Η γοητεία της φυσικής κίνησης, με τη δυνατότητα για λιγότερους τραυματισμούς και πιο δυνατά πόδια, έχει γοητεύσει τους δρομείς και τους περιπατητές εδώ και χρόνια. Αυτή η γοητεία απέκτησε ορμή όταν το Born to Run, ένα βιβλίο για ξυπόλητους δρομείς μεγάλων αποστάσεων στο Μεξικό, πυροδότησε παγκόσμιο ενδιαφέρον για έναν ξυπόλητο και μινιμαλιστικό τρόπο ζωής.

Τώρα, πάνω από μια δεκαετία αργότερα, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών συνεχίζει να καταδεικνύει ότι το να είσαι ξυπόλητος ή να φοράς μινιμαλιστικά παπούτσια μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δύναμης των ποδιών, στην αύξηση του μεγέθους των μυών και στη βελτίωση του βαδίσματος: Σε μια μελέτη του 2021 στο Nature, οι συμμετέχοντες που φορούσαν μινιμαλιστικά υποδήματα αύξησαν τη δύναμη και την αντοχή του ποδιού κατά μέσο όρο 57,4% σε διάστημα έξι μηνών. Η μελέτη έδειξε επίσης βελτιωμένη ισορροπία και μειωμένο κίνδυνο πτώσεων. Το να προχωράνε ξυπόλητα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τα παιδιά, λέει ο Galahad Clark, τσαγκάρης έβδομης γενιάς και ιδρυτής της μινιμαλιστικής μάρκας υποδημάτων Vivobarefoot, καθώς αυτή την περίοδο εδραιώνεται το χτύπημα του ποδιού.

Μοντέρνα και μινιμαλιστικά υποδήματα

«Τα πόδια μας είναι πραγματικά πολύ δυνατά και ανθεκτικά και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που τους θέτουμε, αλλά δεν τα χρησιμοποιούμε όπως θα τα ήθελε η φύση», λέει η Rina Harris, μια λειτουργική ποδίατρος με έδρα το Λονδίνο. «Έχουμε 33 αρθρώσεις στα πόδια μας και τα πόδια κινούνται σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Έτσι, προορίζονται να διαμορφώσουν το έδαφος στο οποίο περπατάμε». Αλλά τα σύγχρονα υποδήματα έχουν περιορίσει τα φυσικά μας μοτίβα κίνησης, επηρεάζοντας το βάδισμά μας, ακόμη και τη δομή των ποδιών μας.

«Τα περισσότερα μοντέρνα παπούτσια έχουν αρκετά κωνικό κουτί στα δάχτυλα, που σημαίνει ότι τα δάχτυλα των ποδιών μας είναι τσακισμένα μεταξύ τους και δεν μπορείτε πραγματικά να πιέσετε ή να μπλέξετε τα δάχτυλά σας, επομένως δεσμεύετε και τους εγγενείς μύες των ποδιών σας», λέει η Harris. Επιπλέον, οι μαλακές ενδιάμεσες σόλες μειώνουν την αισθητηριακή είσοδο, καθιστώντας πιο δύσκολο να αισθανόμαστε το έδαφος από κάτω μας. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε κακή στάση του σώματος, μειωμένη ισορροπία με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και κατάρρευση της καμάρας, οδηγώντας σε μυοσκελετικά προβλήματα.

Ενώ τα σύγχρονα παπούτσια έχουν παχιά απορρόφηση κραδασμών από αφρώδες υλικό, στενές θέσεις για τα δάχτυλα και ανασηκωμένο τακούνι, τα παπούτσια σε στυλ ξυπόλητου έχουν εύκαμπτες, λεπτές σόλες, φαρδιά θέση για τα δάχτυλα για να ενθαρρύνουν τα δάχτυλα των ποδιών σας να ανοίγουν και ένα σχέδιο μηδενικής πτώσης που τοποθετεί τη φτέρνα σας στο στο ίδιο επίπεδο με τα δάχτυλα των ποδιών σας, όπως ακριβώς και όταν είστε ξυπόλητοι.

