Ο ανανάς (Ananas comosus) είναι ένα τροπικό φρούτο. Περιέχει θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις, όπως ένζυμα που μπορούν να προστατεύσουν από φλεγμονές και ασθένειες. Συνήθως τρώγεται ψημένος, φρεσκοκομμένος ή τον απολαμβάνουμε σε χυμό. Καθώς είναι ένα από τα θρεπτικότερα φρούτα, τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλά. Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί για τον ανανά, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν διεξάγει ως τώρα.

Ο ανανάς είναι σούπερ θρεπτικός

Οι ανανάδες είναι χαμηλοί σε θερμίδες (kcal) αλλά πολύ θρεπτικοί. Μόλις 1 φλιτζάνι (165 γραμμάρια) κομμάτια ανανά περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά: λίπος, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, χαλκό, θειαμίνη, φολικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, σίδηρο. Οι ανανάδες περιέχουν επίσης ίχνη φωσφόρου, ψευδαργύρου, ασβεστίου και βιταμινών Α και Κ.

Αυτό το φρούτο είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C και μαγγάνιο. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού, την απορρόφηση σιδήρου και την ανάπτυξη, ενώ το μαγγάνιο προσφέρει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην ανάπτυξη και τον μεταβολισμό.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης στο σώμα σας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Περιέχει αντιοξειδωτικά

Οι ανανάδες δεν είναι μόνο πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, αλλά περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά – μόρια που βοηθούν το σώμα σας να αποκρούσει το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από μια αφθονία ελεύθερων ριζών, ασταθών μορίων που προκαλούν κυτταρική βλάβη που συχνά συνδέεται με χρόνια φλεγμονή, εξασθενημένη ανοσοποιητική υγεία, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένους καρκίνους.

Οι ανανάδες είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις. Μια μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά του ανανά μπορεί να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα για την καρδιά, αν και η ανθρώπινη έρευνα λείπει.

Μπορεί να βοηθήσει την πέψη

Θα βρείτε συχνά ανανά σερβιρισμένο μαζί με κρέατα και πουλερικά σε χώρες όπως η Βραζιλία. Αυτό το φρούτο περιέχει μια ομάδα πεπτικών ενζύμων που ονομάζονται βρομελίνη που μπορεί να διευκολύνουν την πέψη του κρέατος. Η βρομελίνη διασπά τα μόρια πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι το λεπτό έντερο μπορεί να τα απορροφήσει πιο εύκολα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με παγκρεατική ανεπάρκεια, μια κατάσταση στην οποία το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα. Η βρομελίνη χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως για να κάνει το κρέας πιο μαλακό-τρυφερό, καθώς διασπά τις σκληρές πρωτεΐνες του κρέατος.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων. Η εξέλιξή του συνδέεται συνήθως με το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή. Αρκετές μελέτες σημειώνουν ότι ο ανανάς και οι ενώσεις του, συμπεριλαμβανομένης της βρομελίνης, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου ελαχιστοποιώντας το οξειδωτικό στρες και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η βρομελίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι η βρομελίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού και διεγείρει τον κυτταρικό θάνατο.

Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να καταστείλει τη φλεγμονή

Οι ανανάδες χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες. Περιέχουν διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα, όπως η βρομελίνη, που μπορούν συλλογικά να βελτιώσουν την ανοσία και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Σε μια μελέτη 9 ημερών από το 2014, 98 υγιή παιδιά έτρωγαν είτε καθόλου ανανά, είτε περίπου 1 φλιτζάνι (140 g) ανανά ή περίπου 2 φλιτζάνια (280 g) καθημερινά.

Όσα έτρωγαν ανανά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων. Επίσης, τα παιδιά που έτρωγαν περισσότερο από αυτό το φρούτο είχαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια από τα υπόλοιπα παιδιά, αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις ασθένειες.

Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα επηρεάζει περισσότερους από 54 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας, αλλά οι περισσότεροι περιλαμβάνουν φλεγμονή των αρθρώσεων.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βρομελίνης μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο σε άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Μια μελέτη βρήκε ότι τα συμπληρώματα βρομελίνης είναι εξίσου αποτελεσματικά στην ανακούφιση της οστεοαρθρίτιδας στο κάτω μέρος της πλάτης με την τακτική θεραπεία πόνου.

Σε μια άλλη μελέτη σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, ένα συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων που περιέχει βρομελίνη βοήθησε στην ανακούφιση του πόνου τόσο αποτελεσματικά όσο τα κοινά φάρμακα για την αρθρίτιδα.

Μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση ή έντονη άσκηση

Η κατανάλωση ανανά μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει κανείς από μια χειρουργική επέμβαση ή έντονη άσκηση. Ενώ αυτό το φρούτο βοηθά στην αναπλήρωση των αποθεμάτων υδατανθράκων μετά την άσκηση, ορισμένα από τα οφέλη του αποδίδονται επίσης στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βρομελίνης.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η βρομελίνη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, το πρήξιμο, τους μώλωπες και τον πόνο που εμφανίζονται συχνά μετά τη χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων των οδοντιατρικών και δερματικών επεμβάσεων. Μπορεί επίσης να επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη άσκηση, μειώνοντας τη φλεγμονή γύρω από τον κατεστραμμένο μυϊκό ιστό.

Εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας

Οι ανανάδες είναι γλυκοί, βολικοί και εύκολο να προστεθούν στη διατροφή σας. Τα φρέσκα φρούτα είναι εύκολο να τα βρείτε σε πολλά παντοπωλεία και αγορές, ακόμη και εκτός εποχής. Μπορείτε να το αγοράσετε σε κονσέρβα όλο τον χρόνο.

Μπορείτε να απολαύσετε τον ανανά μόνο του, σε smoothies, σαλάτες ή σπιτικές πίτσες.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση ανανά;

Οι ανανάδες δεν είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο. Η κατανάλωση τους θεωρείται πολύ χαμηλού κινδύνου, εκτός εάν έχετε γνωστή αλλεργία στον ανανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αποφύγετε τον ανανά και τα εκχυλίσματά του.

Ωστόσο, ακόμη και σε άτομα χωρίς αλλεργία ή διαβήτη, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ανανά – περισσότερες από μερικές μερίδες την ημέρα – μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Για παράδειγμα, η βρομελίνη μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος. Έτσι, τα άτομα που παίρνουν αραιωτικά αίματος θα πρέπει να τρώνε ανανά σε μέτριες ποσότητες.

Όσοι είναι ευαίσθητοι στη βρομελίνη μπορεί επίσης να εμφανίσουν κάψιμο στη γλώσσα, κνησμό, ναυτία ή διάρροια – αν και αυτά τα μειονεκτήματα είναι ανέκδοτα και δεν έχουν μελετηθεί επιστημονικά.

Τέλος, μερικοί άνθρωποι λένε ότι η κατανάλωση πολλών άγουρων ανανάδων προκαλεί στομαχικές διαταραχές, ναυτία και διάρροια. Και πάλι, αυτό δεν έχει μελετηθεί, αλλά είναι πάντα καλύτερο να επιλέγετε ώριμο ανανά. Η σάρκα πρέπει να είναι χρώματος ανοιχτού έως μέτριου κίτρινου.

Συνοψίζοντας, σημειώνουμε πως οι ανανάδες είναι νόστιμοι, ευπροσάρμοστοι και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Τα θρεπτικά συστατικά και οι ενώσεις τους έχουν συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης, ο χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου και η ανακούφιση από την οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, όλα αυτά τα συμπεράσματα χρειάζονται περισσότερη έρευνα ακόμα.

Με πληροφορίες από το Healthline.

[mc4wp_form id="278"]