Μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα δεν έχει να κάνει μόνο με το τι κάνουμε με τα ρούχα μας αφού πιστεύουμε ότι δεν τα χρειαζόμαστε πια, αλλά και με το τι συμβαίνει πριν τα αγοράσουμε. Οι διαδικασίες, οι εργάτες πίσω από ένα ρούχο, τα υλικά, είναι όλα εξίσου σημαντικά.

Ακριβώς όπως και μποϊκοτάροντας τη βιομηχανία ζωικών προϊόντων ξεκινώντας μια φυτική διατροφή ή αποκλειστικά vegan, συνειδητοποιούμε ότι έχουμε μεγάλη δύναμη ως καταναλωτές να δημιουργήσουμε αλλαγές. Οι εταιρείες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη, να αρχίσουν να υιοθετούν πιο βιώσιμες διαδικασίες και υλικά και να είναι διαφανείς. Η δύναμη της ζήτησης είναι στα χέρια μας. Αν όλοι αρχίσουν να κάνουν μικρές αλλαγές, θα αθροιστούν και θα δημιουργήσουν μια μεγάλη αλλαγή. Μπορούμε να το δούμε όπως με τον βιγκανισμό, για παράδειγμα. Ακόμη και διαβόητες εταιρείες fast food προσφέρουν επιλογές φυτικής προέλευσης για να ικανοποιήσουν αυτή τη ζήτηση.

Για να κάνετε ένα βήμα προς αυτήν την αλλαγή, υπάρχουν οικονομικοί τρόποι για να φτιάξετε μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα. Αυτό δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη, είναι να σκεφτείτε πριν αγοράσετε κάτι. Η μείωση της κατανάλωσής μας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η γρήγορη μόδα –και η κοινωνία γενικότερα– προσπαθεί πάντα να μας πουλήσει περισσότερα πράγματα από όσα χρειαζόμαστε. Θέλουν να μας πείσουν ότι χρειαζόμαστε νέα ρούχα κάθε τρεις μήνες, ότι δεν είμαστε ποτέ αρκετά στη μόδα, ότι δεν μπορούμε να είμαστε ένας πολύτιμος άνθρωπος που ζει στην κοινωνία αν δεν ντυνόμαστε ανάλογα. Αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Όταν επιβραδύνουμε τον ρυθμό των αγορών μας, αρχίζουμε να αγοράζουμε πράγματα που ξέρουμε ότι θα διαρκέσουν, πράγμα που σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από τις τάσεις. Όταν το κάνουμε αυτό, κάθε κομμάτι είναι πιο προσωπικό και επομένως μπορούμε να αναπτύξουμε τη δική μας ατομικότητα στη μόδα. Γίνεται κάτι πιο αυθεντικό, πιο καλλιτεχνικό και αυτοεκφραστικό και αυτό σημαίνει τελικά μόδα.

Φορέστε τα ρούχα που έχετε ήδη

Ο αριθμός των φορών που φοριέται ένα ρούχο έχει μειωθεί κατά 36% σε 15 χρόνια. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στατιστικό που χρειάζεται αλλαγή. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα ρούχα μας ως περιουσιακά στοιχεία μιας χρήσης. Αυτό σημαίνει μόνο περισσότερα ρούχα στον χώρο υγειονομικής ταφής και περισσότερη ζήτηση για νέα είδη, πράγμα που σημαίνει περισσότερη ρύπανση στις διαδικασίες, στην κατανάλωση νερού και στη συνολική σπατάλη πόρων.

Επιδιορθώστε τα ρούχα σας

Το να κάνετε τα ρούχα σας να διαρκούν πολλά χρόνια είναι επίσης ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για να έχετε μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα. Η προσφορά που προωθείται από τη σημερινή βιομηχανία της μόδας υποδηλώνει να πετάξουμε τα ρούχα μας αν χαλάσουν έστω και λίγο, επειδή μπορούμε απλά να αγοράσουμε καινούργια για λίγα χρήματα. Οι χαμηλές τιμές των fast fashion αλυσίδων και η νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί από αυτές, μας ξεγελούν ώστε να πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο κανονικός κύκλος ενός ρούχου. Αυτό, όμως, δεν ισχύει. Όταν, για παράδειγμα, τα ρούχα σας ξηλωθούν λιγάκι ή χάσετε ένα κουμπί, μπορείτε απλώς να τα διορθώσετε. Εάν τα λευκά μπλουζάκια σας κιτρινίσουν, μπορείτε απλώς να τα λευκάνετε (μαγειρική σόδα, ξύδι, υπεροξείδιο του υδρογόνου). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πετάτε τα ρούχα σας για αυτούς τους λόγους. Όταν τα ρούχα σας είναι πολύ χαλασμένα για να τα φορέσετε ξανά, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως κουρέλια.

Thrift

Η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων είναι η καλύτερη επιλογή για να δώσεις νέα ζωή στην γκαρνταρόμπα σου, επιλέγοντας τα παλιά! Υπάρχουν πολλοί θησαυροί που μπορείτε να βρείτε ξοδεύοντας λίγα χρήματα, ιδιαίτερα λόγω αυτής της νοοτροπίας μιας χρήσης που έχουν οι άνθρωποι, που τους οδηγεί να χαρίζουν ρούχα που είναι σε τέλεια κατάσταση. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά που πουλάνε second hand ρούχα, αλλά και εφαρμογές. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουμε επίσης ένα κυκλικό μοντέλο μόδας, στο οποίο τα ρούχα δεν πετιούνται, αλλά επαναχρησιμοποιούνται.

