Αυτό αναρωτήθηκα σήμερα που ερχόμουν στη δουλειά κι αμέσως έκανα τον συσχετισμό με τις πολλές αναρτήσεις φίλων στο Facebook για θετικά self test covid. Αγχώθηκα; Και ναι και όχι.

Επειδή το έψαξα λίγο, δεν είναι η ιδέα μου: τα κρούσματα του κορονοϊού παρουσιάζουν όντως ανοδική πορεία, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα. Δεν έχει νόημα να μπούμε αυτή τη στιγμή σε νούμερα και λεπτομέρειες αφού, όταν τα λύματα και ο ΕΟΔΥ υποδεικνύουν ότι αυξάνονται τα κρούσματα, το βιώνουμε ταυτόχρονα γύρω μας με φίλους και γνωστούς που νοσούν με κορονοϊό.

Στο ίδιο έργο θεατές;

Fact #1: Κανείς δεν λέει ότι σήμερα υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε. Όλοι οι ειδικοί έχουν αποφανθεί από καιρό ότι ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει και ότι θα αποκτήσει μία «λογική» ενδημικού ιού, που σημαίνει ότι θα μας απασχολεί από καιρό σε καιρό, όπως για παράδειγμα η γρίπη. Αυτό συμβαίνει καθώς, παρότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού ολοκλήρωσε έναν κύκλο εμβολιασμού ή νόσησε, η ανοσία υποχωρεί σταδιακά, ενώ παράλληλα εμφανίζονται καινούριες υποπαραλλαγές του ιού που πιάνουν «αδιάβαστο» το ανοσοποιητικό μας.

Fact#2: Παρότι η πανδημία και οι καραντίνες ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, για κάποιους ανθρώπους, η νόσηση από κορονοϊό εξακολουθεί να είναι δυνητικά πιο σοβαρή: άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας, ανοσοκατεσταλμένοι ενήλικες και παιδιά, άνθρωποι με αρρύθμιστο διαβήτη ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, είναι κάποιες από τις κατηγορίες συνανθρώπων μας που ανήκουν στις γνωστές ομάδες κινδύνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι για να παίρνει κανείς αψήφιστα το ενδεχόμενο μίας έξαρσης κορονοϊού. Ωστόσο και πάλι δεν υπάρχει κανένας λόγος άγχους και πανικού. Παρόλα αυτά, τόσο οι ίδιοι όσο και οι άνθρωποι του στενού τους περιβάλλοντος οφείλουν να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με οδηγίες για εμβολιασμό ή άλλα μέτρα προστασίας σε περιόδους αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού – και της γρίπης και του κοκκύτη που κάνει σοβαρό comeback.

Να παίρνουμε μέτρα προστασίας ή όχι;

Γενικά μιλώντας, αυτή είναι μία απάντηση πολύ προσωπική για τον καθένα. Ως δημοσιογράφος Υγείας, το μόνο που μπορώ να μοιραστώ είναι η δική μου, εντελώς προσωπική, οπτική. Όσα υιοθετώ με βάση αυτά πουαναγνωρίζουμε γενικά ως καλές συνήθειες και συμφωνούν με τις οδηγίες των ειδικών, για να παραμείνω υγιής και να απολαύσω το καλοκαίρι μου.

• Επειδή κινούμαι καθημερινά με μέσα μαζικής μεταφοράς, στις περισσότερες διαδρομές μου φοράω μάσκα υψηλής προστασίας.

• Έχω κρατήσει από την πανδημία την καλή συνήθεια να πλένω συχνά τα χέρια και να αποφεύγω να αγγίζω το πρόσωπό μου, ώστε να μην μεταφέρω στους ευαίσθητους βλεννογόνους τυχόν ιούς.

• Φροντίζω να τρέφομαι όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, με μπόλικα φρούτα και λαχανικά εποχής που έχουν τις περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

• Γυμνάζομαι όσο μπορώ – ακόμη και ένα απλό περπάτημα κάνει δουλειά, τόσο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού όσο και για τον έλεγχο του βάρους μας. (Θυμάσαι στην πανδημία πόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης για τα παχύσαρκα άτομα;)

• Εάν ξέρω ότι κάποιος έχει συμπτώματα ίωσης (άλλωστε δεν είναι μόνο ο κορονοϊός που μπορεί να μας χαλάσει τις διακοπές) μένω μακριά του. Από μακριά και αγαπημένοι μέχρι να γίνει εντελώς καλά.

• Τέλος, αν παρ’ ελπίδα κολλήσω κάτι, προφανώς θα κάνω ένα self test αφού υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζω τι είναι, αλλά και πάλι θα τηρήσω όλες τις προφυλάξεις ώστε να μην μεταδώσω την ίωσή μου στους γύρω μου.

Δύο «ναι» και ένα «όχι»

Ναι, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο έξαρσης του κορονοϊού, οπότε οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι γύρω τους θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Όχι, ως γενικός πληθυσμός δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για κάτι περισσότερο από ένα ακόμη κύμα κορονοϊού που έχει πλέον πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής ίωσης. Τουλάχιστον σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Αν κάτι αλλάξει, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας βομβαρδίσουν με τις σχετικές πληροφορίες οι επιστήμονες και θα το αντιληφθούμε έγκαιρα.

Ναι, μόνο θετικό είναι για την υγεία και τη διάθεσή μας να τηρούμε όσο μπορούμε τις καλές συνήθειες προστασίας που αποκτήσαμε κατά την πανδημία. Άλλωστε, το να παραμείνουμε υγιείς, να κάνουμε τις βόλτες μας, να βλέπουμε τους φίλους μας, να πάμε διακοπές, είναι από μόνο του ένα ισχυρό κίνητρο για να είμαστε ένα τσικ πιο προσεκτικοί. Όχι;

[mc4wp_form id="278"]