις γάτες.

Αχλάδια
Τα αχλάδια είναι πολύ ασφαλή για να τα φάνε οι γάτες. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το στέλεχος, τον πυρήνα και τους σπόρους πριν το σερβίρετε.

Σμέουρα και φράουλες
Αυτά τα φρούτα είναι πολύ θρεπτικά και ασφαλή για τις γάτες. Ειδικά τα σμέουρα περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C και Ε και είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα. Τα αντιοξειδωτικά στα σμέουρα πιστεύεται επίσης ότι βοηθούν σε φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα, οι αλλεργίες και ο καρκίνος.

Όπως με όλα τα πράγματα, το μέτρο είναι το κλειδί. Ακόμη και τα φρούτα που θεωρούνται ασφαλή για τα κατοικίδια μας θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοιλιακή αναστάτωση εάν δίνονται σε μεγάλες ποσότητες, οπότε απλώς αφήστε τη γάτα σας να τα έχει ως περιστασιακή απόλαυση αντί να τα τρώει κάθε φορά μαζί σας. Μια καλής ποιότητας εμπορική δίαιτα θα πρέπει να παρέχει στις γάτες μας όλη τη διατροφή που χρειάζονται. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά στα οποία βασιζόμαστε από τα φυτά, όπως η βιταμίνη C, οι γάτες μας δεν τα χρειάζονται (όπως συμβαίνει με πολλά ζώα, κατασκευάζουν τη δική τους πηγή).

Με πληροφορίες από το διαδίκτυο.

[mc4wp_form id="278"]