Το Κιούμπα Λίμπρε (=Cuba Libre) λέγεται ότι εφευρέθηκε είτε κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά τον Ισπανο-Αμερικανικό Πόλεμο του 1898.

Σύμφωνα με μία θεωρία, τον Αύγουστο του 1900 οι αμερικανικές δυνάμεις, θέλοντας να γιορτάσουν την νίκη τους, βγήκαν στα bar της Αβάνα. Ο στρατηγός William Rufus Shafter ζήτησε ένα ρούμι με cola και μια φέτα lime. Σηκώνοντας το ποτήρι ψηλά, αναφώνησε «Por Cuba Libre». Τότε, οι υπόλοιποι Αμερικάνοι αξιωματικοί και στρατιώτες παρήγγειλαν το ίδιο και έπιναν όλοι μαζί. Κάπως έτσι λέγεται ότι γεννήθηκε το όνομα ενός ιστορικού και διαχρονικού cocktail.

Ο Ισπανοαμερικανικός Πόλεμος ήταν μια σύγκρουση που κράτησε μόλις λίγους μήνες, αλλά είχε σημαντικές επιπτώσεις για την παγκόσμια πολιτική σκηνή, εδραιώνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη και οδηγώντας στην ανεξαρτησία της Κούβας από την Ισπανία.
Εκτός από τον Shafter, συμμετείχαν και άλλοι σημαντικοί στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες στον πόλεμο αυτό.

Κάποιοι από αυτούς:

Ο George Dewey: Ο οποίος ηγήθηκε της Ναυμαχίας του Κόλπου της Μανίλα στις Φιλιππίνες και κέρδισε μια αποφασιστική νίκη εναντίον των Ισπανών.

Ο Theodore Roosevelt: Που ήταν ο αρχηγός των “Rough Riders”, ενός εθελοντικού συντάγματος ιππικού που διακρίθηκε στη μάχη του San Juan Hill. Ο Roosevelt έγινε αργότερα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Nelson A. Miles: Ο οποίος ήταν ο διοικητής του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του πολέμου και είχε γενική επίβλεψη των επιχειρήσεων.

Ας γυρίσουμε όμως στο Cuba Libre κι ας δούμε η βασική συνταγή. Θα χρειαστούμε:

50 ml λευκό ή παλαιωμένο ρούμι
10 ml φρέσκο χυμό λάιμ
120 ml αναψυκτικό τύπου cola
1 σταγόνα angostura bitters (προαιρετικά)*
Για το γαρνίρισμα θα χρειαστείτε μια φετούλα λάιμ (lime wedge)

Προσθέτουμε πάγο μέχρι το χείλος του ποτηριού και προσθέτουμε τα 50 ml από το ρούμι και το χυμό από το λάιμ που έχουμε στύψει. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και μια σταγόνα angostura bitters για μεγαλύτερη αρωματική πολυπλοκότητα στο ποτό μας. Ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι και απογεμίζουμε με το αναψυκτικό τύπου cola της επιλογής μας. Ανακατεύουμε ακόμα λίγο με ελαφρές κινήσεις και γαρνίρουμε με μια σφήνα από λάιμ!

[mc4wp_form id="278"]