Μετάβαση σε έναν ξυπόλητο τρόπο ζωής

Ενώ η έρευνα για την κίνηση των ξυπόλυτων είναι πολλά υποσχόμενη, μην πετάξετε όλα τα παπούτσια σας ακόμα. Η πολύ γρήγορη αλλαγή μπορεί να είναι συνταγή τραυματισμού, λέει ο John Mercer, καθηγητής κινησιολογίας και ερευνητής βιομηχανικής των έμβιων πλασμάτων στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Las Vegas.

Τα πόδια μας έχουν προσαρμοστεί σε παπούτσια με μαξιλαράκια, χάνοντας μέρος της έμφυτης δύναμής τους. Επιπλέον, πολλοί από εμάς είμαστε πλέον υπερευαίσθητοι σε οτιδήποτε άλλο εκτός από ομαλό, μαλακό έδαφος (σκεφτείτε να περπατάτε σε χαλίκι), οπότε το να περπατάτε ξυπόλητοι παντού θα μπορούσε να είναι μια επίπονη προσπάθεια.

Βασικά, δεν μπορείς απλώς να πετάξεις τα παπούτσια σου και να κάνεις τζόκινγκ: «Είναι σαν να έχεις το χέρι σου σε γύψο για χρόνια», λέει ο Clark. «Τότε θα βγάλεις το γύψο και το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να βγεις έξω και να παίξεις ένα παιχνίδι τένις. Φυσικά, θα πληγώσεις το χέρι σου αν το κάνεις αυτό». Η πολύ γρήγορη μετάβαση μπορεί να υπερφορτώσει τους λιγότερο χρησιμοποιημένους μύες των ποδιών και τένοντες, προκαλώντας κατάγματα από στρες, πελματιαία απονευρωσίτιδα και αχίλλειο τενοντίτιδα.

Πρώτα, δοκιμάστε να περπατήσετε γύρω από το σπίτι και έξω σε μια μαλακή επιφάνεια. Στη συνέχεια, κάντε μια μικρή βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Αυξήστε τα χιλιόμετρα αργά, προσθέτοντας λίγο περισσότερο κάθε εβδομάδα. «Τα πόδια σου θα σου πουν πότε έχεις χορτάσει», λέει η Harris και αν νιώσεις έντονο πόνο, σταμάτα, λέει ο Mercer.

Τα κατάλληλα υποδήματα μπορούν να σας βοηθήσουν, αλλά όταν τα φορέσετε για πρώτη φορά, θα τα αισθανθείτε διαφορετικά από όλα τα παπούτσια που έχετε δοκιμάσει. «Θα τα αισθάνεστε πολύ μεγάλα για εσάς επειδή θα έχετε τόσο πολύ χώρο στα πόδια σας», λέει η Harris. Η αίσθηση του εδάφους από κάτω σας μπορεί να σας φαίνεται περίεργη, με αποτέλεσμα τα πόδια σας να κουράζονται πιο γρήγορα. Η ποδολόγος συνιστά να πάρετε μια αιχμηρή μπάλα μασάζ για να τονώσετε τους υποδοχείς των νεύρων σας.

Να περπατάμε όλοι ξυπόλητοι;

Το να περπατάτε πιο συχνά ξυπόλητοι μπορεί να σας βοηθήσει να δυναμώσετε τα πόδια σας, αλλά όπως κάθε άλλη τάση γυμναστικής, η κίνηση αυτή μπορεί να μην είναι για όλους. Δεν υπάρχουν επίσης πειστικά στοιχεία σχετικά με το εάν η επιλογή υποδημάτων επηρεάζει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Αφού μελέτησε τα πάντα, από ξυπόλητα υποδήματα μέχρι σούπερ παπούτσια με μαξιλάρια, το βασικό σημείο της Mercer είναι ότι όλοι πρέπει να ακολουθήσουν μια εξατομικευμένη προσέγγιση. «Γιατί είναι υπέροχο για ένα άτομο και τρομερό για άλλο; Αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό, και εξακολουθούμε να προσπαθούμε να το ξεκαθαρίσουμε», λέει.

Με πληροφορίες από το National Geographic.

[mc4wp_form id="278"]