Κάποιες φορές βουρτσίζουμε δυνατά ή βιαστικά τα μαλλιά μας, χωρία να δίνουμε πολλή σημασία στη διαδικασία. Είναι σημαντικό όμως για την υγεία των μαλλιών μας, να μάθουμε τον σωστό τρόπο και να δίνουμε αρκετό χρόνο σε αυτή τη διαδικασία. Στη συνέχεια θα δούμε τα οφέλη του βουρτσίσματος για τα μαλλιά μας και με ποιον τρόπο πρέπει να το κάνουμε.

Ποια είναι τα οφέλη του βουρτσίσματος των μαλλιών σας;

Τις περισσότερες φορές, βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας για να τα ξεμπερδέψουμε, και αυτό είναι σημαντικό. Ωστόσο, το βούρτσισμα των μαλλιών σας έχει περισσότερα οφέλη από το να έχετε απλά μαλλιά χωρίς κόμπους. Μερικά από τα οφέλη του βουρτσίσματος των μαλλιών σας περιλαμβάνουν:

Υγεία και λάμψη μαλλιών

Οι σμηγματογόνοι αδένες που βρίσκονται στους θύλακες των τριχών σας παράγουν φυσικά έλαια που βοηθούν στη λίπανση του τριχωτού της κεφαλής σας. Όταν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας σωστά, βοηθάτε στη διανομή αυτών των φυσικών, υγιών ελαίων, από τις ρίζες των μαλλιών σας μέχρι τις άκρες, δίνοντάς τους φυσική λάμψη.

Διέγερση του τριχωτού της κεφαλής

Το να βουρτσίζετε απαλά τα μαλλιά σας είναι σαν ένα μίνι μασάζ που τονώνει το τριχωτό της κεφαλής σας, το οποίο ενθαρρύνει τη ροή του αίματος και την ανάπτυξη των μαλλιών.

Απομάκρυνση τριχών

Είναι φυσιολογικό να ρίχνετε από 50 έως 100 τρίχες την ημέρα, οπότε όταν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας καθημερινά, βοηθάτε στην απομάκρυνση των μαλλιών που είναι έτοιμα να πέσουν.

Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας;

Εάν η ρουτίνα των μαλλιών σας περιλαμβάνει 100 κινήσεις την ημέρα, ίσως θελήσετε να αναθεωρήσετε τη στρατηγική σας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα μαλλιά δεν χρειάζονται τόσες, είναι μύθος.

Στην πραγματικότητα, μια παλαιότερη μελέτη εξέτασε το βούρτσισμα και την απώλεια μαλλιών σε μια περίοδο 4 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συμμετέχοντες βούρτσιζαν τα μαλλιά τους με διαφορετικές συχνότητες κάθε εβδομάδα. Μετά από 4 εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια μαλλιών μειώθηκε με το λιγότερο συχνό βούρτσισμα. Με άλλα λόγια, το περισσότερο βούρτσισμα συνδέεται με περισσότερη τριχόπτωση.

Έχοντας αυτό υπόψη, συνιστάται το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία το βράδυ. Αυτός είναι ένας υγιεινός τρόπος για να διανείμετε τα φυσικά έλαια του τριχωτού της κεφαλής σας στα μαλλιά σας — αλλά μόνο εάν το κάνετε απαλά.

Έχει σημασία το πως συμπεριφερόμαστε στα βρεγμένα και πως στα στεγνά μαλλιά μας. Ας δούμε μερικές συμβουλές.

Βήματα για το βούρτσισμα των βρεγμένων μαλλιών

  • Χρησιμοποιήστε πρώτα τη χτένα ή τη βούρτσα στις άκρες των μαλλιών σας.
  • Χτενίστε και αφαιρέστε απαλά τυχόν μπερδέματα. Μην πιέζετε τη χτένα μέσα στα μαλλιά σας.
  • Οι μικρές κινήσεις είναι οι καλύτερες. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας για να χαλαρώσετε τυχόν κόμπους.
  • Εάν τα μαλλιά σας είναι ιδιαίτερα μπερδεμένα ή δεμένα με κόμπους, ψεκάστε πρώτα με ένα μαλακτικό που μαλακώνει τα μαλλιά σας για να δώσετε περισσότερη ολίσθηση στις τρίχες των μαλλιών σας.
  • Μόλις αφαιρέσετε τους κόμπους από τις άκρες των μαλλιών σας, μπορείτε να ανεβείτε μερικά εκατοστά και να αρχίσετε να χτενίζετε ξανά προς τα κάτω.
  • Επαναλάβετε μέχρι να φτάσετε στο τριχωτό της κεφαλής σας και να έχετε εντελώς απαλά μαλλιά.

