Σίγουρα, η διατήρηση οποιασδήποτε σχέσης απαιτεί συμβιβασμούς ή θυσίες, αλλά ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπετε τα θέλω και τις ανάγκες σας ή να βάζετε την ευτυχία σας σε δεύτερη μοίρα. Όταν είμαστε ερωτευμένοι και είμαστε στην αρχή ακόμα, υπάρχει περίπτωση να αγνοήσουμε κάποια σημάδια που είναι απολύτως λογικό και φυσικά δεν πρέπει να κατηγορούμε τους εαυτούς μας. Άλλωστε πάντα φταίει εκείνος που τελικά πληγώνει.

Red flags, τι είναι;

Αρχικά, αυτό που είναι μια κόκκινη σημαία σήμερα μπορεί να μην είναι αύριο, και το αντίστροφο, μιας και κάθε φορά συμβιβάζουμε τις απαιτήσεις μας και δεν είναι όλες οι περίοδοι της ζωής μας ίδιες. Οι περισσότεροι αναφέρουν πως οι red flags έχουν να κάνουν με την επικοινωνία, τις αξίες και την κρίση. Μπορεί να είναι κανείς συναισθηματικά φορτισμένος και να αγνοεί τις κόκκινες σημαίες στην αρχή ή να βρει έναν τρόπο να εξαπατήσει τον εαυτό του για να μειώσει τον αντίκτυπο επειδή μερικές φορές απλώς δεν θέλει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.

Μερικές φορές, τα σημάδια έρχονται στο επίκεντρο μόνο όταν τελειώσει η σχέση. Μπορείτε να τα δείτε καθαρά εκ των υστέρων, και πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι οι προειδοποιήσεις ήταν εκεί.

Παρακάτω θα δούμε μερικές παγκόσμιες τοξικές συμπεριφορές στα σύγχρονα ραντεβού που οι ειδικοί στις σχέσεις λένε ότι πρέπει να πυροδοτήσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ενώ ορισμένοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με την επικοινωνία (ανάλογα με τον χαρακτήρα τους και πώς νιώθετε γι’ αυτούς), άλλοι, όπως κάθε είδους κατάχρηση, θα πρέπει να θεωρούνται παραβιαστικοί και επικίνδυνοι.

Love Bombing

Ένα από τα μεγαλύτερα κόκκινα σημάδια στις σχέσεις είναι ο «βομβαρδισμός αγάπης», που είναι όταν ο σύντροφός σας επενδύει πολύ νωρίς. Αποτελεί μια μορφή χειραγώγησης μιας και ο love bomber σας θα μιλήσει για το κοινό σας μέλλον, θα σας πλημμυρίσει με στοργή και μεγαλειώδεις δηλώσεις αγάπης και θα σας κάνει να τον ερωτευτείτε, μόνο για να απομακρυνθεί μετά από λίγο καιρό και να σας αφήσει με συντετριμμένη καρδιά. Ο βομβαρδισμός αγάπης είναι πιο συνηθισμένος μεταξύ των ναρκισσιστών και πηγαίνει χέρι-χέρι με άλλα τοξικά γνωρίσματα σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της κακομεταχείρισης και της συναισθηματικής κακοποίησης.

Εμμονή με τα Social Media

Ενώ τα μέσα ενημέρωσης και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλύσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή μας ζωή και όλοι μας πολύ συχνά ψάχνουμε τρόπους για να σκρολάρουμε λιγότερο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσέχουμε αν κάποιος είναι λίγο υπερβολικός με τη χρήση και με το πόση σημασία έχει η αποδοχή του online. Υπάρχει περίπτωση να μιλάμε για ανασφαλές ή αυτο-απορροφημένο άτομο.

Έλλειψη Επικοινωνίας

Όλοι γνωρίζουμε ότι η επικοινωνία είναι βασικός πυλώνας σε κάθε σχέση. Εάν ο σύντροφός σας φαίνεται να απουσιάζει ή να μην σας ακούει ενώ μιλάτε ή δεν απαντά στα κείμενα ή τα μηνύματά σας, αυτό είναι ένα σημάδι ότι είναι αποσυνδεδεμένος ή αποσπασμένος. Κάντε αρχικά μια συζήτηση για να δείτε εάν τα διαφορετικά στυλ επικοινωνίας σας μπορούν να επιλυθούν με λίγη υπομονή και κατανόηση, πριν πάρετε την απόφαση να φύγετε από τη σχέση.

