Τι είναι η βιώσιμη διατροφή;

Η βιώσιμη διατροφή είναι απλώς ένα διατροφικό πρότυπο που λαμβάνει υπόψη τόσο το σώμα όσο και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αυτό το μοτίβο επιδιώκει τις λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις και στις πηγές τροφίμων που βελτιώνουν την υγεία και το περιβάλλον, όταν αυτό είναι δυνατόν.

Η βιώσιμη διατροφή περιλαμβάνει τη βασισμένη σε στοιχεία ιδέα ότι ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργείται η τροφή μας και αλλά και ο τρόπος που την καταναλώνουμε επηρεάζει το περιβάλλον. Τα πάντα είναι συνδεδεμένα – το νερό, ο αέρας, η τροφή, το έδαφος και η προσωπική μας υγεία.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 ανέλυσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ από το 2003 έως το 2018. Η έρευνά τους προτείνει ότι η μείωση στην κατανάλωση βοείου κρέατος αντιπροσώπευε μια μείωση κατά 50 τοις εκατό στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Πολλές από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, ξεπερνούν τις ατομικές επιλογές. Οι γεωργικές πρακτικές παίζουν ρόλο στα οικοσυστήματά μας. Η χρήση χημικών και λιπασμάτων, η μεταφορά τροφίμων, όπως ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με οχήματα που εκπέμπουν άνθρακα, η συσκευασία τροφίμων, η χρήση νερού. Έρευνα από το 2022 Trusted Source έδειξε ότι η μεταφορά τροφίμων αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα πέμπτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μια ανασκόπηση του 2020 πρότεινε ότι οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων μπορεί να επηρεάσουν το περιβάλλον και ακόμη και την ανθρώπινη υγεία μέσω της έκθεσης σε χημικές ουσίες όπως η Δισφαινόλη Α (BPA) και οι φθαλικές ενώσεις, που έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρκίνου και διαβήτη.

Ακόμα μια ανάλυση το 2020, έδειξε ότι το 70% του γλυκού νερού χρησιμοποιείται για τη γεωργία παγκοσμίως. Πρέπει να αναλάβουμε δράση λοιπόν.

Δεν μπορείτε να αναθεωρήσετε πλήρως το γεωργικό σύστημα από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες. Οι ειδικοί μοιράζονται συχνά τρόπους για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών τροφίμων στο σπίτι και τους μαζέψαμε παρακάτω.

Τρώτε περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης

Η έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φυτική βάση είναι καλύτερες για το περιβάλλον και μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία σας.

Ορισμένα τρόφιμα όπως το βόειο κρέας και το αρνί χρειάζονται πολύ άνθρακα για να δημιουργηθούν. Δε χρειάζεται να γίνετε χορτοφάγοι ή vegan, αν δεν είστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Απλά ελαττώστε το κρέας εβδομαδιαία.

Κομποστοποίηση

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) απαριθμεί την κομποστοποίηση ως έναν από τους τρόπους ανάκτησης τροφίμων, μια σειρά από ενέργειες δηλαδή που δίνουν προτεραιότητα στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Η κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφίμων και στη συνέχεια η επαναχρησιμοποίησή τους ως λίπασμα κήπου είναι κερδοφόρα. Στην Αθήνα αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις, υπάρχουν κάδοι για κομποστοποίηση και είναι χρώματος καφέ. Ωστόσο, περιηγηθείτε στο διαδίκτυο για να βρείτε οδηγίες και να φτιάξετε τον δικό σας κάδο, ειδικά αν θέλετε λίπασμα για τον κήπο σας.

Τρώτε εποχιακά

Η εποχή της φράουλας είναι συνήθως τον Ιούνιο, αλλά μπορείτε ακόμα να τις αγοράσετε και τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει πολλά για τα φυτοφάρμακα που μπορεί να έχουν δεχτεί και για τον τρόπο καλλιέργειάς τους γενικά. Συμβουλευτείτε κάποιον αγρότη για να μάθετε κάθε φορά ποια φρούτα και λαχανικά είναι στην εποχή τους.

Δοκιμάστε τη δίαιτα των 100 μιλίων

Η τοπική κατανάλωση μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των διατροφικών σας επιλογών. Κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες παίζουν σίγουρα ρόλο, αλλά αν είναι δυνατόν, εξετάστε τη δίαιτα που είναι γνωστή ως «δίαιτα 100 μιλίων», που σημαίνει να αγοράζετε προϊόντα από αγρότες σε ακτίνα 100 μιλίων από το μέρος που ζείτε. Τα οφέλη αυτής της ιδέας βιώσιμων τροφίμων περιλαμβάνουν: μείωση του κόστους μεταφοράς και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υποστήριξη της τοπικής οικονομίας. Οι τοπικές αγορές αγροτών, οι λαϊκές, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συναντήσετε παραγωγούς και καλλιεργητές από την περιοχή σας χωρίς να απομακρυνθείτε περισσότερο από μερικά μίλια από το σπίτι.

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Ένας τρόπος για να μειώσετε τα απόβλητα τροφίμων, είναι να προγραμματίσετε τα γεύματα για την εβδομάδα εκ των προτέρων, ώστε να αγοράσετε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Στη συνέχεια, ετοιμάστε τα τρόφιμα – και να έχετε υπόψη σας τις ημερομηνίες λήξης.

Χρησιμοποιήστε πρώτα τα ευπαθή είδη πριν προχωρήσετε στα πιο σταθερά στο ράφι.
Καθώς ετοιμάζετε (και καταναλώνετε) φαγητό, εφαρμόστε ένα πρόγραμμα βιώσιμης διατροφής. Αν τρώτε κρέας, οι συνταγές βιώσιμων τροφίμων φαίνεται να χρησιμοποιούν περισσότερα μέρη ενός ζώου, όπως τα φτερά και το στήθος.

Καλλιεργήστε

Η κηπουρική σάς επιτρέπει να γνωρίζετε ακριβώς από πού προήλθε το φαγητό σας και ποιες πρακτικές, όπως άρδευση και λιπάσματα, χρησιμοποιήθηκαν.

Χρησιμοποιήστε βιώσιμες συσκευασίες τροφίμων

Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι η αντικατάσταση των συσκευασιών μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες, όπως δοχεία τροφίμων και σακούλες μεταφοράς, θα μείωνε τις εκπομπές κατά 63%. Η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμης σακούλας παντοπωλείου, η αντικατάσταση της πλαστικής συσκευασίας με επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία και η αποθήκευση τροφίμων σε δοχεία μπαμπού για παράδειγμα, μπορούν να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.

Διαβάστε περισσότερα για τις οικολογικές συσκευασίες εδώ.

Με πληροφορίες από το Healthline.

[mc4wp_form id="278"]