Περίπου το 60% όλων των πλαστικών που παράγονται παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία τροφίμων. Λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία των μη διασπωμένων πλαστικών συσκευασιών, πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να μειώσουν δραστικά την παραγωγή πλαστικών και να αυξήσουν την ανακύκλωση — καθώς και να προωθήσουν πιο βιώσιμες συσκευασίες τροφίμων.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες τροφίμων κι έτσι θα παραθέσουμε πέντε τύπους που πρέπει να δοκιμάσετε.

Γιατί είναι σημαντική η βιώσιμη συσκευασία τροφίμων;

Οι ιδιαίτερες ανησυχίες γύρω από τα πλαστικά περιλαμβάνουν τη συσσώρευσή τους στους ωκεανούς και τους χώρους υγειονομικής ταφής, τη δημιουργία μικροπλαστικών και νανοπλαστικών και την ανθρώπινη έκθεση σε τοξίνες όταν οι χημικές ουσίες στη συσκευασία τροφίμων μεταφέρονται στα τρόφιμα.

Εκτός από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σκόπιμα για την παραγωγή πλαστικών, πολλές μη σκόπιμα προστιθέμενες ουσίες (NIAS) βρίσκονται σε συσκευασίες τροφίμων. Αυτές οι χημικές ουσίες ενέχουν κινδύνους τοξικότητας και ενδοκρινικών διαταραχών στον άνθρωπο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ωστόσο, οι φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές συσκευασίες γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες.

Αυτές οι φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες τροφίμων χρησιμοποιούν συχνά βιώσιμα βιοπλαστικά και φυτικά εκχυλίσματα, όπως σιτάρι, ξύλο και μπαμπού, τα οποία είναι βιοδιασπώμενα, επαναχρησιμοποιήσιμα και χωρίς επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Ενώ έχει επίσης αποδειχθεί ότι περιέχουν χημικές ουσίες και NIAS, μελέτες δείχνουν ότι η μετακίνηση χημικών ουσιών στα τρόφιμα και στο σώμα σας είναι πολύ χαμηλότερη με τις φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες από ότι με τα πλαστικά, καθιστώντας τα ασφαλέστερα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Βιώσιμες επιλογές συσκευασίας τροφίμων

Γυάλινα δοχεία

Το γυαλί έχει πολλές χρήσεις και οφέλη για την καθημερινή ζωή. Είναι ένα επαναχρησιμοποιήσιμο, ανακυκλώσιμο και ανθεκτικό υλικό που είναι επίσης εύκολο να καθαριστεί και να χρησιμοποιηθεί ως μεταφερόμενη συσκευασία τροφίμων. Τα γυάλινα δοχεία τροφίμων και ποτών περιλαμβάνουν μπουκάλια νερού και κουτιά bento.

Ωστόσο, τα γυάλινα καπάκια δεν είναι στεγανά, γεγονός που τα καθιστά μη ιδανικά για φορητά δοχεία που μπορείτε να τα πάρετε στη δουλειά ή στο σχολείο ή σε μια εκδρομή.

Ως εκ τούτου, τα περισσότερα από αυτά τα μεταφερόμενα γυάλινα δοχεία τροφίμων χρησιμοποιούν πλαστικά καπάκια που κουμπώνουν με σφράγιση σιλικόνης ή καπάκια από μπαμπού που λειτουργούν ως φορητές σανίδες κοπής.

Εκτός αν σπάσουν, αυτά τα δοχεία έχουν διάρκεια ζωής 3,5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των πλαστικών και μπορούν να ανακυκλωθούν όταν απορριφθούν, μειώνοντας τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών.

Ανοξείδωτο ατσάλι

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ανθεκτικός, δε σκουριάζει και είναι ανθεκτικός στη θερμότητα, καθιστώντας τον μια ασφαλή επιλογή για την αποθήκευση τροφίμων. Είναι επίσης επαναχρησιμοποιήσιμο και ανακυκλώσιμο.

Τα κουτιά μεσημεριανού γεύματος bento από ανοξείδωτο χάλυβα είναι ευρέως διαθέσιμα, αλλά τα περισσότερα προϊόντα χρησιμοποιούν σιλικόνη για να μην έχουν διαρροές, είτε μέσω σφράγισης σιλικόνης με ατσάλινα κλιπ που κλειδώνουν είτε με πολύχρωμα καπάκια σιλικόνης χωρίς BPA, ασφαλή για τρόφιμα.

Μπαμπού

Το μπαμπού είναι βιοδιασπώμενο και έχει πολλά επιθυμητά χαρακτηριστικά για τη συσκευασία τροφίμων, καθώς είναι ανθεκτικό στη θερμότητα.

Οι συσκευασίες τροφίμων που περιέχουν μπαμπού περιλαμβάνουν γυάλινα βάζα πάγκου με καπάκια από μπαμπού, φορητά κουτιά γεύματος χωρίς πλαστικό με καπάκι από μπαμπού, κουτιά ψωμιού από μπαμπού και μπολ σερβιρίσματος από μπαμπού.

Λάβετε υπόψη ότι τα δοχεία τροφίμων που κατασκευάζονται από μπαμπού ή άλλες φυτικές ίνες είναι λιγότερο ανθεκτικά από το γυαλί ή τον ανοξείδωτο χάλυβα και φθείρονται πιο εύκολα.

Φλοιός ρυζιού

Ο φλοιός ρυζιού είναι ένα υποπροϊόν της καλλιέργειας ρυζιού που είναι χαμηλού κόστους, ανανεώσιμο και βιοδιασπώμενο.

Τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτήν την ένωση περιλαμβάνουν σφραγιζόμενα κουτιά μεσημεριανού γεύματος και αδιάβροχα μπολ σερβιρίσματος.

Μεμβράνες ζελατίνης

Οι μεμβράνες ζελατίνης γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς για τη συσκευασία τροφίμων λόγω των μη τοξικών ιδιοτήτων τους και του χαμηλού κόστους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η ζελατίνη αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλής. Τα φιλμ ζελατίνης είναι γεμάτα με αντιμικροβιακή κυτταρίνη, η οποία αναστέλλει την ανάπτυξη κοινών παθογόνων που προκαλούν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των Staphylococcus aureus και E. coli. Αυτό καθιστά τις μεμβράνες ζελατίνης ασφαλέστερες εναλλακτικές από τα συμβατικά πλαστικά.

Αν και μπορεί να είναι αδύνατο να αποφύγετε εντελώς το πλαστικό, η επιλογή οικολογικών συσκευασιών τροφίμων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, λιγότερο τοξικές και ανακυκλώσιμες είναι ένα μεγάλο βήμα προς τον μετριασμό των επιβλαβών επιπτώσεων των πλαστικών στην υγεία σας και στο περιβάλλον.

Με πληροφορίες από το Healthline.

[mc4wp_form id="278"]