Ελεγκτική συμπεριφορά
Κάποια σημάδια ζήλιας μπορεί να είναι ακίνδυνα, και η ζήλια είναι αρκετά συνηθισμένη σε μια σχέση. Ωστόσο, εάν ο σύντροφός σας αρχίσει να γίνεται κτητικός ή να ελέγχει τα σχέδιά σας, τι φοράτε, με ποιον κάνετε παρέα ή σας απομονώνει από τους φίλους και την οικογένειά σας, αυτό μπορεί να είναι ένα σοβαρό σημάδι συναισθηματικής κακοποίησης.

Κακές σχέσεις με φίλους ή οικογένεια

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έλλειψη οικογενειακών σχέσεων ή οι κακολογίες για τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας, ειδικά εάν αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά για εσάς. Θα ήταν καλό πρώτα δώσετε το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και να ρωτήσετε τον σύντροφό σας γιατί συμβαίνει αυτό, προτού το θεωρήσετε προβληματική συμπεριφορά μιας και δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε, ειδικά στην αρχή μιας σχέσης, αν και η ίδια η οικογένεια ή οι φίλοι του δε συμπεριφέρονται καλά στον σύντροφό μας.

Ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις

Εάν κάποιος εμφανίζει αδιαχείριστα συναισθήματα και χάνει την ψυχραιμία του πανεύκολα, αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό σημάδι. Η απάντηση με ανεξέλεγκτη οργή ή η «σιωπηλή μεταχείριση» θα μπορούσε να υποδηλώνει καταχρηστική (σωματική ή συναισθηματική) συμπεριφορά στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ενσυναίσθησης μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συναισθήματα φροντίδας. Με άλλα λόγια, θέλετε κάποιον του οποίου τα συναισθήματα είναι υπό έλεγχο και κατάλληλα για την περίσταση κάθε φορά.

Κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών

Εάν βγαίνετε ραντεβού με κάποιον που συχνά αδυνατεί να διαχειριστεί το αλκοόλ που καταναλώνει, ή αν πίνει και κάνει υπερβολική χρήση ουσιών, ενδέχεται να έχει εθισμό. Το πρώτο βήμα, σε αυτή την περίπτωση, είναι μια σοβαρή κουβέντα. Εάν ο σύντροφός σας έχει πρόβλημα υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος και αρνείται τη βοήθεια, θεωρήστε ότι αυτό είναι σαν να περιμένετε να σκάσει μια ωρολογιακή βόμβα. Από την άλλη πλευρά, εάν μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να λάβουν βοήθεια, αυτό θα μπορούσε να εμβαθύνει τη σχέση σας.

Gaslighting

Το gaslighting είναι ένα καυτό θέμα στα σύγχρονα ραντεβού, οπότε μάλλον το έχετε ακούσει. Βασικά, σημαίνει ότι ρίχνουν την ευθύνη σε εσάς για κάτι που έκαναν ή σας θεωρούν υπεύθυνο για τον τρόπο που αντέδρασαν σε μια κατάσταση.

Το gaslighting είναι μια μορφή χειραγώγησης που έχει σκοπό να σας κάνει να αισθάνεστε ανασφαλείς και να αμφισβητείτε τη λογική σας, επομένως εμπιστευτείτε το ένστικτό σας εάν κάτι δεν πάει καλά και εγκαταλείψτε τη σχέση.

Ενώ ορισμένες από τις παραπάνω κόκκινες σημαίες θεωρούνται τύποι συναισθηματικής κακοποίησης, πρέπει να το φωνάζουμε συνέχεια: Εάν κάποιος σας κακοποιεί λεκτικά, συναισθηματικά, σωματικά ή σεξουαλικά ή σας θέτει σε κίνδυνο, ζητήστε οποιαδήποτε βοήθεια είτε από τους οικείους σας, είτε από τις υπεύθυνες δομές. Να σας προσέχετε πάντοτε!

Με πληροφορίες από το Instyle.

[mc4wp_form id="278"]