Όταν πρόκειται για το βούρτσισμα των βρεγμένων μαλλιών, ο τύπος της βούρτσας και η τεχνική σας είναι το κλειδί για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή. Η χρήση μιας χτένας με πολύ φαρδιά δόντια ή μιας υγρής βούρτσας είναι ο μόνος τρόπος όταν βουρτσίζετε βρεγμένα μαλλιά.

Πώς να βουρτσίζετε τα στεγνά μαλλιά

Τα ξηρά μαλλιά έχουν την τάση να μπλέκονται και να ανακατεύονται, προκαλώντας κόμπους και σπάσιμο στην πορεία. Για να εξασφαλίσετε μια εμπειρία χωρίς φθορές, συνιστάται να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας τμηματικά. Μην ξεκινάτε από τις ρίζες σας καθώς το βούρτσισμα των μαλλιών σας από πάνω προς τα κάτω θα προκαλέσει αναπόφευκτα σπάσιμο.

Αντίθετα, το βούρτσισμα πρέπει πάντα να ξεκινάει λίγα εκατοστά από τις άκρες σας. Αν η βούρτσα σας κολλήσει, αφαιρέστε την και ξεκινήστε ξανά απαλά.

Έχοντας αυτό κατά νου, ορίστε τα βήματα για το βούρτσισμα των στεγνών μαλλιών.

  • Ξεκινήστε από το μεσαίο τμήμα ή λίγα εκατοστά μακριά από τα άκρα. Βουρτσίστε μέχρι τις άκρες.
  • Μετακινήστε τη βούρτσα προς τα πάνω μια ή δύο ίντσες από το σημείο που ξεκινήσατε (αν αυτό το τμήμα δεν μπερδεύεται τώρα) και συνεχίστε το βούρτσισμα προς τα κάτω μέχρι να αφαιρέσετε όλα τα μπερδέματα από αυτό το τμήμα.
  • Συνεχίστε να ανεβαίνετε στα μαλλιά σας μέχρι να φτάσετε στο τριχωτό της κεφαλής σας και, στη συνέχεια, βουρτσίστε ολόκληρο το μήκος των μαλλιών σας μερικές φορές.
  • Η μεγαλύτερη ζημιά συμβαίνει όταν παλεύουμε με τα μαλλιά μας και είμαστε πιο σκληροί με το βούρτσισμα από όσο χρειάζεται. Γι’ αυτό να είστε ευγενικοί και να πηγαίνετε αργά.

Γνωρίζοντας πώς να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας με τον σωστό τρόπο μπορεί να αποτρέψετε το σπάσιμο και τη ζημιά. Μπορεί επίσης να διατηρήσει τα μαλλιά σας υγιή, λαμπερά και χωρίς μπερδέματα. Οι ειδικοί στην περιποίηση των μαλλιών συνιστούν να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας δύο φορές την ημέρα – πρωί και βράδυ – για να βοηθήσετε στη διανομή των φυσικών ελαίων του τριχωτού της κεφαλής σας στα μαλλιά σας. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε διαφορετική προσέγγιση κατά το βούρτσισμα των βρεγμένων μαλλιών έναντι των ξηρών μαλλιών.

Εάν τα μαλλιά σας είναι εύθραυστα, υπερβολικά ξηρά ή κατεστραμμένα ή έχετε υπερβολική τριχόπτωση ακόμα και αφού αλλάξετε τη ρουτίνα σας, σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν γιατρό ή έναν δερματολόγο για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει μια υποκείμενη αιτία.

Με πληροφορίες από το Healthline.

[mc4wp_form id="278"]