Δανείζω και δανείζομαι

Αυτό είναι πολύ βολικό όταν πρόκειται για αντικείμενα που δεν αξίζει να αγοράσετε γιατί θα χρησιμοποιήσετε μόνο μία φορά. Για παράδειγμα, ένα φόρεμα για πάρτι ή ένα σακάκι αν μένετε σε ζεστό μέρος. Ισχύει επίσης για άλλα πράγματα, όπως για κάμπινγκ ή εξοπλισμό σκι. Γιατί να αγοράζετε κάτι που πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσετε ξανά και θα αποθηκευτεί για χρόνια ή θα πεταχτεί;

Ανταλλαγή

Μια παρόμοια προσέγγιση με τον δανεισμό ρούχων είναι να τα ανταλλάζετε! Ένας βιώσιμος τρόπος να αλλάξετε λίγο τα πράγματα στη ντουλάπα σας, χωρίς να κοστίσει γη και χρήματα. Μπορείτε να το δείτε σαν παιχνίδι. Μπορείτε να συναντηθείτε με τους φίλους σας και όλοι να παίρνουν τα ρούχα που δεν χρησιμοποιούν πια. Όταν βλέπεις κάτι που σου αρέσει, το παίρνεις και σε αντάλλαγμα δίνεις σε αυτό το άτομο ένα από τα πράγματά σου.

Νοικιάστε

Υπάρχουν μερικές επιλογές για ενοικίαση ρούχων. Με αυτόν τον τρόπο, έχετε ευελιξία στις τάσεις, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για αυτό ή να χρησιμοποιήσετε τα ρούχα ως εφήμερη ευκολία. Νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι μια φανταστική επιλογή για κάποιον που ασχολείται με τη μόδα ή που η δουλειά του εξαρτάται από την εικόνα του. Θα μπορούσατε επίσης να ελέγξετε τα τοπικά καταστήματα ενοικίασης, τα οποία μπορεί να είναι πρακτικά για ειδικές περιστάσεις όπως ο γάμος σας.

Επιλέξτε βιώσιμες μάρκες

Για εκείνες τις περιπτώσεις που σίγουρα θέλετε ή πρέπει να αγοράσετε κάτι νέο, επιλέξτε βιώσιμες μάρκες. Αυτό που τα κάνει βιώσιμα δεν είναι μόνο το τελικό προϊόν, αλλά οι διαδικασίες, τα υλικά, τα απορρίμματα υφασμάτων, η διαχείριση του νερού, ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζονται τους εργαζομένους τους, η ποιότητα, ο τρόπος αποστολής των προϊόντων, το πόσο διαφανείς είναι, εάν σέβονται τα δικαιώματα των ζώων , και ποιο είναι το ανθρακικό και περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Σήμερα, ορισμένες εταιρείες πωλούν ένα προϊόν που παρασκευάζεται με ανακυκλωμένα μπουκάλια και πιστεύουν ότι έχουν ολοκληρώσει το χρέος τους προς το περιβάλλον. Αυτό δεν καθιστά μια επωνυμία βιώσιμη, σημαίνει απλά ότι είναι πράσινη. Από την άλλη πλευρά, αν πουλάνε δεκάδες συλλογές το χρόνο και κάνουν πωλήσεις συνεχώς, προωθούν τη γρήγορη μόδα. Η αργή μόδα είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Πιθανότατα θα χρειαστεί να πληρώσετε λίγο ή πολύ περισσότερα από ό,τι για τις μάρκες γρήγορης μόδας, αλλά θα επενδύσετε σε διαχρονικά κομμάτια και σε εταιρείες που νοιάζονται για το περιβάλλον και πληρώνουν τους εργαζομένους τους.

Μην πλένετε τα ρούχα τόσο συχνά

Εκτός από το να φτιάξετε τα ρούχα σας αντί να τα πετάξετε, μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να τα φροντίσετε καλύτερα. Η επένδυση σε ποιοτικά ρούχα από βιώσιμες επωνυμίες είναι ένας εύκολος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα διαρκέσουν πολύ (ένα φτηνό πουκάμισο των 10 ευρώ μπορεί να μην επιβιώσει από την πρώτη πλύση). Ωστόσο, ένας άλλος τρόπος για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ρούχων σας είναι να μην τα πλένετε τόσο συχνά. Όταν πλένουμε ρούχα, όχι μόνο απελευθερώνουμε μικροπλαστικά στο νερό (καθώς τα περισσότερα ρούχα είναι κατασκευασμένα από πλαστικό), αλλά τα φθείρουμε. Όσο λιγότερο πλένετε, τόσο το καλύτερο. Πρέπει οπωσδήποτε να τα βάζετε στον κάδο ρούχων όταν είναι βρώμικα ή ιδρωμένα, αλλά οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να πετάμε τα πάντα στο πλυντήριο, ακόμα κι αν δεν είναι πραγματικά βρώμικα (τα πουλόβερ είναι το τέλειο παράδειγμα).

Αυτές ήταν οι συμβουλές για το πώς να φτιάξετε μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα με χαμηλό προϋπολογισμό. Θα μπορούσατε να επιλέξετε να τα ακολουθήσετε όλα ή μόνο ένα, κάτι που θα εξαρτηθεί από τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες του καθενός. Το σημαντικό είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσους τρόπους και αν καταφέρετε να ακολουθήσετε, κάνετε ήδη ένα βήμα προς το ταξίδι της βιωσιμότητας και μπορείτε να δοκιμάσετε τα υπόλοιπα όταν νιώσετε πιο άνετα.

Με πληροφορίες από το διαδίκτυο.



[mc4wp_form id="278"]